Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα 3 μέτρα που δεν θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και θα απογοητεύσουν το κόσμο – Χαμηλώνουν οι προσδοκίες

Τα 3 μέτρα που δεν θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και θα απογοητεύσουν το κόσμο – Χαμηλώνουν οι προσδοκίες
Aναδρομικά ξεχάστε τα – Μόνο όσοι έκαναν προσφυγή - Δεν θα δοθεί 13η σύνταξη

Aναμφίβολα ο κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες από το πακέτο στήριξης που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από την ΔΕΘ, αλλά θεωρούμε ότι θα απογοητευτεί.
Όπως πληροφορηθήκαμε, υπάρχουν προσδοκίες για 3 ζητήματα τα οποία το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει να μην ικανοποιήσει το κόσμο.
Και αυτό, διότι το οικονομικό επιτελείο έβαλε βέτο λόγω μεγάλου δημοσιονομικού ανοίγματος συνδυαστικά με τις αβέβαιες ανάγκες που θα δημιουργήσει όλο το χειμώνα η ενεργειακή κρίση.

Aναδρομικά ξεχάστε τα – Μόνο όσοι έκαναν προσφυγή

Το πρώτο θέμα στο οποίο η κυβέρνηση θα κάνει πίσω και δεν θα ανακοινώσει είναι την επιστροφή των αναδρομικών για τα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις, πλην αυτών που έκαναν προσφυγή.
Μιλάμε για ένα κόστος άνω των 2,5 δις ευρώ για τον κρατικό προυπολογισμό.
Η κυβέρνηση είχε δώσει τα αναδρομικά για τις κύριες αλλά όχι για τις επικουρικές και τα δώρα.
Το ηθικό ζήτημα που εγείρεται είναι ότι όταν είχε βγει η πρώτη απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά, κυβερνητικά στελέχη προσπαθούσαν να καθησυχάσουν το κόσμο να μην κάνει προσφυγές κατά της απόφασης.
Τελικά δικαιώνονται μόνο όσοι δεν τους άκουσαν.

Η πλειοψηφία των συνταξιούχων έχουν προσωπική διαφορά, δεν θα δουν αύξηση

Επίσης, στο τομέα των συντάξεων η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει αυξήσεις της τάξης του 7-8% αλλά για την πλειοψηφία των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά θα είναι ανεπαίσθητες οι αυξήσεις ή και μηδαμινές.
Η προσωπική διαφορά θα ροκανίσει τις λογιστικές αυξήσεις, αλλά στο πορτοφόλι δεν θα έρθει τίποτα. Το μόνο μέτρο, εφόσον ισχύσει, που θα ανακουφίσει τα στρώματα των συνταξιούχων είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Δεν θα δοθεί 13η σύνταξη


Από εκεί και πέρα, το δεύτερο ζήτημα το οποίο δεν θα ανακοινώσει η κυβέρνηση ενώ ο Πρωθυπουργός το ήθελε πολύ είναι το λεγόμενο συνταξιοδοτικό επίδομα, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ονομάσει 13η σύνταξη.
Το μέτρο αγγίζει το 1 δις ευρώ και επίσης κόπηκε από το οικονομικό επιτελείο τόσο για την δαπάνη όσο και για το λόγο ότι κυριάρχησε η άποψη ότι οι συνταξιούχοι του χρόνου θα πάρουν «τριπλή» αύξηση (αύξηση 7-8% στις κύριες συντάξεις, τελευταία δόση αναδρομικών κύριων συντάξεων, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης).
Αύξηση που όπως είπαμε δεν θα την καρπωθούν όλοι και έτσι δεν ισχύει ότι θα έχουν τόσο μεγάλη ωφελος οι συνταξιούχοι το 2023.

Κατώτατος μισθός από το καλοκαίρι του 2023 και… βλέπουμε

Το κερασάκι είναι ότι τεχνηέντως η κυβέρνηση μεταθέτει την αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές Μαΐου.
Ενώ θα έπρεπε μέσα στους επόμενους μήνες να αρχίσει τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς για να αποφασιστεί το νέος ύψος του κατώτατου μισθού από 1.1.2023 (δηλαδή 751 ευρώ), τελικά αυτό θα πάει για Μάιο.
Εν των μεταξύ το μεγάλος πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων «καίνε» και το διαθέσιμο εισόδημα αλλά και τις αποταμιεύσεις.
Η αύξηση θα έπρεπε να ισχύει από 1.1.2023 για να μπορέσουν να στηριχθούν τα χαμηλά εισοδήματα και κυρίως οι νέοι και όχι να περάσουν με τα παλαιά κατώτατα ημερομίσθια αυτόν το δύσκολο χειμώνα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης