Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διεκόπη για τις 22/9 η δίκη Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο

Διεκόπη για τις 22/9 η δίκη Παπαγγελόπουλου - Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο
Πρόκειται για το τέταρτο Ειδικό Δικαστήριο στα χρόνια της Μεταπολίτευσης
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Για την ερχόμενη Πέμπτη 22/9 διεκόπη η δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών.
Η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή, αναμένεται να τοποθετηθεί επί όλων των δικονομικών αιτημάτων που τέθηκαν κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία.
Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας θα εισηγηθεί επί των δικονομικών θεμάτων που έθεσε ο συνήγορος της Ελένης Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης και ειδικότερα προκειμένου να απαντήσει στο εάν θα ζητηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγγραφο στο οποίο θα αναγράφεται αν την περίοδο της κλήρωσης από τη Βουλή, ένας δικαστής, ο αρεοπαγίτης Γεώργιος Κόκκορης, βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια.
Σημειώνεται πως με την έναρξη της διαδικασίας τέθηκε θέμα κακής σύνθεσης του δικαστηρίου, και δη θέμα νομιμότητας της κλήρωσης των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου ως προς τα μέλη του Αρείου Πάγου που μετέχουν της σύνθεσης, ενώ από τους δικηγόρους και των δύο κατηγορουμένων ειπώθηκε ότι δεν μπορεί να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής η εισαγγελέας Εφετών, Γεωργία Τσατάνη.

Το κατηγορητήριο

Όσον αφορά το κατηγορητήριο κατά του κ.Παπαγγελόπουλου, αυτό αφορά παρεμβάσεις του σε εισαγγελικές έρευνες.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν καταγγελίες σε βάρος του από τηνπρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου ότι παρενέβη στο έργο της, όταν είχε το φάκελο της Novartis και χωρίς στοιχεία της ζήτησε να στείλει πολιτικούς στη Βουλή, από την πρώην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, που χειρίστηκε την έρευνα για τον εκλιπόντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, η οποία και αυτή έκανε λόγο για παρεμβάσεις στην έρευνα της, αλλά και από τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου που χειρίστηκε τη δέσμευση των λογαριασμών του εκδότη του ΣΚΑΪ, Γιάννη Αλαφούζου για το διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες, όπου και εδώ υπάρχουν καταγγελίες παρέμβαση Παπαγγελόπουλου.
Ο ίδιος εισαγγελέας έχει καταγγείλει παρέμβαση του πρώην υπουργού προκειμένου να ενοχοποιηθεί χωρίς στοιχεία και ο δημοσιογράφος Γ. Παπαχρήστος.
Οι συνεδριάσεις θα γίνουν στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ενώ πρόεδρος θα είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου.

Στο εδώλιο και η Ελένη Τουλουπάκη

Στο εδώλιο θα είναι και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη που δικάζεται για κατάχρηση εξουσίας, αδίκημα που σχετίζεται με την παράλειψή της να αποστείλει στη Βουλή για τα περαιτέρω, αναφορά που είχαν καταθέσει για την υπόθεση της Νοvartis, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε βάρος του τότε υπουργού ( επί ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ) Παναγιώτη Κουρουμπλή που διετέλεσε υπουργός Υγείας και του αναπληρωτή του Ανδρέα Ξανθού.
Ως ηθικός αυτουργός στην παράλειψη Τουλουπάκη, δικάζεται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σύμφωνα με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου που άνοιξε το δρόμο για τη συγκρότηση του Δικαστηρίου με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Μάρτυρες κατηγορίες

Για τις παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης από πλευράς Παπαγγελόπουλου, θα εξεταστούν στη δίκη οι τρεις εισαγγελείς που έχουν καταγγείλει τον κ.Παπαγγελόπουλο (Ράικου, Τσατάνη και Αθανασίου), αλλά και δεκάδες άλλοι μάρτυρες, όπως η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, πολιτικοί, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής αλλά και δημοσιογράφοι, όπως π.χ. ο Κώστας Βαξεβάνης.
Εκτιμάται πως η δίκη θα διαρκέσει αρκετό καιρό και θα διεξαχθεί σε κλίμα πολιτικής πόλωσης και έντονης αντιπαράθεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης