Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρέμβαση Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές: Απαράδεκτη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη - Συνδρομή ΕΕ στην έρευνα

Παρέμβαση Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές: Απαράδεκτη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη - Συνδρομή ΕΕ στην έρευνα

Παράνομη, απαράδεκτη και αδικαιολόγητη η παρακολούθηση μελών του Ευρωκοινοβουλίου, δηλώνει η πρόεδρος , Roberta Metsola.

Σχετικά Άρθρα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για τη διερεύνηση της «αδικαιολόγητης», όπως λέει, παρακολούθησης του τότε Έλληνα ευρωβουλευτή και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
«Η παράνομη παρακολούθηση των επικοινωνιών των μελών του Ευρωκοινοβουλίου είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και των αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο συμβαίνουν», τόνισε.

Για το Pegasus

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει 705 μέλη και διαμορφώνει τις πολιτικές της ΕΕ, έχει ήδη μια επιτροπή που διερευνά τη χρήση του προγράμματος υποκλοπών Pegasus στο μπλοκ των 27 εθνών.
Τα σκάνδαλα με το Pegasus πέρυσι συγκλόνισαν άλλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Πολωνίας.
Η Μέτσολα θέλει η επιτροπή να εξετάσει και την ελληνική υπόθεση, με στόχο την απαγόρευση τέτοιων παράνομων πρακτικών στην ΕΕ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη λάβει ένα αρχικό αίτημα για πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές και θα μοιραστεί τα ευρήματά του τις επόμενες ημέρες.

Αρκόαση ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Όπως ανέφερε χθες (16/8) ο Δημήτρης Παπαδημούλης σε ανάρτησή του στο Twitter, η επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Ιratxe Garcia Perez ζήτησε να συζητηθεί η υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Μάλιστα, η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ερευνά τις παρακολουθήσεις μέσω του Predator, κάλεσε σε ακρόαση στις 30 Αυγούστου τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, του οποίου το κινητό παγιδεύτηκε με το κακόβουλο λογισμικό, ενώ έχει αποδειχθεί ότι έχει πέσει θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ.
Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπενθυμίζει ακόμη ότι η Κομισιόν έχει ήδη καταδικάσει τις παράνομες παρακολουθήσεις και ζητά εξηγήσεις. «Αδύνατον να κουκουλωθεί!» υπογραμμίζει για την υπόθεση ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Κουκάκης στον Άρειο Πάγο για υποκλοπές: «Δεν είμαι ο μόνος δημοσιογράφος που παρακολουθούν»

Υπόμνημα στο οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει αναλυτικά όλα τα γεγονότα που γνωρίζει κατέθεσε στη διάρκεια της εξέτασης του ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος διενεργεί αυτοπροσώπως προκαταρκτική εξέταση για τη διαρροή απορρήτων εγγράφων που αφορούν στην υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.
Όπως είναι γνωστό, για την ουσία των καταγγελιών του δημοσιογράφου έχει επιληφθεί από τον περασμένο Απρίλιο εισαγγελέας πρωτοδικών ο  οποίος και ερευνά την υπόθεση.
Την ίδια ώρα, εξελίξεις σημειώνονται και σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, καθώς όπως ενημέρωσε μέσω Twitter ο Δ. Παπαδημούλης, η επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου, Ιratxe Garcia Perez ζήτησε να συζητηθεί η υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μετά τις διακοπές.

«Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις θα συνεχιστούν»

Σε δήλωσή του μετά την τετράωρη κατάθεση του ο κ. Κουκάκης ανέφερε:
«Έχουν περάσει δυο χρόνια από τη στιγμή που κατήγγειλα στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών την πρώτη παρακολούθησή μου.
Έκτοτε η ελληνική Δικαιοσύνη είχε κινηθεί με πολύ αργά βήματα.
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα είχα μια συζήτηση ουσιαστική με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η οποία εστίασε ακριβώς στην πρώτη παρακολούθησή μου από την ΕΥΠ και δεν υπεισήλθε όμως, όπως θα ήθελα, στις λεπτομέρειες της δεύτερης παρακολούθησής μου από το λογισμικό pretador.
Αυτό το οποίο βλέπουμε όλο το προηγούμενο διάστημα είναι ότι η δημοσιογραφική έρευνα εισφέρει στη Δικαιοσύνη.
Η Δικαιοσύνη μέρα με την ημέρα αποκτά όλο και περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης και είμαι πεπεισμένος ότι αυτές οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις θα συνεχιστούν και η Δικαιοσύνη θα μπορέσει ακόμη με ταχύτερα βήματα να κάνει το έργο της».
Όπως ανέφερε ο κ. Κουκάκης, κατέθεσε στον κ. Ντογιάκο ένα υπόμνημα το οποίο αναφέρεται σε όλα τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία γνωρίζει, τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα και δήλωσε σίγουρος ότι θα υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας τόσο με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσο και με την εισαγγελία Πρωτοδικών προκειμένου να εμπλουτίζουν τις δικές τους έρευνες με πληροφορίες.
Συνεχίζοντας ο δημοσιογράφος ανέφερε:
«Εγώ ζήτησα από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με το υπόμνημα μου να εξετάσει όλες τις πτυχές και όλες τις πληροφορίες που έχουν μέχρι τώρα βγει στη δημοσιότητα.
Είχαμε μία εκτενή συζήτηση των θεμάτων αυτών.
Ο ίδιος απ’ ότι καταλαβαίνω θα αφήσει την πρωτοβουλία στους εισαγγελείς Πρωτοδικών προκειμένου να προχωρήσουν την έρευνα, δεν ξέρω αν σε κάποιο σημείο κρίνει ότι θα πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, αυτό είναι δικιά του υπόθεση, εκείνος θα το πει».

«Δεν είμαι ο μοναδικός στόχος παρακολούθησης»

Τέλος, σε ερώτηση για το τι μπορεί να κάνει ένας απλός πολίτης που έχει υπόνοιες ότι παρακολουθείται, ο δημοσιογράφος είπε:
«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τροπολογία που πέρασε 31 Μαρτίου του 2021 ουσιαστικά απαγόρευσε στον κάθε Έλληνα πολίτη να μπορεί να πληροφορηθεί από την αρμόδια αρχή από την αρχή διασφάλισης απορρήτου Επικοινωνιών το γεγονός ότι έχει παρακολουθεί για λόγους εθνικής ασφάλειας.
Και έτσι ακριβώς απαγόρευσε σε εσάς, σε εμένα αλλά ακόμα και σε πολιτικούς του αντιπάλους όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης να πληροφορηθούν το γεγονός ότι αποτελούσαν αντικείμενο παρακολούθησης.
Σε σχέση με τους δημοσιογράφους θα ήταν λάθος να υποθέσετε ότι είμαι ο μοναδικός στόχος παρακολούθησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης