Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης στο CNN: Fake news οι ισχυρισμοί Εrdogan, έχουμε σώσει χιλιάδες μετανάστες - Να διαπραγματευθούμε με Τουρκία

Μητσοτάκης στο CNN: Fake news οι ισχυρισμοί Εrdogan, έχουμε σώσει χιλιάδες μετανάστες - Να διαπραγματευθούμε με Τουρκία
«Η Τουρκία θα πρέπει να ακολουθήσει το Δίκαιο της Θάλασσας» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός εστιάζοντας στο θέμα της τουρκικής παραβατικότητας.

Την οδό της διπλωματίας «έδειξε» με συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» τη ρητορική του αναθεωρητισμού του Τούρκο προέδρου Recep Tayyip Erdogan.
«Δεν γνωρίζω τι υπάρχει στο μυαλό του Erdogan, αυτό ίσως να είναι απλά ένα παιχνίδι που παίζει για εσωτερική κατανάλωση.
Αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι τους τελευταίους μήνες βλέπουμε μια κλιμάκωση επιθετικών δηλώσεων εναντίον της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, καλώ την Τουρκία να έρθει και να κάτσουμε στο τραπέζι και να συζητήσουμε, για να λύσουμε τα προβλήματα μας με πολιτισμένο τρόπο…» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την τουρκική πλευρά να συμμορφωθεί με τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ μίλησε για «fake news» όσον αφορά στους τουρκικούς ισχυρισμούς για το μεταναστευτικό. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο.
«Έχουμε σώσει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας στις τουρκικές επιθέσεις περί δήθεν εγκλημάτων από την Ελλάδα.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε παράλογο από την πλευρά της Άγκυρας να εξαπολύει αυτού του είδους τις κατηγορίες προς την Αθήνα όταν η πρώτη έχει τέτοιο ιστορικό αναφορικά με το μεταναστευτικό.
«Ο Erdogan έχει ενθαρρύνει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε πως «έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε μετανάστες».
Σημείωσε, ακόμη, ότι η Τουρκία έχει να επιτελέσει σημαντικό ρόλο όσον αφορά στο μεταναστευτικό.

Για την ενέργεια

Αναφορικά με το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να απορροφηθεί η ακρίβεια και να μπει ένα πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου.
«Όλες οι χώρες παλεύουν με την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών» σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης εστιάζοντας στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Γηραιά Ήπειρος ενόψει του χειμώνα και ενώ η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα των παροχών φυσικού αερίου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, ακόμη, ότι στο στόχαστρο έχουν μπει τα υπερκέρδη εταιρειών με σκοπό το όφελος των περισσοτέρων. 
«Ενθαρρύνουμε τον κόσμο ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε για εξοικονόμηση της τάξης του 15%.
Εστίασε, δε, και στα μέτρα στήριξης που έχει καταρτίσει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη των ευάλωτων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε, ακόμη, και στις θετικές προβλέψεις διεθνών οίκων αξιολόγησης για την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, ενω σημείωσε πως αναμένεται ανάπτυξη 5%.

«Να πληγώσουμε περισσότερο τον Putin»

Ερωτηθείς εξάλλου για την όγδοη δέσμη κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να συνεχίσουν προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων, και να προστατέψουν τον πληθυσμό από την άνοδο των τιμών λόγω της εργαλειοποίησης του ενεργειακού από τον πρόεδρο της Ρωσίας.
Τόνισε ότι τα επτά πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας συνιστούν ήδη σημαντική παρέμβαση, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να διατηρήσουν τη συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις από το υψηλό κόστος στην ενέργεια.
Η Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ήταν πρωτοπόρα στο θέμα αυτό, ενώ προσβλέπουμε από την Κομισιόν σε περισσότερα μέτρα όσον άφορα το φυσικό αέριο. 
Για την Ουγγαρία ανέφερε ότι στο μέτωπο κατά της Ρωσίας χρειαζόμαστε όλες τις χώρες.
Ό,τι κυρώσεις θα επιβάλουμε θα πρέπει να πληγώσουν περισσότερο τη ρώσικη οικονομία από την ευρωπαϊκή οικονομία, ξεκαθάρισε.
Το κόστος του αεριού ειδικά εκτοξεύθηκε, ωστόσο, ανέφερε τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, με το νέο μηχανισμό λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς, δηλαδή φορολόγηση των παραγωγών ενέργειας στην πηγή και την κατεύθυνση των εσόδων στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και που επιδοτεί την τιμή του ρεύματος και του αεριού.
Οι πολίτες θα πληρώσουν περισσότερο, αλλά όχι υπερβολικά, ενώ η επιδότηση συνδέεται και με την κατανάλωση με ανταμοιβή της μείωσης κατανάλωσης.
Η ΕΕ, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, νομίζω ότι θα προτείνει ανάλογη δέσμη μέτρων.
Εξήγησε ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε πακέτο υποστήριξης για τους πιο ευάλωτους, καθώς υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, με πάνω από 5% ανάπτυξη.
«Η παρέμβαση στην αγορά ενέργειας είναι απολύτως αναγκαία όταν μιλάμε για τέτοιες έκτακτες συνθήκες, πρέπει να εξοικονομήσουμε όση περισσότερη ενέργεια είναι δυνατόν» ανέφερε.
Στο σημείο αυτό, επισήμανε ότι είναι αναγκαία μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσπάθεια ώστε να αποτύχει ο πρόεδρος Putin να εργαλειοποιήσει την ενεργεία και να προκαλέσει πόνο στους Ευρωπαίους πολίτες.
Το κόστος της ενέργειας είναι πραγματικό πρόβλημα, με τον πληθωρισμός παγκοσμίως να αυξάνει είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης