Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος: Αν δεν είχε γίνει η παρέμβαση στο χρέος το 2012, δεν θα υπήρχαμε ως χώρα

Βενιζέλος: Αν δεν είχε γίνει η παρέμβαση στο χρέος το 2012, δεν θα υπήρχαμε ως χώρα
Για συναισθηματικό δέσιμο με τον Αντώνη Σαμαρά έκανε λόγο ο κ.Βενιζέλος
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως αν δεν είχε γίνει η παρέμβαση στο χρέος το 2012, δεν θα υπήρχαμε ως χώρα και δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τις μετέπειτα κρίσεις διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίο του «Εκδοχές Πολέμου 2009 - 2022».
«Εδώ και δέκα χρόνια η χώρα υπάρχει, επειδή έχουμε αυτό το πλεονέκτημα.
Η Ελλάδα τότε πέτυχε πολύ μικρά τοκοχρεολύσια» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βενιζέλος

Διαπραγματεύσεις

Αναφερόμενος στο πρώτο μνημόνιο κι ερωτηθείς αν ήταν επαρκής η διαπραγμάτευση, ο κ.Βενιζέλος απάντησε ότι «τότε δεν υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης».
«Ούτε οι Ευρωπαίοι γνώριζαν τι ερχόταν.
Η Ευρώπη πίστευε ότι είχε εξασφαλίσει μια αιώνια ειρήνη.
Για αυτό ήρθε μετά το ΔΝΤ, αλλά ούτε και αυτό είχε την εμπειρία από χώρα του οικονομικού επιπέδου της Ελλάδας, που ανήκε και στην ευρωζώνη.
Άλλο να κάνεις παρέμβαση σε χώρα δυτική που είναι και στην ευρωζώνη» είπε ο κ.Βενιζέλος.

Παρέμβαση για χρέος

Ερωτηθείς αν λείπει κάτι από το πρώτο μνημόνιο είπε ότι λείπει η παρέμβαση για το χρέος, για την οποία όπως είπε έπρεπε να ωριμάσουν οι συνθήκες.
«Η Ελλάδα τότε δεν το ζήτησε και οι Ευρωπαίοι δεν ήξεραν πόσο θα κόστιζε αυτό.
Το πρώτο πρόγραμμα δεν μπορούσε να σταθεί, γι’ αυτό ήταν τόσο σύντομο» ανέφερε ο κ.Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι οι χειρισμοί του 2010 οδήγησαν στην μεγάλη περιπέτεια για το ΠΑΣΟΚ, που έχασε μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων του, ενώ η Νέα Δημοκρατία κράτησε τα ποσοστά της.

Κυβέρνηση Τσίπρα

«Το κοινό του ΠΑΣΟΚ μετακινήθηκε σε μεγάλο βαθμό στον ΣΥΡΙΖΑ, αναζητώντας την πιο ριζοσπαστική επιλογή, οι ψηφοφόροι είχαν γαλουχηθεί το προηγούμενο διάστημα σε μια πολιτική παροχών σε μια διαρκή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου» ανέφερε ο κ.Βενιζέλος.
Μιλώντας για το 2015 είπε ότι κατά το πρώτο εξάμηνο η χώρα έκανε μια μεγάλη παλινδρόμηση που την πήγε πίσω.
«Θα ήταν άλλη η κατάσταση αν τον Φεβρουάριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωνε τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2014.
Είχα πάει εγώ τα χαρτιά στον Τσίπρα, γιατί είχα την υποψία ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν του τα είχε δώσει» είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος σχετικά με το δημοψήφισμα του 2015 είπε ότι ήταν ο «απόλυτος εξευτελισμός του ελληνικού λαού».

Δέσιμο με Σαμαρά

Σε ερώτηση με ποιον συνεργάστηκε καλύτερα, με τον Γιώργο Παπανδρέου ή με τον Αντώνη Σαμαρά, απάντησε ότι με τον Αντώνη Σαμαρά αναπτύχθηκε και μια συναισθηματική σχέση, γιατί «σηκώναμε ένα μεγάλο βάρος».
«Και ήταν υπέρβαση αυτό που έκανε, έμπαινε σε ναρκοπέδιο, πλήρωσε το κόστος και αυτός και το κόμμα του» τόνισε ο κ.Βενιζέλος.

Πρόωρες εκλογές

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές απάντησε ότι παρακολουθεί τον μόνο αρμόδιο, δηλαδή τον πρωθυπουργό, αφού αυτός καθορίζει τον χρόνο των εκλογών.
Όπως είπε, μετά την τόσο ρητή δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα γίνουν άμεσα εκλογές, δεν μπορεί να επανέλθει, εκτός κι αν υπάρξει κάποια εθνική κρίση μα αιτίες απρόβλεπτες, έξω από το τοπίο που περιγράφουμε τώρα.
«Το μόνο ερώτημα είναι αν θα έχουμε αλλαγή εκλογικού νόμου, αν θα έχουμε μια πιο ενισχυμένη αναλογική στις δεύτερες εκλογές» σημείωσε, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί και γι' αυτό.
Όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες είπε ότι αυτό το ερώτημα θα το απαντήσει ο ελληνικός λαός.
«Κάθε κόμμα θα πρέπει να δώσει απάντηση τι κυβέρνηση θέλει.
Αν η χώρα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, εκεί θα ανοίξουν τα χαρτιά» τόνισε ο κ.Βενιζέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης