Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Καραμανλής αμφισβητεί τον Μητσοτάκη και ψάχνει μετεκλογικό ρόλο – Οι δύο περιπτώσεις αξιοποίησης και οι συμμαχίες

Ο Καραμανλής αμφισβητεί τον Μητσοτάκη και ψάχνει μετεκλογικό ρόλο – Οι δύο περιπτώσεις αξιοποίησης και οι συμμαχίες
Το Μέγαρο Μαξίμου δια του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκο και του γενικού γραμματέα Παύλου Μαρινάκη προσπαθεί να μάθει ποιες είναι οι διαθέσεις των βουλευτών απέναντι στην ηγεσία καθώς και να δει εάν υπάρχει κάποια εστία αμφισβήτησης.
Η «μπαλωθιά» που έριξε ο Κώστας Καραμανλής από τα Ανώγεια δεν λέει να κλείσει τις πληγές μέσα στη Νέα Δημοκρατία.
Και αυτό διότι παρόλο που το περιβάλλον Μητσοτάκη διασκεδάζει τις εντυπώσεις για τη συνοχή του κόμματος και τις διαφωνίες Καραμανλή για το απόρρητο, ωστόσο η πραγματικότητα στη Νέα Δημοκρατία είναι πολύ διαφορετική.

Εμμένει ο Καραμανλής για το απόρρητο

Από το περιβάλλον, καταρχάς, του κ. Καραμανλή διαφωνούν με την ερμηνεία που έδωσαν κυβερνητικά ΜΜΕ ότι ο πρώην πρωθυπουργός αναδιπλώθηκε μετά την ομιλία του στα Ανώγεια.
Κάποιοι μετέφρασαν το γεγονός ότι πηγές Καραμανλή απέκλεισαν ότι υπήρξαν αιχμές κατά του Μαξίμου αλλά επανήλθαν με τη δήλωση ότι οι απόψεις του κ. Καραμανλή για άρση του απορρήτου για να μην υπάρχουν σκιές είναι αδιαπραγμάτευτες.

Ο Καραμανλής δεν μιλάει εύκολα, παρά μόνο όταν έχει να πει κάτι

Ας δούμε, όμως, και τη μεγάλη εικόνα.
Ο Κώστας Καραμανλής που δεν μίλησε για άλλα και άλλα σοβαρά γεγονότα, που τόνιζε πάντα ότι πρέπει να αγκαλιάζουμε τη κάθε νέα ηγεσία της ΝΔ, ξαφνικά αλλάζει διαθέσεις και μιλάει για κάθαρση, για να μη μείνουν σκιές σε αυτή την υπόθεση, για άρση του απορρήτου και ότι το απόρρητο δεν πρέπει να είναι δικαιολογία για συγκάληψη.
Ακριβώς, τα αντίθετα που λέει το Μαξίμου, οι βασικοί συνεργάτες του που μιλάνε για θεσμικά όρια, η Ντόρα Μπακογιάννη που ποινικοποιεί την άρση του απορρήτου κτλ.

Περίεργη η σχέση Καραμανλή-Σαμαρά

Το κλίμα της διαφοροποίησης Καραμανλή επέτεινε και η συνάντηση Καραμανλή-Σαμαρά στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης.
Πως έχει η κατάσταση για τους δύο;
Ο Καραμαμνλής το 2009 στήριξε την Ντόρα Μπακογιάννη ωστόσο έχει μία καλή άποψη για τον Α. Σαμαρά.
Ο δεύτερος, όμως, έχει ψυχρανθεί από την στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργός φλέρταρε τόσο ανοικτά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Αλλά δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο Καραμανλής του ξαναέδωσε υπουργικό θώκο (Πολιτισμού) και τον εδραίωσε σε ένα κόμμα που ακόμα δεν είχε ξεχάσει το 93 και την ρήξη με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που στέρησε στη ΝΔ την εξουσία.

Μετράει δυνάμεις και στις άλλες φατρίες

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στενός συνεργάτης Καραμανλή έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος άλλοτε φίλος Καραμανλή έγινε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και ΜΜΕ που πρόσκεινται φιλικά στον Κ.Καραμανλή στηλίτευσαν την κυβέρνηση Σαμαρά παρά την κυβέρνηση Τσίπρα…
Συνεπώς, αυτή η συνάντηση εντάσσεται σε μία προσπάθεια Καραμανλή να μετρήσει τις δυνάμεις του μέσα στη ΝΔ και να διαβλέψει τις διαθέσεις του Σαμαρά απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, που επίσης δεν είναι και οι ιδανικές…

Αυτομόληση Κεφαλογιάννη

Και εκτός από την παρέμβαση Καραμανλή, έχουμε και άλλες θέσεις διαφοροποίησης απέναντι στη κυβερνητική γραμμή.
Όπως για παράδειγμα, την αυτόνομη στάση της Όλγας Κεφαλογιάννη με τις συνεχόμενες αναρτήσεις για θεσμικά ζητήματα αλλά και την υπόσχεση ότι στην επιτροπή θεσμών θα ήταν πλήρως ακομμάτιστη και αντικειμενική. Μάλιστα, πολλοί την παρακινούν να παίξει δυναμικό ρόλο στη μετά Μητσοτάκη εποχή την οποία θεωρούν ότι είναι κοντά, καθώς η επόμενη κάλπη θα απαιτήσει συγκυβέρνηση και πλέον κανείς δεν θέλει συγκυβέρνηση με Μητσοτάκη ξανά Πρωθυπουργό…

Φαρμακερά βέλη Δένδια για την ξαφνική όξυνση των ελληνοτουρκικών

Αλλά βλέπουμε και την «ύποπτη» διαφοροποίηση Δένδια που ξαφνικά αναφερόμενος στην όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας αναρωτήθηκε τι διημείφθη τελικά στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ Μητσοτάκη-Εrdogan και ο δεύτερος έχει νευριάσει τόσο πολύ.
Ουσιαστικά, έβαλε στο επίκεντρο την συζήτηση των δύο ηγετών Ελλάδας-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, τις αμοιβαίες υποσχέσεις δόθηκαν και γιατί από ένα κλίμα αισιόδοξων σχέσεων συνεργασίας και καλής γειτονίας φτάσαμε στην απόλυτη αμφισβήτηση και όξυνση.
Έχουμε αναλύσει ξανά ότι οι σχέσεις ΥΠΕΞ-Μαξίμου δεν είναι άριστες, περικλείονται από ένα πέπλο μυστηρίου και αμφισβήτησης.

Πως αντιδράει το Μαξίμου;

Το Μέγαρο Μαξίμου δια του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκο και του γενικού γραμματέα Παύλου Μαρινάκη προσπαθεί να μάθει ποιες είναι οι διαθέσεις των βουλευτών απέναντι στην ηγεσία καθώς και να δει εάν υπάρχει κάποια εστία αμφισβήτησης.
Γι’ αυτό και έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο κύκλο επαφών σημειώνοντας τα παράπονα και τα αιτήματα που μπορεί να έχουν.

Ποιους ρόλους διεκδικεί;

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν υπάρχει κάποιος ρόλος για τον οποίο μπορεί να ενδιαφέρεται ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες θα αποχωρούσε από την πολιτική.
Δύο είναι οι ρόλοι που του επιφυλάσσουν οι συνθήκες.
Ο πρώτος αφορά την Προεδρία της Δημοκρατίας ως μία θέση που θα τον επιβραβεύει για την πολιτική του διαδρομή.
Ωστόσο, από το Μαξίμου εμμένουν στην επιλογή Σακελλαροπούλου που όμως δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη δεξιών στελεχών, Καραμανλικών και Σαμαρικών.
Όπως, επίσης, φαίνεται ότι η Πρόεδρος έχει ενοχλήσει πολύ το ΠΑΣΟΚ με την στάση της για τις υποκλοπές και τίποτα δεν είναι πια σίγουρο…
Όμως, σε μία συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και λοιπών δυνάμεων, εν προκειμένω να υπάρξει υπερκομματική σύγκλιση θα μπορούσε ο Α.Τσίπρας να προτείνει Καραμανλή για την Προεδρία.

Ο Καραμανλής και η οικουμενική κυβέρνηση σωτηρίας

Ωστόσο, κύκλοι πιο ακραιφνείς καραμανλικοί, μιλούν ότι σε μία περίπτωση οικουμενικής κυβέρνησης θα μπορούσε να παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο ως ένας πολιτικός παράγοντας κοινής αποδοχής και κυβερνητικής σταθερότητας.
Το ΠΑΣΟΚ και στις δύο περιπτώσεις θα μπορούσε να προτείνει τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ωστόσο το πρώτο κόμμα έχει τον πρώτο λόγο.
Για να συμβεί, βέβαια, μία οικουμενική κυβέρνηση στηριζόμενη από τα μεγάλα κόμματα σημαίνει ότι βρισκόμαστε και πάλι σε μία οριακή οικονομική ή πολιτική κατάσταση.
Στην οικονομία το 2023 κρύβει πολλές μπανανόφλουδες. Ακριβά επιτόκια, απαγορευτικός δανεισμός, πληθωρισμός και έκρηξη του δημοσίου χρέους.
Πολιτικά, μπορεί να δούμε μία μεγάλη ακυβερνησία χωρίς να μπορεί κανένα κόμμα να πάρει αυτοδυναμία και το πρώτο κόμμα να μη δύναται να σχηματίσει κυβέρνηση.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης