Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το φιάσκο του power pass και η προσπάθεια Μητσοτάκη να κατευνάσει τα πνεύματα - Το 98% θα λάβει από 20 έως 200 ευρώ

Το φιάσκο του power pass και η προσπάθεια Μητσοτάκη να κατευνάσει τα πνεύματα - Το 98% θα λάβει από 20 έως 200 ευρώ
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΒΝ έμειναν αδιάθετα 50 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Σε φιάσκο εξελίχθηκε τελικά το power pass, καθώς οι μάσκες έπεσαν με την αποστολή των εκκαθαριστών σημειωμάτων. Παρά τις αρχικές υποσχέσεις της κυβέρνησης περί σημαντικής ενίσχυσης των νοικοκυριών, περί αποκατάστασης της αδικίας και άλλων βαρύγδουπων δηλώσεων, η πλειοψηφία των δικαιούχων (98%) θα λάβει από 20 έως 200 ευρώ. Οι… κόφτες που είχε βάλει το οικονομικό επιτελείο στην επιδότηση -που κατά τα άλλα θα επέστρεφε στα νοικοκυριά μεγάλο μέρος της αύξησης που κλήθηκαν να πληρώσουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος- ήταν τόσο πολλοί με αποτέλεσμα να μείνουν αδιάθετα περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Οι αντιδράσεις στην κοινή γνώμη αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν έντονες... Η δυσαρέσκεια των πολιτών είναι μεγάλη και η απογοήτευση διάχυτη, με την πλειοψηφία να διαμαρτύρεται ότι τελικά θα λάβει... ψίχουλα σε σχέση με τους λογαριασμούς που κλήθηκε να πληρώσει. Οι περισσότεροι από τους χρήστες των social media είδαν ποσά μεταξύ 30 – 40 ευρώ ή και ακόμα χαμηλότερα, ενώ ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που τα ποσά ήταν τριψήφια.
Από την πλευρά του, πάντως, ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα υποστήριξε ότι «οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν 6πλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι» αλλά και πως «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει μία τέτοια αύξηση». Επίσης, επανέλαβε το αφήγημα περί «εισαγόμενου πληθωρισμού» στον οποίο κι ο ίδιος θα ήθελε να σηκωθεί υψηλότερο ανάχωμα. Και κάπου εκεί έριξε στο... τραπέζι τις εθνικές αντοχές, τη στοχευμένη παρέμβαση, την παγκόσμια πρόκληση, τη δύσκολη παγκόσμια συγκυρία. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «είμαστε σε πόλεμο» και ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν όρια.

Οι... εκπλήξεις του power pass

Τα εκκαθαριστικά για το power pass έκρυβαν μια σειρά από... δυσάρεστες εκπλήξεις για τους καταναλωτές, που περιλαμβάνουν συμψηφισμούς στους λογαριασμούς μεταξύ γονέων και φοιτητών, μηδενικές αποζημιώσεις λόγω χαμηλής επιβάρυνσης και απόρριψη της αίτησης λόγω λαθών και μη πλήρωσης των κριτηρίων.
Την ίδια ώρα η επέκταση του μέτρου για τον Ιούνιο δεν σημαίνει αυτόματα ότι τα νοικοκυριά θα λάβουν πρόσθετη αποζημίωση καθώς το μυστικό βρίσκεται στον επανυπολογισμό των επιβαρύνσεων συνολικά για το 7μηνο Δεκεμβρίου 2021 - Ιουνίου 2022 και στον προσδιορισμό της επιπλέον ενίσχυσης μετά την αφαίρεση του ποσού του επιδόματος που έχουν ήδη λάβει οι καταναλωτές.

Η προσπάθεια Μητσοτάκη να... κατευνάσει τα πνεύματα

Μετά τις αντιδράσεις των καταναλωτών όταν τελικά ενημερώθηκαν για τα πόσα που δικαιούνται για το power pass, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα... αδικαιολόγητα.
Ειδικότερα, επεσήμανε ότι το power pass συνδυάζεται και με άλλες εκπτώσεις και επιδοτήσεις και ότι «μετριάζει το βάρος των ανατιμήσεων». Ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει ότι θα δοθούν άμεσα επιπλέον 40 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν και οι λογαριασμοί που εκδόθηκαν τον Ιούνιο.
«Γιατί ξέρω καλά την καθημερινή πίεση που ασκεί ο εισαγόμενος πληθωρισμός. Σε αυτόν υψώνουμε τώρα άλλο ένα ανάχωμα. Που προφανώς θα το ήθελα μεγαλύτερο. Αλλά που πρέπει να ζυγίζεται στο μέτρο της πραγματικότητας και των εθνικών μας αντοχών» τόνισε μεταξύ άλλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης