Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Σαφές ότι υπάρχει μια μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα - Σοβαρή παρατήρηση στον Ζεϊμπέκ

Κατρούγκαλος: Σαφές ότι υπάρχει μια μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα - Σοβαρή παρατήρηση στον Ζεϊμπέκ
Ξεκάθαρη η θέση μας απέναντι στην εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της Ελλάδας είπε ο κ.Κατρούγκαλος
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως η Συνθήκη της Λωζάνης ορίζει με σαφήνεια ότι υπάρχει μια μουσουλμανική κοινότητα στην Ελλάδα διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κατρούγκαλος στον απόηχο της έντασης που προκλήθηκε από την αντιπαράθεση Αθήνας – Άγκυρας για τα περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.
«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής ότι υπάρχει μια, μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα.
Προφανώς σε αυτήν ανήκουν άνθρωποι τουρκικής, Πομακικής και Ρομά καταγωγής και έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο» επισημαίνει ο κ.Κατρούγκαλος, κατόπιν των δηλώσεων του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος αφού έκανε λόγο για απειλές σε βάρος του, υποστήριξε ότι «δεν ανησυχούμε δεν φοβόμαστε» και ότι «εμείς στον δίκαιο μας αγώνα θα συνεχίζουμε μέχρι τέλους να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του λαού μας, της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης».
«Παράλληλα, είναι απαράδεκτο να ακούγονται απειλές για τη ζωή ενός βουλευτή και ο δημοσιογράφος να μη σχολιάζει όπως έγινε πρόσφατα σε εκπομπή τοπικού καναλιού.
Καταλαβαίνω πάντως ότι ο δημοσιογράφος ανασκεύασε» αναφέρει ο κ.Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι «έχει πραγματοποιηθεί πολύ ξεκάθαρη, σοβαρή παρατήρηση για το θέμα της μειονότητας στον κ. Ζεϊμπέκ, αλλά και για το γεγονός ότι απευθύνθηκε σε τουρκικό κανάλι για αυτό το θέμα», για να τονίσει ότι «η θέση μας απέναντι στην εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της Ελλάδας είναι σαφής».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνεται: «Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς.
Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία.
Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες».

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Στεκόμαστε δίπλα στην «τουρκική μειονότητα»

Τις δηλώσεις του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ «αξιοποίησε» το υπουργείο Εξωτερικών της Άγκυρας εκδίδοντας ανακοίνωσε όπου αναφέρεται: «Στεκόμαστε δίπλα στην "Τουρκική Μειονότητα" της Δυτικής Θράκης, η οποία δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία, παρ' όλες τις απειλές και πιέσεις. Αναμένουμε από τις ελληνικές Αρχές να διερευνήσουν αυτό το σοβαρό γεγονός και να τιμωρήσει τους δράστες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης