Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ένταση στην Εξεταστική για τις υποκλοπές – Στο επίκεντρο οι μάρτυρες και η επίκληση του απορρήτου

Ένταση στην Εξεταστική για τις υποκλοπές – Στο επίκεντρο οι μάρτυρες και η επίκληση του απορρήτου
Αποφασίζεται ποιοι μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν στην Επιτροπή
Σχετικά Άρθρα

Το κρίσιμο ζήτημα της εξέτασης των μαρτύρων και το εάν αυτοί θα μπορούν να επικαλεστούν στις καταθέσεις τους το απόρρητο αναμένεται να απασχολήσει τις σημερινές εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία συνεδρίασε χθες σε κλίμα έντασης και πόλωσης, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να κατηγορεί την πλειοψηφία για μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών.
Οι εργασίες αρχίζουν σήμερα Πέμπτη 8/9 στις 09:00 το πρωί και η ημερήσια διάταξη προβλέπει την κατάρτιση λίστας μαρτύρων, τον καθορισμό των εγγράφων που θα ζητήσει η εξεταστική από την ΕΥΠ και συζήτηση για το καθεστώς απορρήτου που διέπει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας και αν αυτό αίρεται ενώπιων των μελών της εξεταστικής.

Το απόρρητο

Η πλειοψηφία προκρίνει ότι η Εξεταστική Επιτροπή δεν μπορεί να υποχρεώνει τους μάρτυρες να παραβιάσουν το νόμο ο οποίος ειδικά για τα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της χώρας είναι ξεκάθαρος.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3649/2008 «το προσωπικό της ΕΥΠ δεν επιτρέπεται να καταθέτει ως μάρτυρας στα δικαστήρια ή ενώπιον άλλης αρχής για ό,τι αναφέρεται σε θέματα, πληροφορίες, γεγονότα ή πρόσωπα που αφορούν την Υπηρεσία, χωρίς προηγούμενη έγκριση του αρμόδιου Υπουργού».
Εφόσον κριθεί ότι οι μάρτυρες μπορούν να επικαλεστούν το απόρρητο, τότε όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, η Επιτροπή θα έχει δεμένα τα χέρια, καθώς δεν θα μπορούν να απαντηθούν τα πιο κρίσιμα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα το ποιος και γιατί παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη καθώς και το ποιος και γιατί έδωσε την εντολή για αυτό.
Άλλωστε σύμφωνα με την αντιπολίτευση, αυτό διαπιστώθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου οι μάρτυρες, επικαλούμενοι το απόρρητο, δεν απάντησαν σε καμία κρίσιμη ερώτηση.

Λίστα μαρτύρων

Πέρα όμως από το θέμα του τρόπου εξέτασης των μαρτύρων, διαφωνίες αναμένεται να υπάρξουν και για τη λίστα όσων θα κληθούν να καταθέσουν.
Η πλειοψηφία της Επιτροπής, η οποία αρνήθηκε σε όλα τα άλλα κόμματα να έχουν μια θέση στο προεδρείο της, προκρίνει να κληθούν αυτοί που εκλήθησαν και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Δηλαδή όλοι οι αρχηγοί της ΕΥΠ της τελευταίας δεκαετίας 2012 – 2022, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ και οι εισαγγελείς που εποπτεύουν τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας.
Από την πλευρά της η αντιπολίτευση είναι πολύ πιθανό να ζητήσει διεύρυνση της λίστας των μαρτύρων, καλώντας ακόμα και υπουργούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης