Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ορατή η ακυβερνησία στην Ελλάδα με έκρηξη πολιτικού ρίσκου, έρχεται 4ο μνημόνιο – Οι διαφορές ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στις 3-4 μονάδες

Ορατή η ακυβερνησία στην Ελλάδα με έκρηξη πολιτικού ρίσκου, έρχεται 4ο μνημόνιο – Οι διαφορές ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ στις 3-4 μονάδες
Η πιθανότητα για τα ελληνικά ομόλογα να ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ είναι πλέον εντυπωσιακά υψηλός και θα αποτελέσει πολιτική και οικονομική ήττα για την Ελλάδα.

Η ακυβερνησία αρχίζει να προβάλει ως πιθανή πολιτική εξέλιξη στις επερχόμενες εκλογές του Ιουνίου 2023 και τελικά θα οδηγήσει σε κάποια κυβερνητικό συνασπισμό που θα είναι θνησιγενής και αβέβαιης κατάληξης...
Έχουν απομείνει 9 μήνες έως τις εκλογές και η κυβέρνηση της ΝΔ εν μέσω δυσαρέσκειας για την διαχείριση της πανδημίας, εν μέσω ενεργειακής κρίσης όπου επαναφέρουν τις μονάδες λιγνίτη που εξόρκιζαν και επιχείρησαν επιπόλαια να κλείσουν, εν μέσω πληθωρισμού που θα παραμείνει υψηλά πολύ μεγαλύτερο διάστημα και προφανώς εν μέσω υποκλοπών που αποτελεί ξεκάθαρα μεγάλο πολιτικό λάθος του Μεγάρου Μαξίμου… θα επιχειρήσει να ακολουθήσει την κλασική πεπατημένη… παροχολογία…

Έκρηξη πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα

Η έκρηξη πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα είναι μια από τις αιτίες που το χρηματιστήριο θα βρεθεί στις 780 με 750 μονάδες.
Η έκρηξη του πολιτικού ρίσκου αυξάνει το 10εττές ομόλογο στο 4,20% με προοπτική στο 5%, ήδη έχει ξεκινήσει η απόκλιση στο spread με την Γερμανία που υπερβαίνει τις 260 μονάδες βάσης με όριο τις 250 μονάδες βάσης.
Η πιθανότητα για τα ελληνικά ομόλογα να ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ είναι πλέον εντυπωσιακά υψηλός και θα αποτελέσει πολιτική και οικονομική ήττα για την Ελλάδα.
Η έκρηξη του πολιτικού ρίσκου αρχίζει πλέον και αποτιμάται μεταξύ των επενδυτών και των επενδυτικών οίκων.
Στο Λονδίνο αρχίζει να επικρατεί το εξής σενάριο.
Η Ελλάδα εν μέσω μιας μακράς προεκλογικής περιόδου θα βρεθεί σε καθεστώς ακυβερνησίας.
Η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα αλλά οι διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στις 3-4 μονάδες με την ΝΔ στο 26% με 28% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 22% με 24%.
Το ΚΙΝΑΛ καταφέρνει να συντηρεί ποσοστά μεταξύ 12% με 13,5%.
Η ακυβερνησία που εν συνεχεία θα μεταφραστεί σε μια εύθραυστη κυβέρνηση θα απομακρύνει την πιθανότητα αναβάθμισης της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι ξένοι οίκοι είναι ότι η Ελλάδα δεν θα αναβαθμιστεί σε investment grade.
To bankingnews έχει προειδοποιήσει εδώ και πολλούς μήνες, ότι ορισμένοι ανόητοι στην κυβέρνηση ανέφεραν ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα είναι εθνικός στόχος.
Η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα και εάν συνέβαινε θα ήταν απλά μια πολιτική απόφαση από ορισμένους οίκους αξιολόγησης όπως η Γερμανική Scope που ακόμη δεν λαμβάνεται υπόψη από την ΕΚΤ…

Στο βάθος βλέπουν 4ο μνημόνιο

Ωστόσο η νέα άκρως αρνητική εξέλιξη είναι ότι πολλοί επενδυτικοί οίκοι στο Λονδίνο αρχίζουν και αποτιμούν ένα σενάριο που ακόμη έχει μικρή πιθανολόγηση αλλά έχει εμφανιστεί ως ενδεχόμενο σενάριο.
Η Ελλάδα να αποκοπεί πλήρως από τις αγορές, ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ να ενεργοποιηθεί αλλά… λόγω της έκρηξης του χρέους στα 394 δισεκ. και των ακραίων δημοσιονομικών ελλειμμάτων για μια χρεοκοπημένη χώρα όπως η Ελλάδα… να υποχρεωθεί από την επόμενη κυβέρνηση που θα είναι συγκυβέρνηση κομμάτων… να προσφύγει σε 4ο μνημόνιο.

Συμπέρασμα

Το επόμενο διάστημα θα συμβούν πολλά στην Ελλάδα.
Δεν θα υπάρξει αυτοδύναμο κόμμα για να κυβερνήσει.
Οι πιθανότητες η ΝΔ να κυβερνήσει αυτόνομη είναι μηδενικές.
Υπαίτιος για αυτή την πολιτική ήττα θα είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης ο οποίος μετρήθηκε και βρέθηκε λειψός.
Η πολιτική αβεβαιότητα θα οδηγήσει σε ακυβερνησία η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει σε μια κυβέρνηση παραπαίουσα.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Επίσης σε επόμενη φάση και εφόσον τα οικονομικά αδιέξοδα θα συγκεντρώνονται… θα επανέλθει στο προσκήνιο το περίφημο μνημόνιο… το 4ο μνημόνιο είναι προ των πυλών.
Θα δούμε το ελληνικό χρηματιστήριο άνετα στις 750 μονάδες και σε ένα πολύ δυσμενές σενάριο στις 650 μονάδες και το ελληνικό 10ετές ομόλογο πάνω από 5%...
Αυτή θα είναι η αποτυχία – για μια ακόμη φορά – της Ελλάδος…

Τα χειρότερα είναι εμπρός...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης