Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου για εξαγγελία μέτρων στη ΔΕΘ: Δεν θα υπάρχει κοινωνική ομάδα που να εξαιρείται από την πολιτική στήριξης της κυβέρνησης

Οικονόμου για εξαγγελία μέτρων στη ΔΕΘ: Δεν θα υπάρχει κοινωνική ομάδα που να εξαιρείται από την πολιτική στήριξης της κυβέρνησης
«Θα είμαστε δίπλα στους πολίτες για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση», τόνισε ο Γ. Οικονόμου
Σχετικά Άρθρα

«Μέτρα που θα έχουν και άμεσο αντίκτυπο και θα απαντήσουν στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών για να ανταπεξέλθουν στην πίεση που έχουμε, στον δυσκολο χειμώνα που μας περιμένει», πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, κατά την αποψινή (10/9) ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης», όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ.Οικονόμου.
ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο πλαίσιο των εγκαινίων της 86ης ΔΕΘ, όπως επεσήμανε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στην ΕΡΤ, θα δώσει και το στίγμα του επόμενου διαστήματος, στο οποίο περιλαμβάνονται και μέτρα πιο μόνιμου χαρακτήρα.
«Μέτρα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση στρεβλώσεων, αλλά και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών άμεσα και έμμεσα με πιο μόνιμο τρόπο, πιο μόνιμη διάσταση» είπε μεταξύ άλλων.
«Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα, τα οποία θα έχουν και άμεσο αντίκτυπο και θα απαντήσουν στις ανάγκες των πολιτών, για να ανταπεξέλθουν στην πίεση των εξωγενών κρίσεων στο δύσκολο Χειμώνα που μας περιμένει όλους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε
ολόκληρη την Ευρώπη. Στην ομιλία του, σε ένα ορόσημο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό και από οικονομικής, αλλά και από πολιτικής άποψης, θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη και του επόμενου διαστήματος. Μέσα σε αυτόν περιλαμβάνονται και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση στρεβλώσεων, αλλά και την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, άμεσα και έμμεσα», είπε χαρακτηριστικά.
«Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν θα υπάρχει κοινωνική ομάδα που να εξαιρείται από την πολιτική στήριξης της κυβέρνησης απένταντι στις πιέσεις που αντιμετωπίζουμε (…) Θα υπάρχουν μέτρα και πολιτικές που θα συμπληρώσουν τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει σε φορολογικό επίπεδο ή στην αντιμετώπιση εναπομείναντων στρεβλώσεων στην αγορά εργασίας που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική στον τόπο και θα βοηθήσουν επίσης αρκετές κοινωνικές ομάδες στο να αυξήσουν άμεσα ή έμμεσα το εισόδημά τους», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Θα είμαστε δίπλα στους πολίτες για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση», είπε χαρακτηριστικά.

Για εκλογικό νόμο και υποκλοπές

Σε ερώτηση για τον εκλογικό νόμο και για το ενδεχόμενο αλλαγής του, ο κ. Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο εκλογικός νόμος είναι ένα εργαλείο» και πρόσθεσε ότι «οι Έλληνες πολίτες σύντομα θα γνωρίζουν με ποια κριτήρια θα πάνε στις κάλπες».
Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «αναδύθηκαν καινούργια χαρακτηριστικά του πολιτικού περιβάλλοντος, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα. Και σε ό,τι αφορά στην ανάγκη της σταθερότητας που προβάλλει πολύ πιο επιτακτική, εξαιτίας των κλυδωνισμών που δέχονται αρκετά ευρωπαϊκά κράτη λόγω της διεθνούς κατάστασης, αλλά και αποτυπώνονται
στα ιδιαίτερα του ελληνικού πολιτικού σκηνικού. Αυτό έγινε και τίποτα περισσότερο. Ο Πρωθυπουργός φαντάζομαι θα ερωτηθεί την Κυριακή στη συνέντευξη Τύπου. Θα αποσαφηνίσει πλήρως τα πράγματα. Ο εκλογικός νόμος είναι εργαλείο. Από εκεί και πέρα, αυτός ο οποίος με την άποψή του, με τη γνώμη του, με την επιλογή του διαμορφώνει τις συνθήκες και δίνει ουσιαστικές απαντήσεις στα ερωτήματα περί σταθερότητας, περί προοπτικής, περί του είδους της διακυβέρνησης και περί του είδους του δρόμου με τον οποίο η Ελλάδα θα διαβεί την επόμενη ημέρα, είναι ο ελληνικός λαός. Είναι οι πολίτες. Οι πολίτες, λοιπόν, όταν προκύψουν οι εκλογές, το 2023, θα γνωρίζουν απόλυτα ποιες είναι οι συνθήκες, ποιοι είναι οι κανόνες, βάσει των οποίων θα πάμε σε εκλογές. Ποιοι είναι οι κανόνες της πρώτης κάλπης, ποιοι είναι κανόνες της επόμενης κάλπης. Και με βάση και το κριτήριο για το ποια Κυβέρνηση θέλουμε, με κριτήριο το ποιοι διαχειρίστηκαν την κατάσταση και με τι τρόπο το προηγούμενο διάστημα, συγκρίνοντας τις προσωπικότητες, τις επιλογές, τις απόψεις, συγκρίνοντας τους ανθρώπους που προβάλλουν ως υποψήφιοι για Πρωθυπουργοί, θα αποφασίσουν. Και είμαι σίγουρος ότι με την ψήφο των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες και το πλαίσιο που υπάρχει, η χώρα θα προχωρήσει στον πιο ασφαλή και ουσιαστικό δρόμο.
Όλες οι συζητήσεις που γίνονται, οι εκτιμήσεις, προφανώς, οι προβλέψεις με τα δεδομένα που αυτή τη χρονική στιγμή έχουμε στα χέρια μας, αγνοούν κάτι βασικό. Τα χαρακτηριστικά της προεκλογικής περιόδου, όπου εκεί μπαίνουν πολύ πιο καθαρά τα διλήμματα, τα ζητούμενα, τα διακυβεύματα. Έτσι γίνεται στις Δημοκρατίες».
Κάνοντας αναφορά στο ζήτημα των υποκλοπών, σημείωσε πως «είναι ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση θα ρίξει άπλετο φως».
«Από την πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση με σαφήνεια διακήρυξε την άποψή της ότι πρέπει να διερευνηθεί, πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα. Ανέλαβε έμπρακτα την πολιτική ευθύνη για το ζήτημα της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη και δεσμεύτηκε να πέσει άπλετο φως, να μην μείνει καμία σκιά, δρομολογώντας μια σειρά από διαδικασίες στη Βουλή, ενώ το ζήτημα βρίσκεται και στη Δικαιοσύνη. Στην κατεύθυνση αυτή μένουμε. Επιδιώκουμε την ουσία, δεν επιδιώκουμε θέαμα», είπε χαρακτηριστικά.

Οι προκλήσεις και το δίλημμα για το επόμενο διάστημα

«Προφανώς και θα είμαστε δίπλα στους πολίτες για όσο διαρκεί η κρίση αυτή. Και καλύτερη απόδειξη είναι η ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη που παρέχουμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Η χώρα μας έχει δώσει για τη στήριξη, σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή κρίση, το
μεγαλύτερο ποσοστό ως προς το ΑΕΠ σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την τιμή του ρεύματος στη λιανική, την κατανάλωση, τον λογαριασμό. Και όλα αυτά
είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής που διέγνωσε έγκαιρα την κατάσταση, που φρόντισε να βρει και να διαθέσει σωστά πόρους, μιας πολιτικής που δημιουργεί συνεχώς καινούργιες δυνατότητες, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικογένεια και το ελληνικό επιχειρείν», σημεόωσε ο κ. Οικονόμου.
Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε πως «το βασικό και το κεντρικό δίλημμα της επόμενης περιόδου δεν είναι μόνο στα οικονομικά ζητήματα ή στα κοινωνικά ζητήματα, είναι κάτι ευρύτερο: Είναι ποιες πολιτικές, ποια πρόσωπα, ποιο υπόδειγμα διακυβέρνησης μπορεί να εγγυηθεί ότι η χώρα θα έχει μια ασφαλή πορεία μέσα σε ένα εξαιρετικά ασταθές πολιτικό σκηνικό, μέσα στις προκλήσεις που βάζει η οικονομία, μέσα στις απειλές που έχουμε από άλλες κρίσεις, απέναντι στον αναθεωρητισμό με τον οποίο ξαναβρέθηκε αντιμέτωπη η Ευρώπη. Ποια πολιτική, ποιο υπόδειγμα διακυβέρνησης, ποιος Πρωθυπουργός εγγυάται την Ελλάδα της ασφάλειας και της προκοπής. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο. Και απέναντι σε αυτό το ζητούμενο οι πολίτες έχουν από τη μια, μια επαγγελματική διαχείριση των κρίσεων και από την άλλη μια επιδερμική και μικροκομματική προσέγγιση. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι όλα αυτά θα αναδειχθούν το επόμενο διάστημα και με εμπιστοσύνη στην κρίση των πολιτών, το 2023 θα προσέλθουμε στην κρίση τους για να δούμε ποια θα είναι η Ελλάδα της επόμενης μέρας και πώς θα πάμε εκεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης