Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Βουλή το θέμα των προσφύγων στον Έβρο - Ερώτηση για τη νησίδα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ - «Φουντώνει» η πολιτική κόντρα

Στη Βουλή το θέμα των προσφύγων στον Έβρο - Ερώτηση για τη νησίδα κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ - «Φουντώνει» η πολιτική κόντρα

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της ιδιοκτησιακού καθεστώτος της νησίδας στον Έβρο

Σχετικά Άρθρα

«Φουντώνει» η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σχετικά με το θέμα των προσφύγων, οι οποίοι εντοπίστηκαν τελικά σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο.
Μάλιστα, το θέμα φτάνει έως τη Βουλή, έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την κυριαρχία της νησίδας. Σε αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά διευκρινίσεις για το καθεστώς κυριαρχίας της νησίδας όπου είχαν εντοπιστεί αρχικά από τις οργανώσεις και από τις οποίες διεθνή δημοσιογραφικά δίκτυα μετέδιδαν ρεπορτάζ, προκαλώντας την παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που εξέφραζε την ανησυχία της για την κατάσταση των εν λόγω προσφύγων.
Οι ελληνικές Αρχές εντόπισαν τους 38 πρόσφυγες, οι οποίοι φέρονται να προέρχονται από τη Συρία και την Παλαιστίνη, το απόγευμα της Δευτέρας (15/8/2022) σε ελληνικό έδαφος, τέσσερα χιλιόμετρα μετά τη νησίδα, όπου είχαν εντοπιστεί αρχικά από ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες κρίθηκαν καλά στην υγεία τους, μεταφέρθηκαν την επομένη στο ΚΥΤ Φυλακίου, για τις διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησής τους, όπου παραμένουν, ενώ μια ετοιμόγεννη γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Στην ερώτηση προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «δεδομένου ότι η νησίδα αυτή φέρεται εγγεγραμμένη στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ως ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου», οι τομεάρχες Εξωτερικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γ. Κατρούγκαλος, Θ. Δρίτσας, Χ. Σπίρτζης και Γ. Ψυχογιός, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ Δ. Βίτσας και Γ. Μουζάλας και η βουλευτής Έβρου Ν. Γκαρά ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν στις παρακάτω κρίσιμες ερωτήσεις:

  • Η εγγραφή της νησίδας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι σε αντίθεση με τα στοιχεία της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Στρατού; Εφόσον υπάρχει έγγραφο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας, στο οποίο βεβαιώνεται ότι οι σχετικές συντεταγμένες ανήκουν σε τουρκικό έδαφος, βάσει του Πρωτοκόλλου του 1926, να προσκομισθεί στη Βουλή.
  • Εν τέλει, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ελληνικό έδαφος, η εν λόγω νησίδα, στην έκταση που καταγράφεται στο Κτηματολόγιο και σκοπεύει να εξασφαλίσει την κυριαρχία μας σε αυτή, ή θα ζητήσει τροποποίηση του Κτηματολογίου;
  • Στην πρώτη περίπτωση, ποιες είναι οι συνέπειες από τα αιτήματα που υπέβαλε προς τις τουρκικές αρχές, να επιχειρήσουν επί της νησίδας Τουρκικές υπηρεσίες, ως προς την κυριαρχία επ’ αυτής;

Το χρονικό

Παραθέτοντας το χρονικό των γεγονότων, πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρουν ότι το μεσημέρι της Δευτέρας (15/8/2022) έγιναν αναρτήσεις από διάφορα άτομα, σε social media πως η ομάδα που φερόταν να είναι επί μία εβδομάδα εγκλωβισμένοι σε νησίδα του Έβρου που βρίσκεται εκτός της ελληνικής επικράτειας, έφτασαν στις όχθες του ποταμού από την πλευρά της ελληνικής επικράτειας. Αυτό φαίνεται και σε φωτογραφία που αναρτήθηκε στα social media για το θέμα. Από την ανάρτηση προκύπτει ότι τα άτομα είχαν μετακινηθεί από περιοχή εκτός των ελληνικών συνόρων και «τώρα βρίσκονται σε 100% ελληνικό έδαφος. Διέσχισαν τον ποταμό και βρίσκονται στις όχθες της ελληνικής πλευράς».
Επιπλέον, από τα ίχνη των metadata των κινητών τους, όπως προέκυπτε από τις συγκεκριμένες αναρτήσεις, φαινόταν πως βρίσκονταν στις ελληνικές όχθες και κατευθύνονταν προς τα βόρεια. Αμέσως, η ΕΛ.ΑΣ., ο ελληνικός στρατός και οι υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιήθηκαν για να τους αναζητήσουν στο σημείο.
Όμως, η ομάδα των 38 βρισκόταν σε απόσταση περί τα 4 χιλιόμετρα νότια, πλησίον του χωριού Λάβαρα. Εντοπίστηκαν από drone και ώρα 17.15, μαζί με τη λέμβο που χρησιμοποίησαν για τη μετακίνησή τους, την οποία δεν γνωρίζουμε πως βρέθηκε στην κατοχή τους.
Στο σημείο που εντοπίστηκαν, η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πυκνή και για το λόγο αυτό οργανώθηκε χερσαία επιχείρηση έρευνας. Στις 18.30 τα άτομα εντοπίστηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.
Από τους ίδιους κύκλους του υπουργείου τονίζεται ότι κανείς από τους 38 εντοπισθέντες δεν διέτρεχε κίνδυνο ζωής και απομακρύνθηκαν όλοι από το σημείο με τη βοήθεια των αστυνομικών. Κλήθηκε ταυτόχρονα σταθμός του ΕΚΑΒ και παρέλαβε προληπτικά μια εγκυμονούσα γυναίκα προκειμένου να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Οι αστυνομικοί αναζήτησαν παιδί το οποίο φερόταν να έχει τσιμπηθεί από σκορπιό, σύμφωνα με αναρτήσεις που έγιναν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορα άτομα. Κανένα από τα παιδιά που εντοπίστηκαν δεν έχριζε ανάγκης νοσηλείας ή παροχής πρώτων βοηθειών, ούτε κάποιο από αυτά είχε συμπτώματα πυρετού και μεταφέρθηκαν όλα, μαζί με τους γονείς τους, σε χώρο προσωρινής φιλοξενίας.

Μηταράκης: Έρευνες για το νεκρό παιδί, να ταφεί με αξιοπρέπεια

Σε δηλώσεις του από τον Έβρο, ο υπουργός Νότης Μηταράκης επιβεβαίωσε και τον θάνατο του πεντάχρονου παιδιού, για το οποίο αναφορές των προηγούμενων ημερών μιλούσαν για θανάσιμο τσίμπημα από σκορπιό.
«Προκύπτει από τις καταθέσεις ότι ένα παιδί πέντε χρονών πέθανε», είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, και δεσμεύτηκε να ενεργοποιηθεί ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος «ώστε να μπορέσει να βρεθεί το σώμα του παιδιού και να ταφεί με αξιοπρέπεια από την οικογένειά του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης