Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο χειμώνας 2022 - 2023, καταλύτης ραγδαίας φθοράς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και πολιτικών εξελίξεων την Άνοιξη 2023

Ο χειμώνας 2022 - 2023, καταλύτης ραγδαίας φθοράς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και πολιτικών εξελίξεων την Άνοιξη 2023
Σε ένα τέτοια αρνητικό περιβάλλον οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων θα είναι ραγδαίες.
Σε μία ευρωπαϊκή ήπειρο που το πολιτικό κόστος από την ακριβή ενέργεια και τον πληθωρισμό είναι τεράστιο, είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα παραμείνει ανέπαφη.
Η φράση ανήκει σε πολιτικό αναλυτή που μίλησε μαζί του το bankingnews (ΒΝ), ο οποίος θεωρεί:
Πρώτον, ότι η κυβέρνηση μέσα σε αυτό το δύσκολο χειμώνα θα υποστεί μεγάλη καθίζηση από την φθορά που έρχεται λόγω της δυσχέρειας των νοικοκυριών, ακόμα και των μεσαίων εισοδημάτων να ανταποκριθούν μπροστά σε αυτό το κόστος της ενέργειας και της ακρίβειας στα βασικά προϊόντα.
Όπως άλλαξε τις ισορροπίες σε μία σειρά από χώρες στην Ευρώπη όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία έτσι θα γίνει και με την Ελλάδα.

Η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρότερη από αυτή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Δεύτερον, οι δημοσκοπήσεις δεν παρουσιάζουν την πραγματική κατάσταση της κοινωνίας και ότι αυτή η διαφορά μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτή που δείχνουν, δηλαδή στις 8-9 μονάδες.
Συγκεκριμένες αναλύσεις και μετρήσεις που διεξάγονται από πρεσβείες αλλά και επιχειρηματικά συμφέροντα, φέρνουν την διαφορά μεταξύ 5-6 μονάδων σε αυτή τη φάση της προεκλογικής μάχης.
Η διαφορά αυτή, υπό τις δύσκολες συνθήκες θα τραβήξει και άλλο κόσμο εκτός ΝΔ.
Άλλωστε αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι η κυβέρνηση τροφοδοτεί με επιδοτήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος αλλά η ενεργειακή κρίση θα κρατήσει για πολύ ακόμα και έτσι μοιραία η κυβέρνηση θα έχει σπαταλήσει τεράστια ποσά, αυξάνοντας το έλλειμα, το οποίο θα βρούνε μπροστά τους οι πολίτες μέσω μέτρων.

Βουβή δυσαρέσκεια από απολιτίκ μάζα πληθυσμού

Τρίτον, υπάρχει μία βουβή δυσαρέσκεια που προσπαθεί να βρει πολιτικό χώρο να διοχετευτεί.
Στο Μαξίμου δεν έχουν καταλάβει ότι έχει δημιουργηθεί ένα αντι-μητσοτακικό μέτωπο πολιτών που κατά βάση ήταν απολιτίκ.
Δεν είναι μόνο η ενεργειακή κρίση.
Είναι πολλά. Η πανδημία, η ακρίβεια, το μέτωπο με τους νέους κτλ.
Στη χειρότερη περίπτωση, αυτοί δεν θα πάνε να ψηφίσουν και θα προστεθούν με την αποχή.
Αλλά σημαντικές ευθύνες έχουν και τα άλλα κόμματα, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αντί να βαδίσει σε ένα κόμμα αστικής σοσιαλδημοκρατίας έχει μείνει κολλημένος στην αντιπροσώπευση του 3%.
Μεγάλο κομμάτι στρέφεται στην δεξιά αλλά στην Ελλάδα έχουμε πολυδιάσπαση του χώρου. Το πιθανότερο, βέβαια, είναι να μην ψηφίσει καν.

Η Ελλάδα έχει μπει στο μάτι διεθνών ΜΜΕ για θεσμικά ζητήματα

Τέταρτον, η χώρα πρώτη φορά δέχεται ένα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων από έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης για θεσμικά ζητήματα δημοκρατίας. Οι υποκλοπές όπου βλέπουμε καθαρή συσκότιση της υπόθεσης Ανδρουλάκη από την ηγεσία της ΕΥΠ κρυπτόμμενη πίσω από ένα απόρρητο…
Τα ΜΜΕ όπου βλέπουμε έναντι αδρών αμοιβών – κρατικών επιδοτήσεων να ελέγχεται ένα 90% των ΜΜΕ και ένα 10% να έχει μπει στο μάτι μέσω επιτροπής λογοκρισίας…

Το 2023 θα δούμε υφεσιακά φαινόμενα στην οικονομία

Πέμπτον, στις αρχές του 2023 ίσως δούμε τα πρώτα αρνητικά μαντάτα για την ελληνική οικονομία που ήδη κάνουν την εμφάνισή τους.
Τεράστιο κόστος δανεισμού – αυτή την ώρα σπατάλαμε ένα μέρος από το μαξιλάρι Τσίπρα των 31 δις ευρώ, αναιμική ανάπτυξη, ύφεση, μείωση κατανάλωσης, μείωση εισοδημάτων και μείωση αποταμιεύσεων λόγω υψηλού πληθωρισμού.
Ωστόσο, αυτό που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην οικονομία είναι η αβεβαιότητα αφού όλα θα δείχνουν ότι δεν θα έχουν σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία.

Θα έχουμε μετακινήσεις ψηφοφόρων και φθορά

Όλα τα παραπάνω, δείχνουν ότι μέσα σε ένα τέτοια αρνητικό περιβάλλον οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων θα είναι ραγδαίες.
Και όπως έγινε και στην Ευρώπη, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει απέξω.
Πόσο μάλλον όταν στην Ελλάδα ακόμα και τώρα διαθέτουμε από τις ακριβότερες βενζίνες στην αντλία, πόσο μάλλον όταν έχουν στην χονδρική από τα ακριβότερα ηλεκτρικά ρεύματα.
Ο χειμώνας αυτός για την ελληνική πολιτική σκηνή θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης