Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξέμεινε από πολιτικό κεφάλαιο και συμμάχους – Πως οι υποκλοπές αυξάνουν τον πολιτικό κίνδυνο...

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξέμεινε από πολιτικό κεφάλαιο και συμμάχους – Πως οι υποκλοπές αυξάνουν τον πολιτικό κίνδυνο...
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν την σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση για το θέμα των υποκλοπών - Τα δύο κόμματα είτε μαζί είτε κατά μόνας θα καταθέσουν αίτημα για εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποκλοπών
Σχετικά Άρθρα

Σε πληγή που δεν λέει να κλείσει εξελίσσεται η υπόθεση των υποκλοπών για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Σήμερα 22 Αυγούστου 2022 ξεκινάει στην Βουλή η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και το ζήτημα είναι ότι η εξέλιξη της Επιτροπής τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου αφού η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι ένα στέλεχος μακριά από τη ΝΔ Μητσοτάκη.

Γιατί η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι απογοητευμένη από το Μαξίμου;


Βασικά η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι ένα στέλεχος αρκετά απογοητευμένο από την διαχείριση του Μαξίμου προς το πρόσωπό του- για όσους γνωρίζουν ο Κ. Μητσοτάκης τής αρνήθηκε τον Ιούλιο του 2019 την παράδοση ενός μεγάλου υπουργείου Πολιτισμού- Τουρισμού και τής πρότεινε μόνο το Τουρισμού, το οποίο και δεν αποδέχτηκε.
Από το περιβάλλον της, λένε ότι από τα χρόνια της αντιπολίτευσης της ΝΔ, είχε συμφωνηθεί κάτι τέτοιο αλλά ο Πρωθυπουργός προτίμησε να βάλει στο Πολιτισμού την Λίνα Μενδώνη, ως πρόσωπο που συμβολίζει την κεντροαριστερή προσέγγιση.
Τραγική ειρωνεία: Η Λίνα Μενδώνη θεωρείται πρόσωπο της αρεσκείας Βαγγέλη Βενιζέλου που τώρα επικρίνει σφοδρά τη κυβέρνηση.

Έρχεται Εξεταστική Επιτροπή αλλά και πρόταση μομφής;

Από εκεί και πέρα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν την σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση για το θέμα των υποκλοπών.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τα δύο κόμματα είτε μαζί είτε κατά μόνας να καταθέτουν τις επόμενες μέρες αίτημα για εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποκλοπών. Η ΝΔ θα απαντήσει θετικά αλλά θα θέσει ως προϋπόθεση να διερευνηθεί το θέμα των υποκλοπών από την περίοδο του 2009 και μετά, δηλαδή για όλες τις κυβερνήσεις. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ που ασφαλώς κερδίζει και εκείνος κάποια οφέλη – τα περισσότερα τα κερδίζει το ΠΑΣΟΚ- ενδεχομένως να προβεί και σε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η οποία θα συζητηθεί επίσης στην Βουλή ασχέτως των συνεδριάσεων της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της Εξεταστικής Επιτροπής.

Δύσκολος χειμώνας παρά τα μέτρα-ασπιρίνες


Ασφαλώς, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι τα «πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα» από Σεπτέμβριο. Δεν θα είναι μόνο ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται αλλά και οι δύσκολες αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση. Η κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει μέτρα στήριξης για τη βενζίνη, το ηλεκτρικό ρεύμα, στήριξης του εισοδήματος για τα χαμηλά στρώματα.
Ωστόσο, η ακρίβεια και το ακριβό φυσικό αέριο προμηνύουν μία νέα κοινωνική οργή το φετινό χειμώνα που δεν μπορεί να καλυφθεί από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν.
Η λήξη της ενισχυμένης εποπτείας και τα αυξημένα έσοδα στον τουρισμό, δεν θα έχουν καμία επίδραση στα προβλήματα της καθημερινότητας που θα είναι ορατά από την φθινόπωρο και μετά.

Θεσμικοί παράγοντες ζητούν την παραίτηση του Πρωθυπουργού

Παρ’ όλα αυτά, στην κυβέρνηση δεν θεωρούν ότι αυτά μπορούν να ρίξουν την κυβέρνηση. Αυτό που ξεκάθαρα φοβούνται είναι η Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές, οι πληροφορίες που θα διαρρέονται για το θέμα μέσα από την ΕΥΠ αλλά και το τοξικό πολιτικό κλίμα που δημιουργείται για τον Πρωθυπουργό.
Το Μαξίμου το τελευταίο διάστημα, έχει δει πρόσωπα που θεωρούσα φίλια ή έστω συμμαχικά να χτυπάνε προσωπικά τον Πρωθυπουργό. Οι συνταγματολόγοι Σωτηρέλης-Αλιβιζάτος – που δεν τους λες και Συριζαίους- μιλάνε για πολιτική ευθύνη του Πρωθυπουργού και ότι με τέτοιο σκάνδαλο πρέπει να παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός.
Ο Βαγγέλης Βενιζέλος που προτάθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για την Επιτροπή Σοφών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μίλησε για απαράδεκτη πρακτική σχετικά με τις παρακολουθήσεις βουλευτών και ευρωβουλευτών.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για ξεκάθαρη προσωπική πολιτική ευθύνη του Πρωθυπουργού για την υπόθεση των υποκλοπών. Όλοι οι παραπάνω είναι συνταγματολόγοι, ανεξαρτήτως της πολιτικής κατεύθυνσής τους.

Οι «φίλοι» που τώρα τηρούν αποστάσεις από τον Μητσοτάκη


Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί.
Ο Γιάννης Στουρνάρας αρχίζει και μιλάει, όπως την Κυριακή στο Βήμα, για την σημασία της πολιτικής σταθερότητας υπονοώντας ότι ίσως μία μονοκομματική κυβέρνηση ΝΔ δεν μπορεί να καλύψει τη σημερινή κατάσταση.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εδώ και καιρό προσπαθεί να παίξει ένα ρόλο υπερκομματικό κρατώντας ίσες αποστάσεις προς όλα τα κόμματα, προσδοκώντας σε μελλοντική αξιοποίηση ως πρωθυπουργού κοινής αποδοχής.
Ενώ πρόσφατα κάποιοι παρατήρησαν το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος θελημένα θέλησε να μην αναφερθεί στον Αλέξη Τσίπρα στο τελευταίο του βιβλίο, ίσως –κάποιοι λένε- για λόγους ισορροπίας.
Τι προσβλέπουν;
Μα φυσικά να παίξουν το ρόλο του Μario Draghi σε περίπτωση που υπάρξει είτε προσέγγιση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ – πιθανό σενάριο από την στιγμή που ΝΔ-ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε μεγάλη κόντρα για τις υποκλοπές- είτε μέσω οικουμενικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

To πολιτικό συμπέρασμα

Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων, έχει χάσει το πολιτικό πλεονέκτημα που είχε και το κυριότερο:
Έχει χάσει τις συμμαχίες και τους «φίλους» που είχε το προηγούμενο διάστημα επειδή τον θεωρούσαν ισχυρό.
Όλοι τώρα απεργάζονται δικά τους σενάρια και με φόντο το θεσμικό σκάνδαλο των υποκλοπών – που είναι σοβαρό, δεν είναι π.χ ένας λάθος φόρος- προσπαθούν να βγάλουν από το κάδρο τον σημερινό Πρωθυπουργό.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης