Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πρεμιέρα για την Εξεταστική για τις υποκλοπές – Θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις;

Πρεμιέρα για την Εξεταστική για τις υποκλοπές – Θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις;
Πολλά φλέγοντα ζητήματα και ερωτήματα «καλύπτονται» από την επίκληση του απορρήτου
Σχετικά Άρθρα

(upd) Αρχίζουν σήμερα Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, ζήτημα το οποίο μπορεί, κατά την αντιπολίτευση, να αποτελέσει τον «καταλύτη» σημαντικών πολιτικών εξελίξεων.
Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 11:00 το πρωί και το ζητούμενο της πρώτης ημέρας είναι η εκλογή του προεδρείου και η συζήτηση μιας σειράς διαδικαστικών θεμάτων.
Ο σχεδιασμός προβλέπει πως η Επιτροπή θα συνεδριάζει τρεις φορές την εβδομάδα, με στόχο να ολοκληρώσει τις εργασίες της έως τις 10 Οκτωβρίου, κάτι που προκαλεί την αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιθυμεί να διαμορφώσει ιδιαίτερα ασφυκτικές συνθήκες όσον αφορά τη λειτουργία της Επιτροπής.

Πρόεδρος ο Γ. Κεφαλογιάννης

Κατά πλειοψηφία, εκλέχθηκε το προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής με το βουλευτή της ΝΔ, Γ. Κεφαλογιάννη να εκλέγεται, όπως αναμενόταν, πρόεδρος της Επιτροπής.
Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε η βουλευτής της ΝΔ Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ενώ γραμματέας εκλέχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Στάθης Κωνσταντινίδης.
Στην ψηφοφορία για την ανάδειξη προεδρείου, ψήφισαν 28 βουλευτές-μέλη της Επιτροπής ενώ απουσίασε από τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άγγελος Τόλκας, που συνοδεύει Αλέξη Τσίπρα στην επίσκεψή του στην Βέροια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την ψηφοφορία το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε τη συγκρότηση διακομματικού προεδρείου, με το σκεπτικό ότι η πρωτοβουλία για σύσταση της Εξεταστικής ήταν του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ αλλά και γιατί η απόφαση της Ολομέλειας για την συγκρότηση της Επιτροπής προήλθε σύμφωνα με την αναθεωρημένη διάταξη του Συντάγματος που παρέχει αυτή τη δυνατότητα και στα κόμματα της μειοψηφίας.
Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιαγκούλη ανέφερε πως αυτά θα πρέπει να απεικονίζονται και στη σύνθεση του προεδρείου της Επιτροπής και πρότεινε στη θέση του αντιπροέδρου να οριστεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης και στη θέση του γραμματέα βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόταση για σχηματισμό διακομματικού προεδρείου υποστηρίχθηκε και από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος συμφώνησε στη θέση του αντιπροέδρου να είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μπιάγκης και για τη θέση της γραμματέως πρότεινε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σουλτάνα Ελευθεριάδου.
Με την πρόταση σχηματισμού διακομματικού προεδρείου φέρεται να συμφώνησαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Η πρόταση για ορισμό διακομματικού προεδρείου απορρίφθηκε από τους βουλευτές της πλειοψηφίας που υποστήριξαν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντισυνταγματικό καθώς το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι η συγκρότηση των Επιτροπών προκύπτει από ψηφοφορία.
Το διακομματικό προεδρείο δεν προβλέπεται ως κάτι το υποχρεωτικό αλλά αυτό δύναται να προκύπτει μετά από ψηφοφορία ως έκφραση του Σώματος.

Η πλειοψηφία

Την πλειοψηφία στην Εξεταστική έχει η ΝΔ με 29 βουλευτές και ακολουθούν με 8 ο ΣΥΡΙΖΑ, με 2 το ΠΑΣΟΚ και από έναν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25, ενώ θα συμμετάσχει και ένας ανεξάρτητος βουλευτής.
Το ότι η ΝΔ έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή είναι καθοριστικής σημασίας δεδομένου ότι αυτή είναι που θα καθορίσει και τα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες.
Ενώ είναι αυτή και που θα καθορίσει τα σχετικά με τον απόρρητο χαρακτήρα των συνεδριάσεων.

Το απόρρητο

Ένα ακόμα ζήτημα είναι κατά πόσο η Επιτροπή θα καταφέρει να ρίξει φως στην υπόθεση αυτή, μια και πολλά από τα φλέγοντα ζητήματα «καλύπτονται» από την επίκληση του απορρήτου.
Άλλωστε και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, οι μάρτυρες που είχαν κληθεί όπως ο γ.γ. του Μεγάρου Μαξίμου, Γρ.Δημητριάδης, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων και η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου είχαν επικαλεστεί το απόρρητο για να μην απαντήσουν τις ερωτήσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
Συνεπώς η αντιπολίτευση εκτιμά πως το απόρρητο θα χρησιμοποιηθεί και πάλι για να μην δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως γιατί παρακολουθούνταν το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να σταματήσει η επίκληση του απορρήτου και να δοθούν απαντήσεις για το ποιος και γιατί ζήτησε την παρακολούθηση του κινητού του κ.Ανδρουλάκη καθώς και το ποιος και γιατί την ενέκρινε.

Επέκταση ερευνών

Και ενώ παραμένει αμφίβολο το κατά πόσο θα δοθούν απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα, η πλειοψηφία θέλει την επέκταση των ερευνών από το 2012 έως σήμερα, αναφέροντας πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να εντοπιστούν τα διαχρονικά «κακώς κείμενα» της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει στο αίτημα αυτό μια ακόμα απόπειρα να συγκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών, και καλεί την κυβέρνηση να συγκροτήσει μια νέα Εξεταστική Επιτροπή για την περίοδο που θα περιλαμβάνει και την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης