Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έκθετο το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη - Στάχτες σπίτια και στρέμματα γης σε Πεντέλη, Μέγαρα, Σαλαμίνα - Κίνδυνος για νέες πυρκαγιές (21/7)

Έκθετο το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη - Στάχτες σπίτια και στρέμματα γης σε Πεντέλη, Μέγαρα, Σαλαμίνα - Κίνδυνος για νέες πυρκαγιές (21/7)
Η επιλογή της κυβέρνησης να «επενδύσει» σε αστυνομικούς και όχι σε πυροσβέστες αποδείχθηκε ολέθρια
Σχετικά Άρθρα

(upd 2) Για μια ακόμα χρονιά το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη έμεινε έκθετο. Για ακόμα μία φορά το κράτος δεν μπόρεσε να σταθεί δίπλα στον πολίτη, να προστατέψει τους κόπους μιας ζωής. Δεκάδες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα. Mόνο στην Πεντέλη υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν ολοσχερώς περίπου 20.350 στρέμματα γης, ενώ ένας άνθρωπος αυτοκτόνησε όταν είδε το σπίτι του να καίγεται για τρίτη φορά…
Κι όλα αυτά ενώ έχει σωρευτεί η εμπειρία των προηγούμενων ετών... Κι όλα αυτά ενώ όλοι γνωρίζουμε για την κλιματική αλλαγή... Απ' ό,τι φάνηκε όμως η επιλογή της κυβέρνησης να «επενδύσει» σε αστυνομικούς και όχι σε πυροσβέστες αποδείχθηκε ολέθρια...
Σε κάθε περίπτωση, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα Μέγαρα, στη Σαλαμίνα αλλά και στην Πεντέλη, παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προειδοποιεί ότι Αττική, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Χίος, Σάμος, Ικαρία βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας ενδέχεται να εκδηλωθούν πυρκαγιές σχετικά μικρότερης επικινδυνότητας.

Κανένα ενεργό μέτωπο

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα κύλησε η νύχτα σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα, αφού κάποιες πολύ μικρές εστίες αναζωπυρώσεων αντιμετωπίστηκαν άμεσα και αποτελεσματικά από τις ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που παρέμειναν όλη το βράδυ σε επιφυλακή.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το πρωί της Πέμπτης (21/7/2022) δεν υπήρχε κάποιο ενεργό μέτωπο σε καμία από τις τρεις τοποθεσίες και με τη συνδρομή των εναέριων μέσων θα συνεχιστούν και σήμερα οι επιχειρήσεις, έτσι ώστε να ξεπεραστεί πλήρως ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης, καθώς και σήμερα αναμένεται να πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Ειδικότερα, στα Μέγαρα θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη, ενώ στην Πεντέλη 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

H περιοδεία Μητσοτάκη στις πληγείσες περιοχές

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποίησε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές στην Πεντέλη και την Παλλήνη.
Πρώτος σταθμός του πρωθυπουργού ήταν το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, που εκκενώθηκε την Τρίτη (19/7/2022) λόγω της φωτιάς. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με πυροσβέστες και υπαλλήλους του νοσοκομείου, στους οποίους έδωσε συγχαρητήρια για το έργο τους. «Είμαστε ευγνώμονες» ανέφερε ο πρωθυπουργός προς τους πυροσβεστες.
Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί επίσης στο Ντράφι, τη Διώνη, την Παλλήνη και άλλα σημεία που σημειώθηκαν καταστροφές σε κατοικίες και υποδομές.
paidon.jpg

Στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος», ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε και το κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος» του Πυροσβεστικού Σώματος, στην πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Η πυρκαγιά ήταν πολύ δύσκολη, είχα την ευκαιρία να περιοδεύσω σε όλη την έκτασή της. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια σε όσους πάλεψαν στο πεδίο σε πραγματικά πρωτοφανείς συνθήκες, διότι οι άνεμοι ήταν όντως ακραίοι. Έχουμε μία εικόνα της έκτασης της ζημιάς. Αυτό που κρατώ ως θετικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά, παρότι η φωτιά μπήκε μέσα στον αστικό ιστό, είναι πολύ περιορισμένος σε σχέση με την ένταση του φαινομένου.
Από εδώ και στο εξής θα αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές, υπεύθυνες για την αποκατάσταση.
Είδα ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης προχώρα με πολύ γρήγορα βήματα. Θα γίνει η καταγραφή των ζημιών, έχουμε πια εμπειρία και οι συμπολίτες μας οι οποίοι υπέστησαν ζημιές,θα αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν.
Θέλω να τονίσω ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας, είμαστε ακόμα στα τέλη Ιουλίου, ο Αύγουστος είναι μπροστά μας. Και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Το είπα και χθες το επαναλαμβάνω και σήμερα ότι αυτό το οποίο κρατώ ως μία θετική εξέλιξη είναι το επίπεδο της οργάνωσης και του συντονισμού μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων.
Τίποτα όμως δεν μπορεί τελικά να υποκαταστήσει την αυτοθυσία των πυροσβεστών και των εθελοντών μας, αυτών που βρίσκονται πραγματικά στην πρώτη γραμμή και νομίζω ότι είδαμε όλοι εικόνες μεγάλης αυτοθυσίας, ανθρώπων οι οποίοι μπήκαν στις φλόγες στην κυριολεξία για να προστατεύσουν το δάσος αλλά πρωτίστως και τα σπίτια των συμπολιτών μας. Οφείλουμε σε όλους ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον αν υπάρχουν υπόνοιες για εμπρησμό, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θα τα δούμε αυτά. Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπα χθες: δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο. Το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά, η ώρα που ξεκίνησε η φωτιά γεννά εύλογα ερωτήματα».

Καταγραφή ζημιών

Η καταγραφή των υλικών ζημιών βρίσκεται εν εξελίξει και σήμερα Πέμπτη (21/7/2002) αναμένεται η σχετική ενημέρωση από τον αρμόδιο υφυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, για συγκεκριμένα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων.
Από το μεσημέρι της Τετάρτης (20/7/2022) άρχισαν έλεγχοι και αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα).
Ως το τέλος της ημέρας και ύστερα από αυτοψίες σε 30 κτήρια παρατηρήθηκαν τα εξής:

  • Ο έλεγχος σε 19 κατοικίες έδειξε ότι οι 4 είναι κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες (χρήζουν επισκευών) και 7 είναι επικίνδυνες και θα πρέπει να επανελεγχθούν.
  • Ελέγχθηκαν 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι.
  • Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες, εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη.
  • Έλεγχος διενεργήθηκε σε 4 ιερούς ναούς, από τους οποίους οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινώς ακατάλληλος.

Αναφορικά με το φυτικό κεφάλαιο, έχει ήδη δραστηριοποιηθεί συνεργείο εκτιμητών για άμεσες επισημάνσεις απώλειας, κυρίως σε ελαιοκαλλιέργειες και αμπελώνες. Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς το αρμόδιο χωρικά Δασαρχείο Πεντέλης με επικεφαλής τον Επιθεωρητή Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αττικής Αθ. Ρέππα, βρέθηκε στο πεδίο, δίπλα στον επικεφαλής των δυνάμεων καταστολής.

Οι υπαινιγμοί για εμπρησμό

Τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα (21/7/2022) και ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.
«Στο σημείο στο Νταού Πεντέλης υπάρχει συγκεκριμένο δασικό περιπολικό. Eίχαμε όμως αναφορές στα ανακριτικά γραφεία μας από τη διεύθυνση εγκλημάτων εμπρησμού στις 17:19 σχεδόν δύο ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, επισημαίνοντας ότι ελέγχονται όλα τα δεδομένα.
«Ξεκίνησαν σχεδόν ταυτόχρονα δυο μέτωπα τα οποία μας προβλημάτισαν. Το περιπολικό προσπάθησε να αντιδράσει σε πρώτο χρόνο, αλλά η πυρκαγιά μεταδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα λόγω του πολύ δυνατού ανέμου που κατεύθυνε την πυρκαγιά προς το Ντράφι» υποστήριξε μιλώντας στον Σκάι.
Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στα Μέγαρα, είπε ότι ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα μετά τη λήξη του συναγερμού στην Πεντέλη, όπου κατορθώθηκε να γίνει διαχειρίσιμη μέσα στο πρώτο 8ωρο, ενώ μετά ξέσπασαν τρεις διαφορετικές πυρκαγιές στη Σαλαμίνα.
«Προσπαθούμε να σβήσουμε τις πυρκαγιές εν τη γενέσει τους, αλλά δεν είναι πάντοτε εφικτό. Αλλά και στο πεδίο της πρόληψης υπάρχει επαγρύπνηση με εναέριες επιτηρήσεις σε περιοχές με επίπεδο επικινδυνότητας 4» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης