Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε δεινή θέση η κυβέρνηση από τις συνταρακτικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο υποκλοπών - Παρέμβαση Μητσοτάκη τη Δευτέρα (8/8)

Σε δεινή θέση η κυβέρνηση από τις συνταρακτικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο υποκλοπών   - Παρέμβαση Μητσοτάκη τη Δευτέρα (8/8)
Στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει ο πρωθυπουργός από το κάδρο των ευθυνών στο οποίο ούτως ή άλλως είναι, αφού δεν μπορεί να δηλώνει άγνοια για τις ημέρες και τα έργα της ΕΥΠ, της οποίας προΐσταται
Σχετικά Άρθρα

(upd 7) Σε δεινή θέση έχει περιέλθει η κυβέρνηση λόγω των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και πολιτικών.
Η αντιπολίτευση και κυρίως ο άμεσα θιγόμενος Νίκος Ανδρουλάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας την, πως κατακλύζει τον δημόσιο διάλογο με χυδαίες διαρροές.

Στόχος του Μαξίμου είναι να βγει ο πρωθυπουργός από το κάδρο των ευθυνών στο οποίο ούτως ή άλλως είναι, αφού δεν μπορεί να δηλώνει άγνοια για τις ημέρες και τα έργα της ΕΥΠ, της οποίας προΐσταται.
Στο πλαίσιο αυτό με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση – παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα τη Δευτέρα (8/8) ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως κυβερνητικοί κύκλοι παίρνουν αποστάσεις από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, «Το Βήμα της Κυριακής» το οποίο κυκλοφόρησε με δήλωση του πρωθυπουργού.
Μεταξύ άλλων περιγράφει την επιχείρηση «επισύνδεσης» του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ως «μέγα και ασυγχώρητο λάθος» για το οποίο «δεν είχε ενημερωθεί».
Παράλληλα στο πρωτοσέλιδο υπάρχει και αναφορά προσωπικά στον κ. Ανδρουλάκη: «Οφείλω μία συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη», φέρεται να λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαψεύδει το Μαξίμου

Κυβερνητικοί κύκλοι διέρρευσαν πως ουδέποτε έχει γίνει δήλωση του πρωθυπουργού στο «Βήμα» on the record και πως όσα έχει να πει για την υπόθεση, θα τα πει στη δημόσια δήλωσή του τη Δευτέρα (8/8).
Την ίδια ώρα ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται να επικαλέστηκε ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη έγινε κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας και της Αρμενίας. Ωστόσο, το σενάριο αυτό, απέρριψε με ανακοίνωση του το ΠΑΣΟΚ.
«Ενώ η Εισαγγελέας επικαλείται το νόμο για το απόρρητο της διαδικασίας, η κυβέρνηση διαρρέει πληροφορίες για Αρμενίους, Ουκρανούς και Κινέζους.
Τους διαψεύδει ο πρέσβης της Αρμενίας αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκοτεινές και παρακρατικές μεθόδους», σημείωνε.
Υπογραμμίζεται πάντως ότι και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος προχωρά στη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας για την πιθανή διαρροή στοιχείων που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα κι αφορούν όπως επισημαίνεται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Τι θα πει τελικά ο Μητσοτάκης

Κατά πάσα πιθανότητα ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του θα επαναλάβει την ήδη διατυπωμένη κυβερνητική θέση, πως αποδέχεται την πρόταση Ανδρουλάκη για σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής – καθώς και τη σύγκληση εκ νέου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας – για να δοθούν απαντήσεις στο πώς και το γιατί της υποκλοπής και μάλιστα με εισαγγελική άδεια.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, πως ο κ. Μητσοτάκης θα προτείνει τη σύσταση εξεταστικής για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές από το 2015 μέχρι σήμερα.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί, εάν ληφθούν πρωτοβουλίες σχετικά με τη λειτουργία της ΕΥΠ.
Ωστόσο θεωρείται δεδομένο, πως έχουν δοθεί οδηγίες στον νέο διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Θεμιστοκλή Δεμίρη να παράσχει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όσες εξηγήσεις του ζητηθούν.

Ανδρουλάκης: Χυδαίες διαρροές από την κυβέρνηση

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και θύμα των υποκλοπών Νίκος Ανδρουλάκης.
Κατηγορεί την κυβέρνηση, πως κατακλύζει με χυδαίες διαρροές τον δημόσιο διάλογο.
«Τρεις μέρες μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό μου τηλέφωνο, την ίδια περίοδο μάλιστα που έγινε απόπειρα παγίδευσης του και με το Predator, που έχει τη δυνατότητα να σε βιντεοσκοπεί 24 ώρες το 24ωρο,η κυβέρνηση κατακλύζει με χυδαίες διαρροές τον δημόσιο διάλογο», έγραψε στο Twitter ο κ. Ανδρουλάκης.
«Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με δική του απόφαση πέρασε η ΕΥΠ στην άμεση και αποκλειστική δικαιοδοσία του, ο οποίος άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να διορίσει τον εκλεκτό του κ. Κοντολέων, οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις», επισημαίνει ο κ. Ανδρουλάκης.
«Για ποιο λόγο ήμουν υπό παρακολούθηση; - Ποιοι κατέχουν και για λογαριασμό ποιων χρησιμοποιούν το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator στην Ελλάδα σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων για να συλλέξουν υλικό εκβιασμού προσώπων;» διερωτάται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη:

«Τρεις μέρες μετά την αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε το κινητό μου τηλέφωνο, την ίδια περίοδο μάλιστα που έγινε απόπειρα παγίδευσης του και με το λογισμικό Predator, που έχει τη δυνατότητα να σε βιντεοσκοπεί 24 ώρες το 24ωρο, η κυβέρνηση κατακλύζει με χυδαίες διαρροές τον δημόσιο διάλογο.
Κυκλοφορούν σενάρια εκτός πραγματικότητας εμπλέκοντας τρίτες χώρες ότι τάχα αυτές ζήτησαν την παρακολούθησή μου διασύροντας τη χώρα διεθνώς.
Οι Πρέσβεις της Ουκρανίας και της Αρμενίας τους διέψευσαν δημόσια.
Παράλληλα, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά σταγονίδια διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους.
Έφτασε στο σημείο ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ να αξιολογεί δημοσίως τις συνακροάσεις της ΕΥΠ σε βάρος μου. Άραγε γνωρίζει το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων;
Η χώρα μας και οι θεσμοί της δεν αξίζουν αυτή την κατάντια για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο κ. Μητσοτάκης.
Θα επαναλάβω λοιπόν το αίτημα να έρθουν όλα στο φως με διαφάνεια και σεβασμό στους κανόνες της Δημοκρατίας.
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με δική του απόφαση πέρασε η ΕΥΠ στην άμεση και αποκλειστική δικαιοδοσία του, ο οποίος άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο ώστε να διορίσει τον εκλεκτό του κ. Κοντολέων, οφείλει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις:
– Για ποιο λόγο ήμουν υπό παρακολούθηση;
– Ποιοι κατέχουν και για λογαριασμό ποιων χρησιμοποιούν το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator στην Ελλάδα σε βάρος πολιτικών και δημοσιογράφων για να συλλέξουν υλικό εκβιασμού προσώπων;

Τσίπρας: Κυβέρνηση με πρακτικές μαφίας

Για πρακτικές μαφίας και στοχευμένες διαρροές κατηγορεί την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό να κλείσει τη βάνα του οχετού, πριν πνιγεί μέσα του ο ίδιος.
«Οι στοχευμένες ‘’διαρροές’’ του προπαγανδιστικού μηχανισμού της ΝΔ για τον Νίκο Ανδρουλάκη, επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας:
Οι αυτουργοί των παρακολουθήσεων συνδέονται με πρακτικές μαφίας.
Ο κ. Μητσοτάκης να κλείσει τη βάνα του οχετού, πριν πνιγεί μέσα του ο ίδιος», σημείωσε στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.

Η δήλωση Τσίπρα:

«Ενώ όλοι περιμένουμε την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη, που από ό,τι φαίνεται όπως κάθε κατηγορούμενος έλαβε 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί, παρακολουθούμε έκπληκτοι τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ να λειτουργεί με όρους κοινών εκβιαστών.
Οι στοχευμένες «διαρροές» για τον Νίκο Ανδρουλάκη, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μετά το επίσημο έναυσμα που έδωσε με δήλωσή του ο επικεφαλής του γραφείου τύπου της ΝΔ, επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας. Ότι οι αυτουργοί των παράνομων παρακολουθήσεων συνδέονται με πρακτικές μαφίας.
Ο κ. Μητσοτάκης καλά θα κάνει να κλείσει τη βάνα του οχετού, πριν πνιγεί μέσα του ο ίδιος».

Οικονόμου: Αισχροί συνειρμοί

«Το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, μετά το λανθασμένο χειρισμό της ΕΥΠ σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση της τηλεφωνικής γραμμής του κ. Ανδρουλάκη, είναι σημαντικό και ως εκ τούτου απαιτείται μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα στο χειρισμό του», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και επισημαίνει: «Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που υπέπεσε στην αντίληψή της το ζήτημα, προχώρησε στην άμεση λήψη δραστικών πολιτικών πρωτοβουλιών, που περιελάμβαναν και παραιτήσεις.
Ταυτόχρονα, χειρίζεται το ζήτημα με απόλυτο θεσμικό σεβασμό, στο πλαίσιο του νόμου, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως κάθε πτυχή του, διασφαλίζοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.
Το μείζον τώρα είναι να ολοκληρωθεί η πλήρης διερεύνησή του: να διευκρινιστεί το τι, το πώς και το γιατί. Η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε αυτό. Γιατί εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει καμία σκιά στην υπόθεση.
Με τις αθλιότητες και τις συκοφαντίες σε βάρος του πρωθυπουργού, με τα ψέματα όσων επιχειρούν, με αφορμή τη σοβαρή αυτή υπόθεση, να προκαλέσουν αισχρούς συνειρμούς, θα ασχοληθούμε όταν ολοκληρωθεί θεσμικά η διερεύνηση και αποτίμηση των πραγματικών συμβάντων», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Οικονόμου.


Ρωμανός: Άθλια επίθεση με fake news

«Η άθλια συντονισμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης όσων είπα με πάνω από 30 ώρες καθυστέρηση είναι ενδεικτική του ποιος θέλει να σύρει τον πολιτικό διάλογο για ένα σημαντικό ζήτημα στον βούρκο», αναφέρει σε δήλωσή του ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Ρωμανός.
Αναλυτικά επισημαίνει: «Αρχικά είπαν ότι έκανα δηλώσεις σε σταθμό που ουδέποτε βγήκα.
Μετά έφτιαξαν και fake κείμενο απομαγνητοφώνησης βάζοντας λόγια στο στόμα μου που ποτέ δεν είπα.
Βλέπετε στη συγκεκριμένη περίπτωση ούτε η κοπτοραπτική αρκούσε για να στηθεί το fake αφήγημα.
Είπα το αυτονόητο που λέμε σε όλους τους τόνους από την Παρασκευή. Ότι η νόμιμη συνακρόαση της ΕΥΠ με εντολή της αρμόδιας εισαγγελίας αφορά (εξ ορισμού) ευαίσθητα στοιχεία (αφού γίνεται μόνο για λόγους εθνικού συμφέροντος) για αυτό και θα ενημερωθεί ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης αναλυτικά.
Για αυτό επιχείρησε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση να επικοινωνήσει μαζί του και για αυτό θα ενημερωθεί και αρμοδίως από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ.
'Αρα τις αντίστοιχες απαντήσεις που δημόσια ζητάει ο κ. Ανδρουλάκης, θα μπορεί να τις δώσει μόνο ο ίδιος!
Ουδέποτε μίλησα για "προσωπικά δεδομένα" παρότι στην fake απομαγνητοφώνηση που έστρωσε το έδαφος για τη συντονισμένη επίθεση εναντίον μου υπήρχαν.
Ουδέποτε υπονόησα ότι γνωρίζω οτιδήποτε παραπάνω για την υπόθεση.
Φυσικά επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου απέναντι σε όλους όσοι διαστρέβλωσαν, ενορχήστρωσαν και αναπαρήγαγαν τα fake news και την άθλια επίθεση εναντίον μου».

Μάντζος: Η πραγματικότητα διαψεύδει τον Ρωμανό

«'Ακοπο και αμοντάριστο.
Η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Κύριε Μητσοτάκη, θα παραμείνει στη θέση του;» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, σε ανάρτησή του στο Twitter για τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκο Ρωμανό.

Διαψεύδουν Αρμενία - Ουκρανία

Η Αρμενία και η Ουκρανία διαψεύδουν κατηγορηματικά τις διαρροές κυβερνητικών πηγών ότι οι μυστικές υπηρεσίες της ζήτησαν την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

«Ξεδιάντροπο ψέμα. Η Αρμενία ποτέ δεν ζήτησε από καμία κυβέρνηση να ακούσει το τηλέφωνο κανενός» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα.
Νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ σε σχόλιο του ανέφερε: «συνεχίζεται η άθλια προπαγάνδα από την Κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών.
Ενώ η Εισαγγελέας επικαλείται το νόμο για το απόρρητο της διαδικασίας, η Κυβέρνηση διαρρέει πληροφορίες για Αρμενίους, Ουκρανούς και Κινέζους.
Τους διαψεύδει ο πρέσβης της Αρμενίας αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκοτεινές και παρακρατικές μεθόδους», και ζητά οι αρμόδιοι υπουργοί, ο κ. Κοντολέων και ο νέος διοικητής της ΕΥΠ να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την επόμενη εβδομάδα «και να πουν όλη την αλήθεια» αλλά και η ελληνική Δικαιοσύνη «να ερευνήσει άμεσα όλες τις αποκαλύψεις».
Υπενθυμίζεται πως ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, φέρεται να επικαλέστηκε ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη έγινε κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας και της Αρμενίας.
Μετά την Αρμενία και η Ουκρανία διέψευσε το κυβερνητικό αφήγημα περί αιτήματος παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο Ουκρανός πρέσβης στην Αθήνα Sergei Shutenko χαρακτηρίζει εκτός πραγματικότητας τους ισχυρισμούς περί τέτοιου αιτήματος από το Κίεβο.
«Περίεργες στιγμές! Διεθνής οργανισμός κατηγορεί το θύμα του πολέμου για παραβίαση των νόμων του πολέμου (σ.σ έκθεση Διεθνούς Αμνηστίας για εγκλήματα πολέμου).
Ξένες υπηρεσίες πληροφοριών κατηγορούν την Ουκρανία ότι υποκλοπή των πολιτών τους.
Επιτρέψτε μου να το επισημάνω – Η Ουκρανία δεν το έχει ζητήσει ποτέ από την Ελλάδα.
Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι εκτός πραγματικότητας», αναφέρει ο Ουκρανός πρέσβης.

ΠΑΣΟΚ: Άθλια προπαγάνδα


Για άθλια προπαγάνδα σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
«Ενώ η Εισαγγελέας επικαλείται το νόμο για το απόρρητο της διαδικασίας, η Κυβέρνηση διαρρέει πληροφορίες για Αρμενίους, Ουκρανούς και Κινέζους.
Τους διαψεύδει ο πρέσβης της Αρμενίας αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκοτεινές και παρακρατικές μεθόδους.
Ζητάμε οι αρμόδιοι Υπουργοί, ο κ. Κοντολέων και ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ κ.Δεμίρης να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την επόμενη εβδομάδα και να πουν όλη την αλήθεια», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και σημειώνει:
«Καλούμε την ελληνική Δικαιοσύνη να ερευνήσει άμεσα όλες τις αποκαλύψεις.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια.
Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η Κυβέρνηση των Άριστων του κ. Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας.
Δεν θα εργαλειοποιήσει με επικοινωνιακούς όρους θέματα που αφορούν τον πυρήνα της λειτουργίας του πολιτεύματος, όπως κάνει η ΝΔ και όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλα στο φως».

Κουτσούμπας (ΚΚΕ): Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων φέρνει στην επιφάνεια ένα σκοτεινό περιβάλλον - «Ναι» στη σύσταση εξεταστικής

Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δεν παραγράφεται, ούτε ακυρώνεται με κάποιες συγγνώμες και μερικές κυβερνητικές παραιτήσεις, αφού φέρνει στην επιφάνεια ένα σκοτεινό περιβάλλον και ένα διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο επανειλημμένα έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, τονίζει ο Δ. Κουτσούμπας.
«Το ΚΚΕ συμφωνεί στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και θα συμβάλλει για την αποκάλυψη όλων των πτυχών της υπόθεσης», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, «για τις παρακολουθήσεις και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής».
«Πάνω από όλα, το ΚΚΕ θα αναδείξει όλο εκείνο το επικίνδυνο και διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, με τις διακρατικές συμφωνίες και την πολιτική της ΕΕ. Ένα θεσμικό πλαίσιο που έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπονομεύοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.
«Δεν τρέφουμε φυσικά αυταπάτες ότι μπορούν στο σημερινό σύστημα να εξαλειφθούν πλήρως πρακτικές που συνδέονται με κρατικές υπηρεσίες, παρακρατικούς μηχανισμούς και με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», κατέληξε.

Βαρουφάκης: Έξοδος Μητσοτάκη από πρωθυπουργία

Από το καλοκαίρι του 2019 το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει μέσα κι έξω από τη Βουλή την πολιτική επιλογή του εξορμπανισμού της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, σημειώνει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης.
«Διωγμοί δημοσιογράφων, εγκλήματα στη θάλασσα κατά μεταναστών, απαγόρευση σε βουλευτές να διαδηλώνουν ειρηνικά, ανυπόφορη και αχρείαστη αστυνομική βία, παραδικαστικά κυκλώματα – και, τώρα, έξαρση παρακολουθήσεων από μια ΕΥΠ της οποίας την διοικητική ευθύνη απαίτησε, και πήρε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την αναρρίχησή του στην πρωθυπουργία!», σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης.
«Τα τελευταία τρία χρόνια, όπως το ΜέΡΑ25 αποκαλύπτει συστηματικά από το 2019, ο κ. Μητσοτάκης προΐσταται μιας διαδικασίας αποψίλωσης βασικών ελευθεριών και επιβολής καθεστώτος τύπου Ορμπάν-Ερντογάν.
Το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις απλά αποκάλυψε την ατζαμοσύνη με την οποία εφαρμόζουν αυτό το σχέδιο εξορμπανισμού-ερντογανοποίησης.
Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία ανατροπής μιας επικίνδυνης κυβέρνησης που έχει καταφέρει να γίνει αποκρουστική ακόμα και σε πολίτες που τους ψήφισαν», αναφέρει ο πρώην υπουργός.
«Το ΜέΡΑ25 δεσμεύεται να εργαστεί για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την ίδια ένταση που δεσμευόμαστε στον ανένδοτο αγώνα για την ολική ρήξη με το απολυταρχικό καθεστώς που στήριξε τον Κ. Μητσοτάκη αλλά τώρα σχεδιάζει την ανώδυνη – για την ολιγαρχία και το σύστημα – αποκαθήλωσή του.
Στόχος των ριζοσπαστικών προοδευτικών δυνάμεων, τώρα που οι αποκαλύψεις οδηγούν τον κ. Μητσοτάκη στη έξοδο, δεν μπορεί να είναι η εναλλαγή αλλά η βαθιά ρήξη με όλα εκείνα που πληγώνουν την κοινωνία», επισημαίνει και καταλήγει:

«Το ΜέΡΑ25 απαιτεί

Τέλος σε όλες τις παράνομες παρακολουθήσεις πολιτών, πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων

Δημοκρατική εποπτεία της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής στην λειτουργία της ΕΥΠ

Δίωξη κάθε ιδιώτη που εγκαθιστά λογισμικό υποκλοπών στα συστήματά τους

Παραίτηση του Πρωθυπουργού και Εκλογές τον Σεπτέμβρη».

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: Εκφοβισμός Τύπου στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) με ανακοίνωσή της καταδικάζει τις νομικές ενέργειες που αποσκοπούν στη φίμωση και τον εκφοβισμό του Τύπου στο πλαίσιο του σκανδάλου των παράνομων κυβερνητικών πρακτικών στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα των υποκλοπών δημοσιογράφων και πολιτικών.
Η ΕΟΔ καταδικάζει ειδικότερα την καταχρηστική δίωξη που άσκησε την Παρασκευή 5 Αυγούστου ο Γρηγόρης Δημητριάδης, παραιτηθείς σύμβουλος και ανιψιός του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη, Νικόλα Λεοντόπουλου και Θοδωρή Χονδρογιάννου, καθώς και κατά της ιστοσελίδας Reporters United και της Εφημερίδας των Συντακτών.
«Απαιτούμε την άμεση απόσυρση αυτών των καταγγελιών, οι οποίες αποσκοπούν μόνο στον εκφοβισμό του Τύπου και στην αποτροπή της αποκάλυψης των παράνομων και αντιδημοκρατικών πρακτικών όσων βρίσκονται στην εξουσία στην Ελλάδα», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΟΔ Maja Sever.
Όπως αναφέρει η ΕΟΔ, «στις 29 Ιουλίου, ο Διευθυντής της Ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος επίσης παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, παραδέχτηκε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι οι υπηρεσίες του παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη από τις 15 Μαΐου έως τις 12 Αυγούστου 2020.
Έγινε γνωστό ότι ο δημοσιογράφος παρακολουθούνταν επίσης από το spyware Predator από τις 12 Ιουλίου έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021».
«Καλούμε τις ελληνικές δικαστικές αρχές να ενεργοποιήσουν τις δικαστικές έρευνες σε ιδιωτικούς και δημόσιους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό, οι οποίοι χρησιμοποιούν το λογισμικό Predator για να κατασκοπεύουν δημοσιογράφους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της EΟΔ Ricardo Gutiérrez.
«Τους καλούμε να ρίξουν φως στις παράνομες υποκλοπές δημοσιογράφων από τις υπηρεσίες πληροφοριών και να εντοπίσουν και να καταδικάσουν τους υπεύθυνους.
Η δημοσιογραφία δεν είναι έγκλημα, αλλά η παρεμπόδιση του έργου των δημοσιογράφων είναι έγκλημα κατά της δημοκρατίας».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης