Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε ένα χρόνο πολιτική αστάθεια τύπου Ιταλίας και στην Ελλάδα – Η «ετοιμοθάνατη» συγκυβέρνηση και η ελληνική Δεξιά

Σε ένα χρόνο πολιτική αστάθεια τύπου Ιταλίας και στην Ελλάδα – Η «ετοιμοθάνατη» συγκυβέρνηση και η ελληνική Δεξιά
Κάποιοι παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ότι έχει στο μυαλό τους τρεις πολιτικές κινήσεις για να αλλάξει το κλίμα για την κυβέρνησή του
Nομοτελειακά και στην Ελλάδα θα ζήσουμε ότι ζει τώρα η Ιταλία. Ένας πρωθυπουργός κοινής αποδοχής, πρώην κεντρικός τραπεζίτης χάνει την εμπιστοσύνη της πολυκομματικής κυβέρνησης και η Ιταλία πάει για εκλογές με «νικητή» και «ωφελούμενο» τον Salvini της Lega Nord αλλά και το ακροδεξιό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» το μόνο κόμμα που δεν στήριξε εξ αρχής τον Mario Draghi.

Η Ελλάδα θα ζήσει στιγμές Ιταλικής Βουλής

Στην Ελλάδα, τα πράγματα θα είναι λίγο λιγότερο σύνθετα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι καθώς είναι ότι για να κυβερνήσει ξανά η παράταξή του θα πρέπει να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη. Και το πιθανότερο είναι, αναλόγως, και των ποσοστών που θα λάβουν τα κόμματα να συμφωνήσουν σε ένα πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, όπως λένε για τον Μαργαρίτη Σχοινά ή τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.
Eίναι επίσης, σίγουρο και το ξέρουν από το τελευταίο βουλευτή μέχρι και των ανώτερο αξιωματούχο στο Μαξίμου, ότι αυτά που παρουσιάζουν κάποιοι ως ατου του Πρωθυπουργού για να αλλάξει το κλίμα, είναι κατά δήλωση κορυφαίου πολιτικού «τρίχες κατσαρές». Εξηγούμαστε:
Κάποιοι παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ότι έχει στο μυαλό τους τρεις πολιτικές κινήσεις για να αλλάξει το κλίμα για την κυβέρνησή του.

Ανασχηματισμός για τα μάτια του κόσμου

Πρώτον, τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Η άποψή μας είναι ότι ο ανασχηματισμός δεν θα αλλάξει το κλίμα για την κυβέρνηση. Η δυσαρέσκεια για την ακρίβεια και τα καύσιμα δεν μπορεί να σβηστεί με αλλαγές σε θέσεις υπουργών. Επίσης, η ΝΔ δεν έχει πάγκο και ο Μητσοτάκης έχει μείνει πιστός στην κεντρώα στροφή. Με άλλα λόγια, δεν θέλει να αξιοποιήσει δεξιά πρόσωπα πέρα από τα συγκεκριμένα (Άδωνις, Βορίδης, Πλεύρης) καθώς
θεωρεί ότι κρατάνε ένα μεγάλο κορμό δεξιών ψηφοφόρων. Λογικά θα βάλει κάποιους σε θέσεις υφυπουργών με ασήμαντο χαρτοφυλάκιο και θα στραφεί σε πιο κεντρώα πρόσωπα.
Έχει χαθεί το επικοινωνιακό μομέντουμ του ανασχηματισμού.

Ο εκλογικός νόμος και αν αλλάξει, η αυτοδυναμία το 2023 είναι «αδύνατη»

Δεύτερον, η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ακόμα και αν παραβεί το λόγο του και αλλάξει τον εκλογικό νόμο, μειώνοντας το ποσοστό της αυτοδυναμίας, η Νέα Δημοκρατία μετά και από το χειμώνα του 2022-2023 είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσει να έχει αυτοδυναμία. Αν πίστευε ότι θα μπορούσε να αλλάξει κάτι θα το έκανε. Δεν το κάνει και δεν θα το κάνει, ισχυριζόμενος ότι είναι θεσμικός και δεν θέλει να παίξει με τους νόμους. Η αλήθεια είναι
ότι η ΝΔ βρίσκεται στο φάσμα του 30% και ακόμα και να μικρύνει το ποσοστό αυτοδυναμίας στο 36%, δεν πρόκειται να φτάσει αυτό το ποσοστό το 2023.

Οι εκλογές που «κάηκαν» και τα απώτερα σχέδια Μητσοτάκη

Τρίτον, οι εκλογές το φθινόπωρο του 2022. Οι εκλογές «κάηκαν» ήδη μέσα από δηλώσεις που έχει κάνει αλλά και να τις έκανε ένα θα ήταν το σίγουρο. Δεν θα έβγαζαν αυτοδύναμη κυβέρνηση και ελλείψει συνεννοήσεων με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο σχηματισμός συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ θα ήταν μία δύσκολη εξίσωση. Το πιθανότερο να ανάγκαζε τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη να μην είναι στην θέση Πρωθυπουργού. Οπότε, αυτό που μένει
για τον Κυριάκο Μητσοτάκη με το καιρό να διαπραγματευτεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη για τις θέσεις, την ατζέντα και το πρόσωπο του Πρωθυπουργού.
Εικάζουμε ότι ο Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να μη φύγει «ηττημένος» από αυτή τη διαπραγμάτευση θα πετύχει να τεθεί υποψήφιος σε μεγάλη ευρωπαϊκή θέση με τη συναίνεση, φυσικά και του ΠΑΣΟΚ.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει το δεξιό ρεύμα στην κοινωνία

Όπως είπαμε, η συγκυβέρνηση με τον έλληνα Draghi θα είναι ένα εγχείρημα θνησιγενές ή έστω εκρηκτικό. Στην Βουλή θα γίνουν ότι γίνονται και στην Ιταλική Βουλή. Δύο θα είναι τα αποτελέσματα αυτής της συγκυρίας. Θα «αναστηθεί» ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ζει για τέτοιες… κρίσεις και το δεύτερο είναι να ενισχυθεί το δεξιό και ακροδεξιό ρεύμα στην Ελλάδα. Νομοτελειακά, άλλωστε, αυτό το ρεύμα αν αθροίσεις τα δεξιά κόμματα στην
Ελλάδα μαζεύουν ένα ποσοστό 10-15%. Από μία συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με ατζέντα ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, οι δεξιοί ψηφοφόροι θα «κουνήσουν μαντήλι» στον Μητσοτάκη άπαξ δια παντός. Ακόμα και οι «δεξιοί» που τώρα σιωπαίνουν διότι είναι κοντά στην εξουσία, όταν θα χρειαστεί να την παραδώσουν στο ΠΑΣΟΚ, δεν θα μείνουν.

Σε ένα χρόνο πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα

Οπότε σε ένα χρόνο από τώρα, το μέλλον της Ελλάδας θα είναι αυτό. Πολιτική αστάθεια τύπου Ιταλίας, μία θνησιγενής κατάσταση με απώλειες και από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, με οικονομία σε ύφεση λογικά και τεράστιο χρέος και ενίσχυση του ήδη ενισχυμένου – αλλά χωρίς σοβαρού ηγέτη- δεξιού ρεύματος.

Υ.Γ. Περιττό να πούμε ότι μέσα από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υποστεί μία άνευ προηγουμένου αμφισβήτηση. Ήδη στη Νέα Δημοκρατία, περίπου 10 «μικροί ηγετίσκοι», ο καθένας με τον τρόπο του, προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, για να αντικαταστήσουν τον κεντρώο Κ. Μητσοτάκη. Θα το αναλύσουμε και αυτό κάποια άλλη στιγμή με ονόματα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης