Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καταγγελία βόμβα από ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές - Στόχος του Predator και ο Σπίρτζης - Τσίπρας: Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Διαφάνειας

Καταγγελία βόμβα από ΣΥΡΙΖΑ για υποκλοπές - Στόχος του Predator και ο Σπίρτζης - Τσίπρας: Άμεση σύγκληση της Επιτροπής Διαφάνειας

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο

Σχετικά Άρθρα

(upd 4) Νέες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να καταγγέλλει και απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του Χρήστου Σπίρτζη. Μάλιστα, στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι το περιστατικό συνέβη το ίδιο διάστημα με την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για σειρά αδικημάτων, μεταξύ άλλων και για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων (άρθρο 187 ΠΚ).
Νωρίτερα, ο ίδιος αλλά και ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, ενημέρωσαν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο.
«Η απόπειρα παγίδευσής μου με λογισμικό Predator σχετίζεται με την πολιτική μου δράση και τη θεσμική μου ιδιότητα», δήλωσε ο πρώην υπουργός και τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς. «Μου είχαν σταλεί δύο SMS με μολυσμένα μηνύματα για την παγίδευσή του κινητού μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην υπόθεση παρενέβη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα ζητά την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κάνοντας λόγο για νέα αμείλικτα ερωτήματα και καταλογίζοντας την ευθύνη στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Spirtzis1.jpg

Τσίπρας για καταγγελίες Σπίρτζη: Να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

Να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τις υποκλοπές ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μετά την καταγγελία του Χρ.Σπίρτζη ότι και αυτός έλαβε μήνυμα από κακόβουλο λογισμικό για την παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου.
Με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Κ. Τασούλα ο κ.Τσίπρας ζητά την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, επισημαίνοντας πως «ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος και για τα θέματα που αφορούν την ΕΥΠ, την εγκληματικότητα και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, Χρήστος Σπίρτζης, ανακάλυψε ότι και εκείνος έλαβε τον Νοέμβριο του 2021, μέσα σε λίγες ημέρες, στο κινητό του τηλέφωνο δυο μηνύματα με κακόβουλο σύνδεσμο (link), ένας από τους οποίους ήταν απολύτως ίδιος με εκείνον που λίγο καιρό πριν είχαν λάβει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο οι κ.κ. Κουκάκης και Ανδρουλάκης».

Η... διαβολική σύμπτωση που... εντόπισε ο Οικονόμου

Για «διαβολική σύμπτωση» έκανε λόγο με περίσσια δόση ειρωνείας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφέροντας πως οι καταγγελίες του κ. Σπίρτζη συμπίπτουν με τη μετάβαση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ.
«Κατά διαβολική σύμπτωση την ημέρα που ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, ο κ. Σπίρτζης ανακάλυψε και αποφάσισε να καταγγείλει στη Δικαιοσύνη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με κακόβουλο λογισμικό. Μάλιστα...
Το πρόβλημα των κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων έχει παρουσιαστεί εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια, είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο και οφείλουμε συνολικά να βρούμε αποτελεσματικά αντίμετρα απέναντι σε αυτή την απειλή.
Ο κ. Σπίρτζης καλώς έπραξε που κατέφυγε στη Δικαιοσύνη και όποιος έχει αντίστοιχες υποψίες το ίδιο χρειάζεται να πράξει» είπε ο κ. Οικονόμου.
«Η κυβέρνηση έχει ήδη κινήσει όλες τις θεσμικές διαδικασίες για τη διερεύνηση των ζητημάτων αυτών σε βάθος χρόνου και έχει ξεκαθαρίσει ότι η ελληνική πολιτεία δεν προμηθεύτηκε και καμιά κρατική αρχή δεν χρησιμοποίησε και δεν χρησιμοποιεί τέτοια λογισμικά.
Αντιθέτως έχει δεσμευθεί, στο πλαίσιο και των συνολικότερων ενεργειών από την ΕΕ για την αντιμετώπιση κακόβουλων λογισμικών, τα οποία λειτουργούν σε σειρά χωρών, παραβιάζοντας την αρχή του απορρήτου των επικοινωνιών.
Σημαντική διευκρίνιση: η κυβέρνηση επιδιώκει την ουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του λειτουργούν με γνώμονα την επικοινωνία και το φτηνό θέαμα» επισήμανε ο κ. Οικονόμου.

Ηλιόπουλος: Αλλού είναι οι διαβολικές συμπτώσεις

Άμεση ήταν η απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Νάσο Ηλιόπουλου στον κ. Οικονόμου, ο οποίος σημειώνει πως:
«1. Διαβολική σύμπτωση είναι η αποστολή στον κ. Σπίρτζη του ίδιου SMS, με το λογισμικό Predator, που είχαν λάβει ο κ. Κουκάκης και ο κ. Ανδρουλάκης.
2. Διαβολική σύμπτωση είναι ότι τα άλλα δύο θύματα του Predator παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ. Άραγε ισχύει το ίδιο και για τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ; Αν είχαν καταργήσει την τροπολογία που μπλοκάρει την ΑΔΑΕ θα το ξέραμε ήδη.
3. Διαβολική σύμπτωση είναι ότι ο κ. Σπίρτζης έλαβε το SMS με το κακόβουλο λογισμικό Predator, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και την επίκαιρη ερώτηση στον κ. Μητσοτάκη.
Με λίγα λόγια κ. Οικονόμου, αυτός που ενδιαφερόταν να ακούει τις συνομιλίες του κ. Σπίρτζη με τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του ήταν η ΕΥΠ, ο πολιτικός της προϊστάμενος κ. Μητσοτάκης και το παρακράτος που έχει στήσει».


Η μηνυτήρια αναφορά του Χρ. Σπίρτζη

Στην μηνυτήρια αναφορά, ο κ. Σπίρτζης στρέφεται κατά παντός υπευθύνου αυτουργού ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο συμμετόχου, κατ’ άρθρα 45 - 49 ΠΚ, στις καταμηνυόμενες πράξεις, ιδίως στις εξής:
α) παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας, παρακολούθηση και αποτύπωση σε υλικό φορέα προφορικής συνομιλίας και μη δημόσιων πράξεων και χρήση των πληροφοριών (άρθρο 370 Α παρ. 1, 2, 3 ΠΚ)
β) παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε ηλεκτρονικά δεδομένα (άρθρο 370Β ΠΚ) γ) παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες (άρθρο 15 ν. 3471/2006)
δ) χωρίς δικαίωμα επέμβαση σε σύστημα αρχειοθέτησης και επεξεργασία ειδικών κατηγοριών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με σκοπό τη βλάβη άλλου, με αποτέλεσμα την πρόκληση κινδύνου για την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος (άρθρο 38 παρ. 1 -5 ν. 4624/2019)
ε) συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που επιδιώκει την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων (άρθρο 187 ΠΚ).

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Πιο αναλυτικά, μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε:
«Κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κύριο Ντογιάκο, έπειτα από τη διαπίστωση ότι μου είχαν σταλεί δύο SMS με μολυσμένα μηνύματα για την παγίδευση του κινητού τηλεφώνου μου με το λογισμικό Predator. Η απόπειρα παγίδευσης του κινητού μου σχετίζεται με την πολιτική μου δράση και τη θεσμική μου ιδιότητα ως τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τα θέματα της ΕΥΠ.
Συγκεκριμένα, στις 13 Νοέμβρη του 2021 εξέδωσα ανακοίνωση καταγγελίας στον κ. Μητσοτάκη με θέμα «Ο Μητσοτάκης σε παρακολουθεί και σε φακελώνει» με βάση το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του δημοσιογράφου Δημ. Τερζή στην ΕφΣυν.
Δύο ημέρες αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου του 2021 κατέθεσα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον προϊστάμενο της ΕΥΠ σύμφωνα με τον νόμο του επιτελικού κράτους τον κ. Μητσοτάκη και εξέδωσα δεύτερη ανακοίνωση με θέμα «Ο Μητσοτάκης σε φακελώνει και σε παρακολουθεί», με βάση νέες αποκαλύψεις από την ΕφΣυν. Την ίδια ημέρα έλαβα μήνυμα παγίδευσης στο κινητό μου με το Predator που είχε σαν link το efsyn.news αντί για το efsyn.gr. Τέσσερις ημέρες αργότερα έλαβα νέο μήνυμα με στόχο την παγίδευση του κινητού μου. Αυτό δείχνει ότι κάποιοι ήθελαν διακαώς να μάθουν με ποιους δημοσιογράφους και πολίτες μιλάω και προφανώς συνομιλίες μου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για την ΕΥΠ και τις αποκαλύψεις που είχαν γίνει εκείνες τις ημέρες.
Θέλω να ενημερώσω και να τονίσω ότι το δεύτερο μήνυμα είναι το ίδιο που εστάλη στον Θανάση Κουκάκη και στον Νίκο Ανδρουλάκη. Που σημαίνει ότι δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά παρακολούθησης. Ούτε του κ. Κουκάκη, ούτε του κ. Ανδρουλάκη. Τα τρία μηνύματα στάλθηκαν από το ίδιο άρρωστο, νοσηρό, αντιδημοκρατικό και παράνομο κέντρο. Αυτό το κέντρο είναι η ΚΥΠ Μητσοτάκη, είτε απευθείας, είτε μέσω εντολής τους από τρίτους. Για τον λόγο αυτόν υποβάλλω δημόσια ερωτήματα.
Κύριε Μητσοτάκη, ακούγατε τις συνομιλίες που είχα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα;
Ακούγατε τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τις τακτικές που ακολουθούσαμε;
Ακούγατε και βλέπατε στο γραφείο του τις συσκέψεις που είχαμε;
Ακούγατε τις συνομιλίες μου με τους υπόλοιπους τομεάρχες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;
Διαβάζατε τα μηνύματα που ανταλλάσσαμε;
Παρακολουθούσατε τις συσκέψεις που κάναμε στο κόμμα μας;
Παρακολουθούσατε τις συναντήσεις ή τις επικοινωνίες που είχαμε με δημοσιογράφους ή βουλευτές άλλων κομμάτων;».

Επεισοδιακή η συνεδρίαση της Εξεταστικής

Εν τω μεταξύ, επεισοδιακή ήταν η χθεσινή (8/9/2022) συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών. Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε αιτήματα για κατάθεση υπουργών και κυρίως του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, (σσ. το όνομα του περιλαμβάνεται στη λίστα μαρτύρων που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), αλλά και του Γρηγόρη Δημητριάδη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ 25, που τελικά αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.
Πάντως, η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή φέρεται να συμφωνεί στην κλήση των διοικητών της ΕΥΠ από το 2012 έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του Παναγιώτη Κοντολέοντα. Επίσης στην κλήση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη που έχει προταθεί από το κόμμα του. Θετική φαίνεται να είναι η πλειοψηφία της επιτροπής στην κλήση των νόμιμων εκπροσώπων της εταιρείας Intelexa που εμπορεύεται το λογισμικό Predator καθώς και των εκπροσώπων της εταιρίας Krikel που φέρεται να είναι ο ενδιάμεσος ανάμεσα στην Intelexa και το ελληνικό δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία αφήνει εκτός τους κκ. Μητσοτάκη και Δημητριάδη αλλά και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, ο οποίος είναι θύμα υποκλοπών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης