Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ: Τους ενώνουν περισσότερα απ’ όσα τους χωρίζουν – Ανοίγει η συζήτηση για συνεργασία των 2 κομμάτων

ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ: Τους ενώνουν περισσότερα απ’ όσα τους χωρίζουν – Ανοίγει η συζήτηση για συνεργασία των 2 κομμάτων
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπό προϋποθέσεις πάντα και με γνώμονα μία προοδευτική ατζέντα θα μπορούσαν να συνεργαστούν εφόσον ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος

H υπόθεση της υποκλοπής της τηλεφωνικής συσκευής του Νίκου Ανδρουάλάκη αδιαμφησβήτητα έφερε το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ πιο κοντά και ως εκ τούτου είναι ένα ζήτημα που ευνοεί τον κοινό βηματισμό των δύο κομμάτων απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Κάτι που θα δούμε και σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών.
Μάλιστα, πολλοί θεωρούν ότι δεν είναι το μοναδικό υπονοώντας υπάρχουν αρκετά μέτωπα στα οποία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να διατυπώσουν μία κοινή ατζέντα.
Άλλωστε, τα δύο κόμματα υπό προϋποθέσεις πάντα και με γνώμονα μία προοδευτική ατζέντα θα μπορούσαν να συνεργαστούν εφόσον ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος.

Κοινή θέση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η αλήθεια είναι ότι έχουν κοινή αντίληψη για συγκεκριμένα μέτωπα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.
Όπως για παράδειγμα για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης στο οποίο και τα δύο κόμματα έχουν εκφράσει 2 σημεία κριτικής:
Πρώτον ότι η επιλεξιμότητα των επιχειρήσεων είναι μικρή και ότι προορίζεται για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, άρα όχι για τους μικρομεσσαίους.
Και δεύτερον, ότι δεν υπάρχει επιτροπή ελέγχου των έργων όπως θα έπρεπε για να ελεγχθεί σε ποια έργα εγκρίνονται κονδύλια.

Το ΠΑΣΟΚ τώρα διαπιστώνει τη μονομέρεια των ΜΜΕ


Επίσης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει συστηματικά τον αποκλεισμό τους από τα ΜΜΕ και την μονομερή ενημέρωση υπέρ της κυβέρνησης.
Για παράδειγμα, το θέμα της υποκλοπής στο κινητό Ανδρουλάκη αναδείχθηκε από δύο εφημερίδες και όλες οι ιστοσελίδες το πέρασαν στην ροή σαν μία κοινή είδηση.
Την εντολή του Πρωθυπουργού, όμως, να συγκληθεί η Επιτροπή Θεσμών και να διερευνηθεί η υπόθεση την έπαιξαν όλα τα ΜΜΕ στις πρώτες θέσεις.

Η μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ


Τα δύο κόμματα ουσιαστικά τηρούν την ίδια θέση για το ζήτημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας των βασικών προϊόντων αλλά και των καυσίμων.
Έχουν εκφράσει την άποψη της μείωσης του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
Θα μπορούσαν με βάση αυτή τη θέση να κατεβάσουν μία κοινή πλατφόρμα για την στήριξη των νοικοκυριών.
Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθειά του να κυριαρχήσει πολιτικά, «καννιβάλισε» το ΠΑΣΟΚ από το 2012 και μετά.
Υπήρξαν πολλοί που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και έφυγαν από τη Χαριλάου Τρικούπη επειδή δεν μπορούσαν να βρίσκονται στο ίδιο κόμμα με τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Περισσότεροι βουλευτές ΠΑΣΟΚ με την απλή αναλογική


Ακόμα και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει εκφέρει την άποψη ότι όσοι συνεργάστηκαν με άλλα κόμματα δεν έχουν θέση στο σημερινό ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, αναπόφευκτα, ο νέος εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής θα φέρει κοντά τα δύο κόμματα και εκεί θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα χαμηλώσουν τις προσωπικές απαιτήσεις τους ή αν θα συνεργαστούν ως κόμματα της Κεντροαριστεράς σε μία συμφωνημένη ατζέντα και με συγκεκριμένα άτομα.

Μην προεξοφλείτε δεύτερες εκλογές έτσι εύκολα


Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν πολλά στελέχη που επιζητούν αυτή τη μετεκλογική συνεργασία γι’ αυτό και λένε δημοσίως να μην προεξοφλεί ο Μητσοτάκης τις δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική διότι μπορεί να μην φτάσουμε καν εκεί.
Άλλωστε, όπως λένε το ΠΑΣΟΚ με την απλή αναλογική θα έχει περισσότερους βουλευτές από αυτούς που θα έχει με την ενισχυμένη διότι στις δεύτερες εκλογές όλα τα κόμματα θα χάσουν βουλευτές που θα προστεθούν ως μπόνους στο πρώτο κόμμα. Γιατί να το συμφέρει το ΠΑΣΟΚ να χάσει βουλευτές από την πρώτη διαλογή;

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ με δίαυλο επικοινωνίας με τον Α.Τσίπρα


Στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν πρόσωπα που έχουν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κατά βάση ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, o Χάρης Καστανίδης αλλά και ο Κώστας Σκανδαλίδης εσχάτως.

Οι τρεις προϋποθέσεις για να συνυπάρξουν ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ


Ωστόσο, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για να συνεργαστούν θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες παραδοχές.
Πρώτον να μπει πρόσωπο κοινής αποδοχής και προοδευτικής ιδεολογίας. Εδώ δεν υπάρχει κάποια πρόταση. Σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήθελε κάποιο μνημονιακό τεχνοκράτη.
Δεύτερον, να υπάρξει μία ατζέντα με μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που να προχωρήσουν.
Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα καθώς το ΠΑΣΟΚ επί Φώφης Γεννηματά, έχει στηρίξει κάποια σημαντικά νομοθετήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Τρίτον, τα πρόσωπα που θα παίξουν έναν κυβερνητικό ρόλο.
Σίγουρα δεν μιλάμε για πρόσωπα που έχουν καεί επικοινωνιακά όπως ο Νίκος Παππάς ή ο Γιάννης Ραγκούσης.
Θα πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία για τα πρόσωπα και για τους εξωκοινοβουλευτικούς.

Συνεργασία με όρους και ψήφο ανοχής


Επίσης, θα πρέπει να πούμε ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ δεν φτάνουν μόνο για να έχουμε μία κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές.
Θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με το ΜΕΡΑ 25 που παρά τις κακές σχέσεις, εύκολα θα προκύψει ένας συμβιβασμός ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε και ψήφο ανοχής από τα υπόλοιπα κόμματα όπως το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση ή κάποιο άλλο κόμμα από την Δεξιά.

Πιο εύκολη η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ


Κοινώς, όσο περνάει ο καιρός και το ΠΑΣΟΚ συνειδητοποιεί ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει «σκληρή αντιπολίτευση» προς τα δύο κόμματα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι πιο εύκολη η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ παρά με τη ΝΔ.
Είναι άλλωστε, προφανές, ότι ο Κ.Μητσοτάκης έχει κάνει μία νέα κεντροαριστερή στροφή, έχει προσεγγίσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Μανιάτης, Χριστοφιλοπούλου, Διαμαντοπούλου, Βερελής, Φλωρίδης), ουσιαστικά ψαρεύει στην ίδια δεξαμενή.
Ενώ ο Τσίπρας παραμένει στην Αριστερά χωρίς διαθέσεις για κεντρώα στροφή.

Η βάφτιση που έφερε κοντά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ


Tη ίδια ώρα, κοινωνικά event φέρνουν πιο κοντά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σαρακιώτης έγινε νονός της κόρης ενός μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ του Παναγιώτη Γκανάτσιου που θα είναι και υποψήφιος βουλευτής Βορείου Τομέα Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ.
Στη βάφτιση βρέθηκαν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Για παράδειγμα βρέθηκε εκεί η δόξα του ελληνικού ποδοσφαίρου και πρώην Πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός Βασίλης Κωνσταντίνου, ο πρώην διαιτητής και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας και φυσικά όλα τα νέα και ελπιδοφόρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, όπως ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάσης Γλαβίνας, ο εκπρόσωπος τύπου Δημήτρης Μάντζος, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος τύπου Αναστασία Σιμητροπούλου, η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Προέδρου Έλενα Αναστασίου, τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Λίλα Ραγκούση, Παναγιώτης Σταθόπουλος, Θανάσης Ζαννιάς, ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Βορείου Τομέα Χάρης Μπελτεγρής, ο αναπληρωτής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Βορείου Τομέα Νάσος Ζάχος, υποψήφιος βουλευτής στην Ανατολική Αττική Χρήστος Ξενοκώστας και πλήθος άλλων.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης