Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλευτές ΝΔ για παρακολουθήσεις: Η Εξεταστική να μην περιοριστεί μόνο στην υπόθεση Ανδρουλάκη

Βουλευτές ΝΔ για παρακολουθήσεις: Η Εξεταστική να μην περιοριστεί μόνο στην υπόθεση Ανδρουλάκη
«Να αναζητηθούν σε βάθος χρόνου οι όποιες παθογένειες της ΕΥΠ»

Να αναζητηθούν σε βάθος χρόνου τα προβλήματα και οι όποιες παθογένειες της ΕΥΠ ώστε να μπορέσουμε να διατυπώσουμε προτάσεις βελτίωσης, για αυτό και θα πρέπει να μην περιοριστούμε μόνο στην υπόθεση Ανδρουλάκη, το κοινό αίτημα των βουλευτών της ΝΔ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.
Η βουλευτής της ΝΔ Άννα Μάνη Παπαδημητρίου ανέφερε πως "η διερεύνηση αυτή δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο σήμερα. Όχι διότι η κυβέρνηση επιδιώκει τον οποιονδήποτε συμψηφισμό. Αλλά διότι είναι σημαντικό μέσα από τις εργασίες της εξεταστικής επιτροπής να προκύψει ένα χρήσιμο αποτέλεσμα, μια ουσιαστική ωφέλεια για τη χώρα". Γι' αυτό και θα πρέπει "να αναζητηθούν σε βάθος χρόνου τα προβλήματα και οι όποιες παθογένειες της υπηρεσίας πληροφοριών και να διατυπωθούν προτάσεις τόσο τη βελτίωση της λειτουργίας τής πιο νευραλγικής υπηρεσίας του κράτους για την εθνική ασφάλεια, την τρομοκρατία και την εξιχνίαση σοβαρών ποινικών αδικημάτων, όσο και το ρυθμιστικό πλαίσιο των νόμιμων επισυνδέσεων, ιδίως όταν αυτές αφορούν πολιτικά πρόσωπα". Στη Δημοκρατία μας, τόνισε η βουλευτής, "δεν χωρά καμία σκιά, για κανένα ζήτημα, και για το λόγο αυτό πρέπει να διορθώσουμε τις όποιες παθογένειες του σήμερα και του χθες. Αυτό απαιτούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αυτό οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες. Ας συμβάλουμε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια".
Ο βουλευτής της ΝΔ Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, ανέφερε πως "μια υπόθεση με διαβαθμισμένες πληροφορίες απαιτούν επίδειξη από όλους μας της μέγιστης σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Δυστυχώς, όμως, για ακόμα μια φορά, δεν βλέπουμε από την αντιπολίτευση να διακατέχεται από μια ψύχραιμη προσέγγιση που αρμόζει στις περιστάσεις". Καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι δεν αναζητά απαντήσεις για την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά όπως ο ΣΥΡΙΖΑ νομίζει πως βρήκε την "πηγή για πολιτικά οφέλη" και τον αντιγράφει. Η ΝΔ, είπε, "δεν θέλει να ελέγξουμε τους αρμούς της εξουσίας. Δεν νιώθουμε την ανάγκη να τελειώσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Δεν κατασκευάζουμε ενοχοποιητικά στοιχεία. Γι' αυτό και προσερχόμαστε με αληθή διάθεση για τη διερεύνηση των αιτιών και την αναζήτηση των θεσμικών κενών αλλά και με προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας".
Η βουλευτής της ΝΔ Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, τόνισε πως "είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνηθεί η υπόθεση Ανδρουλάκη σε βάθος, θεσμικά, ώστε να μην μείνει ούτε μια σκιά". Τόνισε πως "η προσφορά της ΕΥΠ στην ασφάλεια της χώρας υπήρξε κατά το παρελθόν, και συνεχίζει και σήμερα να είναι, πολύ σημαντική" καθώς αποτελεί "έναν πολύτιμο επιχειρησιακό βραχίονα του κράτους". Μένουμε, είπε η βουλευτής, "μακριά από εύκολα αφηγήματα, αντιπολιτευτικές κορώνες και ευφάνταστα σενάρια κατασκοπείας και θα ήταν λάθος να αποδυναμώσουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες". Δήλωσε πως "είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε αλλαγές που θα θωρακίσουν την υπηρεσία και παράλληλα θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στη δράση της. Να ρυθμίσουμε τις όποιες επιχειρησιακές αστοχίες, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί η ΕΥΠ σε τηλεοπτικό reality".
Ο βουλευτής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης, τόνισε πως "σήμερα στην Βουλή επιδιώκουμε να θωρακίσουμε την αξιοπιστία. Να ενισχύουμε τη λογοδοσία. Να ενδυναμώνουμε τη θεσμική λειτουργία. Και τελικά, να θωρακίσουμε περαιτέρω την ήδη ισχυρή Δημοκρατία μας". Κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να συνεισφέρουν παραγωγικά και να υποστηρίξουν δημιουργικά τη διαδικασία ενδυνάμωσης της Δημοκρατίας, μέσα από το πλαίσιο που ήδη έβαλε ο πρωθυπουργός, προκειμένου να αναδειχθεί η αλήθεια και να καλυφθούν τα ρυθμιστικά κενά στην ΕΥΠ". Επισήμανε πως "η επένδυση στην πόλωση, τον λαϊκισμό, την ισοπέδωση, τον μηδενισμό και στην τοξικότητα" είναι δρόμοι "ηθικά λανθασμένοι", "πολιτικής ανευθυνότητας και εθνικά επικίνδυνοι". Αναρωτήθηκε εάν οι 54.000 επισυνδέσεις επί ΣΥΡΙΖΑ "ήταν καλές παρακολουθήσεις" λέγοντας πως "ο κ. Τσίπρας φαντάζομαι ότι δεν γνωρίζει για ποιους πρόκειται, εκτός κι αν γνωρίζει και δεν μας λέει!", και επισήμανε πως και "ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μέλη της οικογένειάς του υπήρξαν στόχος παρακολουθήσεων". Οφείλουμε, είπε ο βουλευτής, όλοι μαζί να συνδράμουμε στην περαιτέρω θεσμική θωράκιση του πλαισίου των παρακολουθήσεων και την εξεύρεση δικλείδων δημοκρατικότητας και δεν θα πρέπει να χάσουμε ακόμα μία ευκαιρία να καταπολεμήσουμε διαχρονικές παθογένειες".
Ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Παπαδημητρίου επισήμανε πως "η σημερινή συζήτηση είναι η προσήκουσα απάντηση της Βουλής σε μια δαιμονισμένη τακτική που σχεδίασε η αξιωματική αντιπολίτευση στηριγμένη σε μισές αλήθειες και πραγματικά ψέματα. Είναι η δημοκρατική και θεσμική απάντηση στις πονηρές και καταστροφικές ενέργειες της μεγάλης ανατροπής που ονειρεύεται ο κ. Τσίπρας και ο μικρός κύκλος της Κουμουνδούρου". Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε πως "η Ελληνική Δημοκρατία διαθέτει αρκετές δικλίδες ελέγχου και εξισορρόπησης, και η συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής, όπως και οι εργασίες της το αποδεικνύουν" καθώς και ότι η "άμεση αντίδραση του πρωθυπουργού, με την αντικατάσταση του υπεύθυνου της ΕΥΠ, η ειλικρινής και θαρραλέα αναγνώριση των όποιων ευθυνών, η ενίσχυση του ελέγχου της Υπηρεσίας από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και τη Βουλή είναι οι πρώτες -γιατί θα υπάρξουν και άλλες- δημοκρατικές απαντήσεις". Παρατήρησε πως "δύσκολα κρύβονται πίσω από κραυγές, ψιθύρους και ψέματα όσοι θα ήθελαν να ακυρωθεί η δουλειά τού αναντικατάστατου κρατικού μηχανισμού πληροφοριών, να αποσταθεροποιηθεί η χώρα καταμεσής της μεγάλης κρίσης που έχουμε μπροστά μας και αυτόν τον χειμώνα". Οι πολίτες, είπε, "αναγνωρίζουν τον κρίσιμο ρόλο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Θέλουν μια ΕΥΠ ενισχυμένη, σύγχρονη και αποτελεσματική, που βρίσκεται υπό άμεσο και συνεχή έλεγχο ως προς την τήρηση των νόμων και το σεβασμό των ατομικών ελευθεριών".

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης