Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, θα θέσει σκληρά διλήμματα μέχρι τέλους με αιχμή δόρατος την οικονομία

Ο Μητσοτάκης δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, θα θέσει σκληρά διλήμματα μέχρι τέλους με αιχμή δόρατος την οικονομία
Απέφυγε να αναφέρει το θέμα του εκλογικού νόμου, αλλά κινήθηκε και πάλι σε μία γραμμή απόκτησης αυτοδυναμία, αναφέροντας πολλές φορές την φράση αυτοδύναμη Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

Παροχές προς όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, στήριξη στους καταναλωτές για τους λογαριασμούς ρεύματος, αφήγημα σταθερότητας ως εθνική στρατηγική απέναντι σε διεθνείς εχθρούς και προσπάθεια σύγκρισης της δική του θητείας με τις προηγούμενες είναι κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ομιλία του Πρωθυπουργού στην 86 η ΔΕΘ.
Τα 21 μέτρα που ανακοίνωσε κοστίζουν 5.5 δις ευρώ + τα μέτρα για τη ενεργειακή κρίση που θα αποφασίζονται κάθε μήνα.

Σκληρά διλήμματα με προσωπικά χαρακτηριστικά και σύγκριση κυβερνησεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τα διλλήματα του προεκλογικού αγώνα των επόμενων μηνών με στοιχεία προσωπικά αφού όπως είπε ο κόσμος θα επιλέξει κυβέρνηση και κυβερνήτη του τόπου.
Επιδιώκει να φέρει στο δημόσιο λόγο όχι μόνο την επιλογή δηλαδή κόμματος αλλά και την επιλογή προσώπου που θα κυβερνήσει.
Είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι ένα από τα δυνατά χαρτιά αυτή τη στιγμή της κυβέρνησης είναι το προφίλ του
Πρωθυπουργό σε σύγκριση με τους 2 πολιτικούς αρχηγούς, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ιδιαίτερη στιγμή, όταν αναφέρθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της Τουρκίας Tayip Erdogan και του δήλωσε ευθαρσώς «ότι τα νταηλίκια γιοκ».
Ήταν μία αναμενόμενη κίνηση που τονώνει το εθνικό του προφίλ και «μαζεύει» δεξιές ψήφους με την επίκληση του πατριωτικού καθήκοντος.

90-10 να μην αλλάξει τον εκλογικό νόμο

Σημαντική υποσημείωση. Απέφυγε να αναφέρει το θέμα του εκλογικού νόμου, αλλά κινήθηκε και πάλι σε μία γραμμή απόκτησης αυτοδυναμία, αναφέροντας πολλές φορές την φράση αυτοδύναμη Ελλάδα.
Η άποψη μας είναι και συνυπολογίζοντας και τον περίγυρο βουλευτών και υπουργών ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και θα το τονίσει στην συνέντευξη τύπου όταν του τεθεί ως ερώτηση.

Θα δυσαρεστηθεί η βάση με τη μη αλλαγή νόμου

Ασφαλώς, αυτή η απόφαση θα δυσαρεστήσει στελέχη και απλό κόσμο που δεν θα ήθελε να βρεθεί ξανά στο φάσμα της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.
Πόσο μάλλον, όταν ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη μετακομίσει στη ΝΔ.
Επίσης, είναι ήδη διατυπωμένη η άποψη του Πρωθυπουργού ότι ακόμα και συγκυβέρνηση να προκύψει, ο αρχηγός του πρώτου κόμματος θα είναι ο Πρωθυπουργός.
Γι’ αυτό και σήμερα πάλι ανέφερε ότι οι ψηφοφόροι
ψηφίζουν και για «κυβερνήτη» της χώρας.

Απολογισμός στα καλά κομμάτια της διακυβέρνησης

Επίσης, έκανε ένα μεγάλο απολογισμό σπάζοντας τον στα κρίσιμα κομμάτια τα οποία θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει κεφάλαιο, όπως η μείωση της φορολογίας απαριθμώντας τις φοροελαφρύνσεις, ανέφερε την σημαντική μείωση της ανεργίας (τη μεγαλύτερη στη Ε.Ε) και την δημιουργία θέσεων απασχόλησης που έχουν επιτευχθεί.
Μίλησε για τις πολλές ψηφιακές υπηρεσίες που έχει φέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης ενώ ανέφερε σημαντικές αλλαγές στην Παιδεία αλλά και στην Υγεία.

Εξαιτερικά δυσμενές το περιβάλλον το χειμώνα

Στην συνέχεια, ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να αποκωδικοποιήσει το περιβάλλον των επόμενων μηνών. Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, έκρηξη τιμών στην ενέργεια και το φυσικό αέριο, προσπάθειες αστάθειας στην Ευρώπη με όχημα την ακρίβεια.
Σε αυτό το σημείο ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε αυτές τις προσπάθειες με τον Ρώσο Πρόεδρο Putin και επανέλαβε ότι θα πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία όχι μόνο γιατί είναι η αμυνόμενη αλλά διότι
αναθεωρητικές δυνάμεις παίρνουν θάρρος από αυτή την εισβολή.

Η ευρωπαϊκή βοήθεια

Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε ως αναγκαία την πολιτική σταθερότητα και την παροχή στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, παρόλο που κάποιοι (υπονόησε τη Γερμανία) εξακολουθούν να θεωρούν ότι πρέπει να κρατηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία αναλλοίωτη.
Επίσης, τόνισε ότι περιμένει ως αναγκαίο συμπλήρωμα την ευρωπαϊκή μέριμνα για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με τη φράση «Επιτέλους η Ευρώπη ξύπνησε».
Το έχει πει και άλλες φορές πόσο αργοκίνητο καράβι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φιλόδοξο το πρόγραμμα στέγασης για νέους

Ανακοίνωσε τα μέτρα για τους νέους και τη στεγαστική πολιτική. Η αύξηση του φοιτητικού επιδόματος είναι θετική αλλά τα υπόλοιπα μέτρα με κίνητρα για δάνεια και ιδιοκατοίκηση ή πρότζεκτ ΣΔΙΤ για τη δημιουργία σπιτιών προς φθηνή ενοικίαση, θεωρούνται εξαιρετικά φιλόδοξα και θα κριθούν από τη πραγματικότητα.

Πολιτικό συμπέρασμα

Συμπέρασμα: Ο Κ. Μητσοτάκης θα κινηθεί σε σκληρή προεκλογική μάχη θέτοντας συγκρίσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Ξεδίπλωσε ένα πακέτο στήριξης το οποίο καλύπτει πολλούς, ανακοίνωσε τα αναμενόμενα μέτρα μείωσης φόρου και αύξησης εισοδήματος (μισθοί, συντάξεις), δεν θα αλλάξει το εκλογικό νόμο και θα πάει μέχρι τέλους με σκληρά διλήμματα «Αυτοδυναμία ή περιπέτειες» ώστε να αυξήσει όσο μπορεί τη συσπείρωση και να κλείσει τις διαρροές.
Το πιο σκληρό δίλημμα όπως το διατύπωσε είναι «δεύτερη ευκαιρία ή επιστροφή στη συμφορά»…

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης