Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Τεράστιες ελλείψεις στο Παίδων Αγία Σοφία – Σε λίστα αναμονής 3.000 οικογένειες

Τσίπρας: Τεράστιες ελλείψεις στο Παίδων Αγία Σοφία – Σε λίστα αναμονής 3.000 οικογένειες
Σοκαριστικό ότι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν έχει αναισθησιολόγους είπε ο κ.Τσίπρας

Στις τεράστιες ελλείψεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπο το νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι 3.000 οικογένειες είναι σε λίστα αναμονής για χειρουργείο λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.
Ο κ.Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή (23/9) το νοσοκομείο, εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στις πολιτικές της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, χαρακτηρίζοντας σοκαριστικό το γεγονός ότι το μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν έχει αναισθησιολόγους, με αποτέλεσμα 3.000 παιδιά να βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργείο.
«Στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας δεν γίνονται τακτικά χειρουργεία όλο το Σεπτέμβρη και δεν ξέρουμε πότε θα αρχίσουν να γίνονται.
Αυτό εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια υγεία εκατοντάδων παιδιών και οδηγεί 3.000 οικογένειες γιατί τόσος είναι ο αριθμός των παιδιών που είναι σε λίστα αναμονής να ψάχνουν να βρουν λύση σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Το πρόβλημα αυτό δεν προέκυψε ξαφνικά ως κεραυνός εν αιθρία.
Ήταν γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό και είναι απόρροια μιας συστηματικής εγκατάλειψης του Εθνικού συστήματος υγείας.
Το 2019 στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας ήταν σε υπηρεσία 16 αναισθησιολόγοι,11 μόνιμοι και πέντε επικουρικοί σήμερα είναι μόλις 10 που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν προφανώς στις απαιτήσεις.
Από την αρχή της πανδημίας άρχισαν να μειώνονται τα χειρουργεία σχεδόν κατά 75% και να συσσωρεύονται ασθενείς» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως η κυβέρνηση αν και γνώριζε, δεν κινήθηκε έγκαιρα.

Γροθιά στο στομάχι

«Επαναλαμβάνω, στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας και αυτό είναι μία γροθιά στο στομάχι, ένα ακόμα πλήγμα για την αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας χιλιάδες παιδιά να μην μπορούν να χειρουργηθούν για περιπτώσεις οι οποίες χρήζουν χειρουργείου.
Η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν λύνεται με τρόπους μαγικούς.
Χρειάζεται όμως να υπάρξει ένα άλλο σχέδιο για να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα της απαξίωσης και υποβάθμισης του ΕΣΥ με κίνητρα ισχυρά σε γιατρούς προκειμένου να παίρνουν κρίσιμες ειδικότητες, με αναβάθμιση του μισθολογίου πρόσληψης» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η απάντηση της είναι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
«Είναι αδιανόητο το 2022 η ελληνική κοινωνία να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα.
Είναι αδιανόητο να στέλνουμε εκατοντάδες παιδιά να χειρουργηθούν σε ιδιωτικά νοσοκομεία τη στιγμή που η οικονομική κρίση μαστίζει κάθε οικογένεια» υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας.

Απάντηση Πλεύρη

Στα όσα κατήγγειλε ο κ.Τσίπρας απάντησε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.
«Το πρόβλημα αναμονής των χειρουργείων στο Παίδων Αγίας Σοφίας υπάρχει έντονα από το 2017. Εν μέσω πανδημίας και επιδείνωσης του προβλήματος έλλειψης αναισθησιολόγων έχουμε προχωρήσει σε δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συγκεκριμένα αποφασίσαμε:
– Την προκήρυξη θέσεων του “Αγία Σοφία” για αναισθησιολόγους και λοιπές απαραίτητες θέσεις κατά προτεραιότητα.
– Την ενίσχυση του νοσοκομείου με μετακίνηση αναισθησιολόγων μέχρι την ολοκλήρωση της προκήρυξης ώστε να λειτουργήσει άλλη μία θέση χειρουργείου.
– Σε συνεννόηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” τον επανασχεδιασμό του προγραμματισμού για την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των χειρουργείων.
Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το νοσοκομείο Παίδων Αγίας Σοφίας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ωστόσο προς ενημέρωσή του η λίστα αναμονής χειρουργείων που παρέδωσε η κυβέρνησή του το 2019 ήταν 2.853 χειρουργεία.
Το πρόβλημα έλλειψης των αναισθησιολόγων αντιμετωπίζεται με συντονισμένες ενέργειες και όχι με επικοινωνιακή εκμετάλλευση» αναφέρει ο κ.Πλεύρης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης