Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η «τερατογένεση» σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει τον Μητσοτάκη εκτός εξουσίας – Στις πρώτες εκλογές κρίνεται η κυβέρνηση

Η «τερατογένεση» σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ θα οδηγήσει τον Μητσοτάκη εκτός εξουσίας – Στις πρώτες εκλογές κρίνεται η κυβέρνηση
Άλλαξαν οι διαθέσεις στο ΠΑΣΟΚ μετά τις υποκλοπές – Στρατηγική πρώτων εκλογών από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

Είναι προφανές ότι αυτό που παρομοιάζει ως πολιτική τερατογένεση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτό που φοβάται πιο πολύ.
Διότι, η πολιτική σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ25 με την ανοχή του ΚΚΕ, η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης είναι το πολιτικό κύκνειο άσμα του Κ. Μητσοτάκη.
Είναι ο λόγος που θα τον αναγκάσει σε παραίτηση από την αρχηγία της ΝΔ.

Γιατί δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο ο Μητσοτάκης;

Πολλοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν γιατί ο Πρωθυπουργός δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο, δεν προχώρησε σε ανασχηματισμό και γιατί λέει όχι σε πρόωρες εκλογές.
Όσοι γνωρίζουν, όμως, το τρόπο που σκέφτονται στο επιτελείο Μητσοτάκη έχουν την απάντηση:
Ο ανασχηματισμός θα φέρει μεγάλες γκρίνιες.
Οι πρόωρες εκλογές δεν θα λύσουν κάποιο θέμα, ο Πρωθυπουργός προτιμάει να ολοκληρώσει τη θητεία του με 157 βουλευτές για να περάσει και τα νομοσχέδια που θέλει.
Και τέλος, είτε αλλάξει τον εκλογικό νόμο είτε όχι, η αυτοδυναμία μοιάζει ένας άπιαστος στόχος, ο οποίος θα απομακρυνθεί και άλλο όταν περάσει αυτός ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται.
Οπότε, καλύτερα να μην κατηγορηθεί ότι παίζει και πολιτικά παιχνίδια ή λειτουργεί καιροσκοπικά.

Κερδίζει πόντους η προοδευτική διακυβέρνηση

Από την άλλη, φαίνεται στον ορίζοντα ότι κερδίζει, πλέον, πόντους το σενάριο της σύμπραξης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ25 με ανοχή του ΚΚΕ.
Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα αντι-μητσοτακικό κίνημα στην κοινωνία που εύκολα θα δεχτεί την κυβερνητική σύμπραξη αυτών των κομμάτων.
Οι συνθήκες όπως διαμορφώνονται σε όλη την Ευρώπη, «τιμωρούν» τις κυβερνήσεις που συντάχθηκαν με τις Βρυξέλλες απέναντι στη ενεργειακή κρίση.

Ο κόσμος δεν θέλει επιστροφή Τσίπρα αλλά συμμετοχή του σε νέο σχήμα

Προσοχή!
Δεν εννοούμε ότι ο κόσμος θέλει να φέρει ξανά στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Έχει κάνει πολλά και ασυγχώρητα λάθη στην διακυβέρνησή του και το πιθανότερο είναι να παραμείνει δεύτερο κόμμα με υψηλή συσπείρωση.
Ωστόσο, θεωρεί ότι μία προοδευτική κυβέρνηση που θα θέσει εκτός τη κυβέρνηση Μητσοτάκη και όσα αρνητικά τη συνοδεύουν, θα μπορέσει να οδηγήσει την χώρα σε μία μεταβατική πορεία από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια στην κανονικότητα με μεγάλες μέριμνες στα χαμηλά στρώματα.

Ο Τσίπρας συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να είναι αυτός ο Πρωθυπουργός

Από την άλλη, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί και ο Αλέξης Τσίπρας ότι το να είναι Πρωθυπουργός υπό αυτό το κυβερνητικό σχήμα είναι εξίσου αδύνατο.
Είναι πιο εύκολο να συμφωνήσουν σε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, με κοινωνικό πρόσημο και προοδευτικό προφίλ που θα εκφράζει και τον ρυθμιστή του συστήματος, Νίκο Ανδρουλάκη.

Σώζεται o Tσίπρας πολιτικά από την πτώση Μητσοτάκη

Εξάλλου, αυτό που θέλει ο Αλέξης Τσίπρας και αυτό που τον «σώζει» πολιτικά είναι να μην ξαναγίνει κυβέρνηση η ΝΔ και να μην ξαναγίνει Πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης.
Το δεύτερο το έχει ουσιαστικά πετύχει.
Ο Κ. Μητσοτάκης ακόμα και αν υπάρξει ένα ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ - πράγμα αδύνατο αλλά στην πολιτική έχουμε δει πολλές κωλοτούμπες, επιτρέψτε μας να κρατάμε μία επιφύλαξε - ο Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να είναι Πρωθυπουργός.

Άλλαξαν οι διαθέσεις στο ΠΑΣΟΚ μετά τις υποκλοπές – Στρατηγική πρώτων εκλογών από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, είναι αλήθεια ότι η σκληρή κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη έχει αλλάξει τις διαθέσεις πολλών στελεχών μέσα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Πλέον, υπάρχουν πολλοί που θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ μέσα από μία συμφωνημένη ατζέντα θα πρέπει να προχωρήσει και να ηγηθεί μιας προοδευτικής κυβέρνησης.
Γι’ αυτό και θεωρούν εξαιρετικά σημαντικές τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική.
Εκεί το πρώτο κόμμα δεν θα πάρει μπόνους έδρες.
Στις δεύτερες εκλογές, όμως, σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιο δύσκολη καθώς το πρώτο κόμμα – που θα είναι η ΝΔ- θα πάρει μπόνους έδρες από αυτούς.
Γι’ αυτό ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν στρατηγική πρώτων εκλογών, σε αυτές θα κοιτάξουν να πάρουν το καλύτερο ποσοστό που μπορούν…
Το ΜΕΡΑ 25 του Βαρουφάκη θα ακολουθήσει ενώ και το ΚΚΕ απηυδισμένο από την φιλελεύθερη πολιτική Μητσοτάκη, θα στηρίξει το νέο σχήμα με ανοχή.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης