Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κόντρα κυβέρνησης με Κομισιόν και ΡΑΕ για το φυσικό αέριο και τις διακοπές ρεύματος – Τα μέτρα για τον χειμώνα

Κόντρα κυβέρνησης με Κομισιόν και ΡΑΕ για το φυσικό αέριο και τις διακοπές ρεύματος – Τα μέτρα για τον χειμώνα
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα έχει προνοήσει να έχει απόθεμα σε φυσικό αέριο ή LNG, οπότε κάθε πρόταση για αλλαγή του μείγματος τώρα δεν την εξυπηρετεί

H κυβέρνηση βρίσκεται σε κόντρα με την Κομισιόν για την πρόταση της για οριζόντια μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου κατά 15% από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Φυσικά, είναι μία πρόταση που γίνεται για να μπορέσει να βγάλει η γερμανική βιομηχανία έναν δύσκολο ενεργειακό χειμώνα, οπότε ουσιαστικά είναι πρόταση της Γερμανίας και είναι απαράδεκτη.

Σύγκρουση στη Σύνοδο για τα μέτρα για το φυσικό αέριο

Η πρόταση, ουσιαστικά, ζητάει από όλα τα κράτη να μειώσει κατά 15% τη ζήτηση φυσικού αερίου μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2023 και να την αντικαταστήσει με άλλα καύσιμα.
Η πρόταση θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε την επόμενη εβδομάδα, στις 26 Ιουλίου και η ελληνική πλευρά υπό τον Κώστα Σκρέκα, αρμόδιο υπουργό, θα πάει με αρνητική διάθεση έχοντας ως συμμάχους τις χώρες της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Ο Σκρέκας θα πάει με τις προτάσεις Μητσοτάκη για το αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου θα ξαναβρεθούν οι προτάσεις που είχε κάνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για αυτές διαφωνούν άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία κ.α.
Όπως, άλλωστε, και η πρόταση να προμηθεύεται ως υπερεθνική οντότητα η Ε.Ε το φυσικό αέριο.

«Ακραία» τα σενάρια της ΡΑΕ λένε κυβερνητικές πηγές


Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η χώρα έχει προνοήσει να έχει απόθεμα σε φυσικό αέριο ή LNG, οπότε κάθε πρόταση για αλλαγή του μείγματος τώρα δεν την εξυπηρετεί.
Επίσης, το σενάριο για διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που μιλάει για κυλιόμενες διακοπές ρεύματος στην Ελλάδα, η κυβέρνηση δεν συμφωνεί και το θεωρεί ακραίο, ανεπίσημα.
Μάλιστα, πηγές από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνιζαν ποια μέτρα έχει πάρει η χώρα για να μην υπάρξουν διακοπές ρεύματος.
Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι:

Δεξαμενόπλοιο στην Ρεβυθούσα

Κατέπλευσε, σε χρόνο ρεκόρ, ειδικό δεξαμενόπλοιο που σχεδόν διπλασιάζει την αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα και υπάρχει ετοιμότητα για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου με δύο πλοία ταυτόχρονα στις εγκαταστάσεις της.

LNG από την Ιταλία

Υπάρχει δυνατότητα προμήθειας περισσότερου LNG με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία, με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας.

Ντίζελ αντί για φυσικό αέριο

Υπάρχει δυνατότητα χρήσης περισσότερου ντίζελ και λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί, να λειτουργήσουν χρησιμοποιώντας diesel.
Παράλληλα, οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η. συνεχίζουν να λειτουργούν με τη σημερινή τους παραγωγική δυναμικότητα και δεν παρουσιάζουν ελλείψεις ενώ τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, Πτολεμαΐδα 5.

Μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10%

Παράλληλα, η Κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Τέθηκε ήδη σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία είναι απαραίτητη για την εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο με, στόχο τη μείωση, τουλάχιστον κατά 10%, της ηλεκτρικής ενέργειας, μέσα στο 2022, σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2019 και αφορά όλο το φάσμα του Δημοσίου (σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας από τα νοικοκυριά με ισχυρή κρατική επιδότηση για την αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών.

Εκτιμήσεις για δύσκολο χειμώνα

Πάντως, οι εκτιμήσεις ορισμένων κυβερνητικών παραγόντων, όπως εξελίσσεται η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας - Ευρώπης, παραμένουν ότι θα έχουν έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα ενεργειακά.
Η πολιτική αστάθεια στην Ευρώπη και η ενεργειακή ανεπάρκεια θα φέρει σε ρυθμό ύφεσης τις ευρωπαϊκές οικονομίες και ενδεχομένως η αύξηση των επιτοκίων, από τη συνεχή αύξηση των τιμών ενέργειας, να είναι αναποτελεσματική.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης