Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κόντρα για Ζεϊμπέκ και «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη - Οικονόμου: Να λάβει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ - Κατρούγκαλος: Του έγινε σοβαρή παρατήρηση

Κόντρα για Ζεϊμπέκ και «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη - Οικονόμου: Να λάβει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ - Κατρούγκαλος: Του έγινε σοβαρή παρατήρηση
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη
Σχετικά Άρθρα
Νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδότησαν οι αναφορές βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.
«Δεν ανησυχούμε δεν φοβόμαστε. Εμείς στον δίκαιο μας αγώνα θα συνεχίζουμε μέχρι τέλους να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του λαού μας, της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση. Η εν λόγω δήλωσε αξιοποιήθηκε άμεσα από την Τουρκία με το υπουργείο Εξωτερικών να εκδίδει ανακοίνωση με αναφορά σε «τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης».
Ωσόσο, το θέμα είχε πολιτικές προεκτάσεις, με τον κυβερνητικός εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να ζητά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Κατρούγκαλο να υπογραμμίζει ότι «η θέση μας απέναντι στην εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της Ελλάδας είναι σαφής».

Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδοκιμάσει τον Ζεϊμπέκ

Για «τεράστιο ατόπημα» έκανε λόγο ο Γιάννης Οικονόμου. Μιλώντας στο Open, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως «το να μιλά η τουρκική πλευρά για δικαιώματα μειονοτήτων με τον τρόπο που έχει μεταχειριστεί τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις αντίστοιχες μειονότητες στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο, στην Τένεδο σε άλλες περιοχές νομίζω ότι συνιστά ευθεία πρόκληση στην κοινή λογική. Μόνον έτσι μπορεί να εκληφθεί.
Δεύτερον, δεν έχει την ανάγκη καμίας ξένης υπηρεσίας, κανενός ξένου υπουργείου οποιοσδήποτε πολίτης ζει στη χώρα για προστασία φυσική ή οτιδήποτε άλλο. Υπάρχουν οι ελληνικές αρχές, υπάρχουν οι κανόνες.
Τρίτον, είναι νομίζω οφθαλμοφανές το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε. Αυτοπροσδιόρισε τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τον εαυτό του. Μιλάμε για τεράστιο ατόπημα που δημιουργεί μία σειρά από θέματα. Νομίζω ότι επιβάλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση αποδοκιμάζοντας» είπε χαρακτηριστικά.

Κατρούγκαλος: Του έγινε σοβαρή παρατήρηση

Αντίθετος με τις δηλώσεις Ζεϊμπέκ εμφανίστηκε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως έγινε στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ξεκάθαρη σοβαρή παρατήρηση για το θέμα της μειονότητας αλλά και για το γεγονός ότι απευθύνθηκε σε τουρκικό κανάλι για να μιλήσει για τα όσα αναφέρονται για απειλές εναντίον του.
«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής ότι υπάρχει μια, μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Προφανώς σε αυτήν ανήκουν άνθρωποι τουρκικής, Πομακικής και Ρομά καταγωγής και έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο», αναφέρει ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωσή του.
Σημειώνει ότι «παράλληλα, είναι απαράδεκτο να ακούγονται απειλές για τη ζωή ενός βουλευτή και ο δημοσιογράφος να μη σχολιάζει όπως έγινε πρόσφατα σε εκπομπή τοπικού καναλιού. Καταλαβαίνω πάντως ότι ο δημοσιογράφος ανασκεύασε», προσθέτει.
Ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι «έχει πραγματοποιηθεί πολύ ξεκάθαρη σοβαρή παρατήρηση για το θέμα της μειονότητας στον κ. Ζεϊμπέκ, αλλά και για το γεγονός ότι απευθύνθηκε σε τουρκικό κανάλι για αυτό το θέμα», για να τονίσει ότι «η θέση μας απέναντι στην εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της Ελλάδας είναι σαφής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης