Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογικός νόμος: Κόντρα Χαρακόπουλου – Σκανδαλίδη στη Βουλή

Εκλογικός νόμος: Κόντρα Χαρακόπουλου – Σκανδαλίδη στη Βουλή
Όλα ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια, το λόγο πήρε ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, κάνοντας λόγο για θεσμική ανακολουθία
Έντονη διαμάχη ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει στο δημόσιο διάλογο αναφορικά με την πιθανότητα αλλαγής του εκλογικού νόμου, στη κατεύθυνση της διαμόρφωσης σταθερών κυβερνήσεων, με τους βουλευτές να δίνουν εκατέρωθεν εξηγήσεις για τις θέσεις τους.
Όλα ξεκίνησαν όταν κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ολομέλεια, το λόγο πήρε ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, κάνοντας λόγο για θεσμική ανακολουθία.
«Δεν ξέρω για τις δημοσκοπήσεις, αν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα, αλλά σίγουρα τις έχετε ως εργαλείο. Θέλει η κυβέρνηση, άκουσον-άκουσον, να αλλάξει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού τώρα, φέρνει ξανά στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Άρχισαν οι προειδοποιητικές βολές», είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
Ο παρευρισκόμενος βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολίασε την αναφορά Σκανδαλίδη.
Κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη για αντιθεσμική συμπεριφορά. «Γιατί μιλούμε για αλλαγή του εκλογικού νόμου; Γιατί έχουμε μια άκρως αντιθεσμική συμπεριφορά από τον κ. Ανδρουλάκη, που λέει ότι δεν θα σεβαστεί τη λαϊκή εντολή, δεν θα δεχόταν τον αρχηγό του πρώτου κόμματος να είναι πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, και πρόσθεσε: «Η χώρα θα έμπαινε σε πολιτική αστάθεια, έχοντας και τον γείτονα εξ ανατολών. Χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση, που θα παίρνει αποφάσεις γρήγορα».
Ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε μάλιστα πως «παραπάει» να μιλούν για πολιτικαντισμό αυτοί που το ’89 άλλαξαν τον εκλογικό νόμο προεκλογικά και χρειάστηκαν τρεις αναμετρήσεις και 47% για να σχηματίσει πλειοψηφία η Νέα Δημοκρατία.
«Το πρόβλημα της διακυβέρνησης δεν είναι μόνον ο σχηματισμός κυβέρνησης, αλλά ο τρόπος της διακυβέρνησης. Αν ένα κόμμα έχει τελείως διαφορετική άποψη, πρέπει να κάνει κανείς κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη στο όνομα της σταθερότητας;» ανταπάντησε ο κ. Σκανδαλίδης, σημειώνοντας:
«Αν εμείς διαφωνούμε, θα βάλουμε υπουργούς στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ή Τσίπρα; Εμείς θεωρούμε ότι είναι η πολιτική σας παράγοντας θεσμικής αστάθειας. Θα μας το απαγορεύσετε; Για όνομα του Θεού! Η δημοκρατία κυβερνιέται στη βάση του κυβερνητικού προγράμματος συμφωνημένου από ομοϊδεάτες, εκτός αν υπάρχει εθνική κρίση. Ο λαός αποφασίζει. Θα καταργήσετε τις διαφορές των κομμάτων στο όνομα σταθερότητας; Η ακραία λογική σταθερότητας πάση θυσία οδηγεί στην κατάργηση δημοκρατίας», σημείωσε ο Κ. Σκανδαλίδης, για να πάρει την απάντηση του συναδέλφου του:
«Κύριε Σκανδαλίδη, δεν είπα ότι θα αποκλείσουμε τον μετεκλογικό διάλογο. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε κυβερνητικό πρόγραμμα για συνεργασία, είναι αυτονόητο. Όμως, όταν ο αρχηγός σας εκ προοιμίου λέει ότι δεν θα δεχθεί ο αρχηγός του πρώτου κόμματος να είναι και πρωθυπουργός, δεν καταστρατηγείται ο σεβασμός στη λαϊκή κυριαρχία; Γι’ αυτό αναγκαζόμαστε να κάνουμε τη συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Η συνεργασία προϋποθέτει συμφωνία σε κοινό πρόγραμμα κυβερνητικό, βάζετε όμως προϋπόθεση να μην είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος».
Κλείνοντας τη διαμάχη, ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε πως ο λαός είναι εκείνος που μπορεί να οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του δεύτερου, τρίτου ή και τέταρτου κόμματος, και κατέληξε λέγοντας: «Σας ρωτώ εσάς, που θέλετε κοινά προγράμματα, θα φέρετε τον φάκελο Ανδρουλάκη στην επιτροπή ή όχι;».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης