Τελευταία Νέα
Πολιτική

Aνθεί παγκοσμίως η βιομηχανία των υποκλοπών – Δεν είναι μόνο τα Predator και Pegasus…

Aνθεί παγκοσμίως η βιομηχανία των υποκλοπών – Δεν είναι μόνο τα Predator και Pegasus…
Στην ευρωπαϊκή αγορά κυριαρχούν εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων, αλλά…
Σχετικά Άρθρα

Aνθούν παγκοσμίως οι υποκλοπές πολιτών, καθώς όπως φαίνεται μια τεράστια «βιομηχανία» έχει στηθεί γύρω από τις παρακολουθήσεις όχι μόνο δημοσιογράφων και πολιτικών, αλλά και απλών ανθρώπων…
Τα συστήματα των εν λόγω εταιρειών χρησιμοποιούνται επισήμως για «νόμιμες» επισυνδέσεις, αλλά πολλές κυβερνήσεις, υπηρεσίες ασφαλείας και ιδιώτες μπαίνουν στον πειρασμό να τα αξιοποιήσουν σε παράνομες δραστηριότητες.
Στην ευρωπαϊκή αγορά κυριαρχούν εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων, όπως η NSO που έχει αναπτύξει το κακόβουλο λογισμικό Pegasus και η Intellexa, που διαθέτει το γνωστό πλέον και στην Ελλάδα Predator.
Ωστόσο, οροσφάτως αποκαλύφθηκε πως πολίτες σε όλο τον κόσμο παρακολουθεί ιταλική εταιρεία για λογαριασμό πελατών - μεταξύ άλλων, σε χώρες με πρόσφατο ιστορικό διαφθοράς και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μάλιστα, το ισχυρό λογισμικό υποκλοπής spyware της εντοπίστηκε πρόσφατα στο Καζακστάν και τη Ρουμανία.
Εύλογα, οι Ευρωπαίοι βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για μια βιομηχανία που είναι εκτός ελέγχου και ζητούν να ρυθμιστεί.
Εμπιστευτικά δεδομένα που είδαν τα Lighthouse Reports δείχνουν ότι μια ελάχιστα γνωστή εταιρεία με έδρα τη Ρώμη, η Tykelab, χρησιμοποιεί δεκάδες τηλεφωνικά δίκτυα, συχνά σε απομακρυσμένα νησιά του Ειρηνικού, για να στείλει δεκάδες χιλιάδες μυστικά «πακέτα παρακολούθησης» σε όλο τον κόσμο, με στόχο ανθρώπους σε χώρες όπως η Λιβύη, η Νικαράγουα, η Μαλαισία, η Κόστα Ρίκα, το Ιράκ, το Μάλι, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Αυτό το κάνει εκμεταλλευόμενη μακροχρόνιες αλλά συχνά μη αποκατεστημένες ευπάθειες σε παγκόσμια τηλεφωνικά δίκτυα που επιτρέπουν σε τρίτους να βλέπουν τις τοποθεσίες των χρηστών του τηλεφώνου και ενδεχομένως να παρακολουθούν τις κλήσεις τους.
Ταυτόχρονα, η μητρική εταιρεία του Tykelab, RCS Lab, έχει αναπτύξει ένα ισχυρό εργαλείο χακαρίσματος τηλεφώνου, το Hermit, το οποίο μόλις εγκατασταθεί στη συσκευή του θύματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξ αποστάσεως ενεργοποίηση του μικροφώνου του τηλεφώνου, καθώς και για την εγγραφή κλήσεων, πρόσβαση σε μηνύματα, αρχεία καταγραφής κλήσεων, επαφές, φωτογραφίες και άλλα ευαίσθητα δεδομένα.
Στα παρασκήνια, οι επαγγελματίες ασφαλείας έχουν σημάνει συναγερμό για τις δραστηριότητες του Tykelab.
Αναλυτές με πρόσβαση σε εμπιστευτικά δεδομένα τηλεπικοινωνιών περιέγραψαν πώς η εταιρεία προσπαθούσε «επίμονα και συστηματικά» να παρακάμψει τις προστασίες δικτύου καθώς και να πραγματοποιήσει «στοχευμένες παρακολουθήσεις ατόμων».
«Γίνονται όλο και πιο ενεργοί», μας είπε ένας.
«Από την αρχή του τρέχοντος έτους, έχουν αυξήσει τον αριθμό των επιθέσεων και τώρα είναι σταθερός».
Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ξυπνά με την απειλή που θέτει μια βιομηχανία παρακολούθησης εκτός ελέγχου, με τον διαβόητο ισραηλινό όμιλο NSO και το λογισμικό του Pegasus στο στόχαστρο της, αποκαλύπτουμε το εύρος και την κλίμακα ενός προηγουμένως άγνωστου πωλητή λογισμικού παρακολούθησης στην καρδιά του ΕΕ.

Κύμα σκανδάλων

Από το 2021, ένα κύμα σκανδάλων hacking έχει κατακλύσει τις χώρες της ΕΕ, με εργαλεία που υποτίθεται ότι προορίζονταν για τους πιο σοβαρούς εγκληματίες να στρέφονται εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιεί ακροάσεις, εστιάζοντας ιδιαίτερα στον ισραηλινό όμιλο NSO και τη ναυαρχίδα του, το Pegasus spyware.
Αλλά η έρευνά έχει ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας στην ίδια την ΕΕ και τον ρόλο της Ευρώπης στη διάδοση της τεχνολογίας εμπορικής επιτήρησης υψηλού κινδύνου.
Τα ευρήματά δείχνουν ότι η Tykelab έχει απλώσει τα πλοκάμια σε όλο τον κόσμο – τα συστήματα της ιταλικής εταιρείας στοχεύουν ανθρώπους στη Λιβύη, την Κόστα Ρίκα, τη Νικαράγουα, το Πακιστάν, τη Μαλαισία, το Ιράκ και το Μάλι, για να δώσουμε μόνο μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα, καθώς και στην Ελλάδα. Μακεδονία, Πορτογαλία και Ιταλία.
Ευρωβουλευτές, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και εμπειρογνώμονες σε θέματα ιδιωτικότητας, εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τους κινδύνους που συνδέονται με το αδιαφανές εμπόριο ισχυρών κατασκοπευτικών τεχνολογιών και αμφισβήτησαν εάν τα κράτη μέλη της ΕΕ έκαναν αρκετά για να το ρυθμίσουν.
Όπως μας είπε η Markéta Gregorová, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους ελέγχους εξαγωγών τεχνολογίας επιτήρησης: «Η κυβερνοπαρακολούθηση που δίδεται κρυφά σε οποιονδήποτε επιθυμεί να πληρώσει αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο ασφάλειας για όλους μας εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή η υπηρεσία… σκοτώνει ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης