Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέο δόγμα Τσίπρα: Ηγεμονία στην Κεντροαριστερά, σκληροί όροι για συγκυβέρνηση και γιατί όχι… σε δεύτερες εκλογές

Νέο δόγμα Τσίπρα: Ηγεμονία στην Κεντροαριστερά, σκληροί όροι για συγκυβέρνηση και γιατί όχι… σε δεύτερες εκλογές
Για πρώτη φορά έθεσε ως προϋπόθεση να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές προκειμένου να συμφωνήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας με άλλο κόμμα
Σχετικά Άρθρα

Με ένα διαφορετικό αφήγημα πήγε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην 86η ΔΕΘ.
Ενώ μέχρι πρότινος η προοδευτική διακυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει πάση θυσία, τώρα φαίνεται πως θέλει να βάλει κανόνες και προϋποθέσεις.

Βάζει όρια και προϋποθέσεις για συγκυβέρνηση ο Τσίπρας

Συγκεκριμένα για πρώτη φορά έθεσε ως προϋπόθεση να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές προκειμένου να συμφωνήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας με άλλο κόμμα, από το κεντροαριστερό τόξο.
Μέχρι τώρα, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεν είχε θέσει προϋποθέσεις στην προοδευτική διακυβέρνηση.
Όμως, τώρα θεωρεί ότι δεν μπορεί να μπει σε μία κυβέρνηση μειοψηφίας ή κυβέρνηση ανοχής καθώς αναγνωρίζει ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι θνησιγενές.

Απορρίπτει «τρίτο» πρωθυπουργό


Παράλληλα, απορρίπτει και μία σύγκλιση με την Κεντροδεξιά σε ένα σενάριο που προσπαθεί να συνθέσει το ΠΑΣΟΚ που λέει ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ να τα βρει με τη ΝΔ» για να βγει αυτό από το κάδρο.
Όπως και θέτει το σενάριο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ως ένα εγχείρημα που έχει δοκιμαστεί ενώ πιστεύει ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες των υποκλοπών δεν μπορεί ο ωτακουστής να κυβερνήσει με το θύμα.
Όπως πιστεύει πια, μία νέα συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα εξατμίσει τη Χαριλάου Τρικούπη όπως και έγινε επί Βενιζέλου.
Στο ΠΑΣΟΚ που παλεύουν να βγάλουν από πάνω τους τη «ρετσινιά» του 2012-2014 θα μπουν σε μεγάλα διλλήματα για μία εκ νέου πολιτική περιπέτεια…
Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί πρωθυπουργός κοινής αποδοχής, ουσιαστικά πιστεύει – όπως και ο Μητσοτάκης- ότι το πρώτο κόμμα θα πρέπει να ορίσει πρωθυπουργό το αρχηγό του.

Πρώτη φορά αμφισβητεί τόσο πολύ τις δημοσκοπήσεις


Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές του 2023 και για πρώτη φορά αμφισβητεί τόσο ανοικτά τις δημοσκοπήσεις.
Πεποίθησή του είναι ότι η έλευση ενός δύσκολου χειμώνα με ανοικτά τα ζητήματα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης να ταλαιπωρούν τους καταναλωτές θα αλλάξει τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό.
Άλλωστε, είναι αλήθεια από την υπόθεση των υποκλοπών «κέρδισε» και ο ίδιος πόντους, πέραν από το ΠΑΣΟΚ.
Ποιος άλλωστε, δεν θυμάται την αρχηγική στάση του στην Βουλή για το ζήτημα των υποκλοπών που έδειξε ότι αντιπροσωπεύει όλη την Κεντροαριστερά…
Όπως θεωρείται ότι θα κερδίσει πόντους από την ακραία πόλωση που έρχεται καθώς σήμερα 19/9 ξεκινάει το Ειδικό Δικαστήριο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, πρώην υπουργό επί ΣΥΡΙΖΑ, και την Ελένη Τουλουπάκη.

Θέλει να διατηρήσει τον ηγεμονικό ρόλο του στην Κεντροαριστερά

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να μεγαλώσει το ποσοστό αποδοχής του στην Κεντροαριστερά, να διατηρήσει τον ηγεμονικό ρόλο του στο χώρο.
Να μην δείξει ότι εύκολα θα συρθεί σε συγκυβέρνηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη αυτό του δημιουργεί κενά στην δική του συσπείρωση.
Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ (όπως και κάθε κόμματος) περνάει από την αυτόνομη πορεία και σίγουρα όχι από την εκδήλωση πρόθεσης συγκυβέρνησης.
«Καλή η προοδευτική διακυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να διατηρήσουμε τα ποσοστά αποδοχής και να εκφράσουμε το κόσμο» έλεγε πρόσωπο κοντά στον Α.Τσίπρα στη ΔΕΘ.
Και όντως, το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας που αντιστοιχεί σχεδόν σε 45 δις ευρώ για μία τετραετία, ασχέτως εάν είναι δημοσιονομικά παρακινδυνευμένο- απαντάει σε πολλά από τα σημερινά αιτήματα.

Δεν πετάει τη σκούφια του για τις πρώτες εκλογές, τον βολεύουν και οι δεύτερες

Επίσης, από όσα είπε ξεκάθαρα κατανοεί κάποιος ότι ναι μεν έχει στρατηγική πρώτων εκλογών, δηλαδή να πάρει μεγάλο ποσοστό στις πρώτες εκλογές αλλά για πρώτη φορά φαίνεται ότι δεν θα χαλαστεί εάν πάμε σε δεύτερες εκλογές. Διότι σε αυτή τη περίπτωση θα ενισχυθούν οι δύο πόλοι, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, και θα πιεστεί πάρα πολύ το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα.
Οπότε θα βγει με ένα ενισχυμένο ποσοστό και στις δεύτερες εκλογές.
Άλλωστε, η μέχρι τώρα στάση του δείχνει ότι διαθέτει ένα ποσοστό της τάξης του 25% που μπορεί να αυξηθεί σε συνθήκες ακραίας πόλωσης.
Αν όντως είναι πρώτο κόμμα θα έχει όφελος από το μπόνους των εδρών.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης