Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα, ύφεση στην Ελλάδα στο α΄ 6μηνο 2023 – Με τις χειρότερες συνθήκες οι εκλογές για τον Μητσοτάκη

Μαύρα σύννεφα στον ορίζοντα, ύφεση στην Ελλάδα στο α΄ 6μηνο 2023 – Με τις χειρότερες συνθήκες οι εκλογές για τον Μητσοτάκη
Με τις χειρότερες συνθήκες οι εκλογές για τον Μητσοτάκη το 2023

Μαύρα σύννεφα σκιάζουν τον οικονομικό ορίζοντα της Ελλάδος αφού οι εκτιμήσεις αρχίζουν να γίνονται δυσοίωνες με την προοπτική μάλιστα να καταγραφεί ύφεση στο α΄ 6μηνο του 2023.
Μπορεί το 2022 να μην δούμε τα σημάδια του χάους που επικρατεί με τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση καθώς ειδικά στο τρίτο τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ θα υποστηριχθεί από τον τουρισμό και τα αυξημένα έσοδα… ωστόσο οι εκτιμήσεις για το 2023 είναι πολύ δυσοίωνες.
Πηγή προσκείμενη στην Nomura στον Ιαπωνικό επενδυτικό οίκο μίλησε στο bankingnews και προέβλεψε τα εξής:
«Η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να περάσει σε ύφεση στο α΄ τρίμηνο και β΄ τρίμηνο του 2023 με τον πληθωρισμό να συντηρείται σε υψηλά επίπεδα όλο το 2023.
Η εξέλιξη αυτή θα συνοδευτεί με υψηλά επιτόκια, δηλαδή ύφεση με υψηλά επιτόκια που σημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα συρρικνωθεί και παλαιά και νέα NPEs θα χτυπηθούν και θα δημιουργηθούν.
Πιο συγκεκριμένα τα δάνεια που έχουν ενσωματωθεί στον Ηρακλή θα υποστούν σοβαρές ζημίες ενώ θα πληγούν και τα senior bond.
Μέχρι τώρα δεν παρατηρούνται ανησυχητικά φαινόμενα αλλά η επιδείνωση θα είναι κλιμακούμενη και γρήγορη όταν ξεκινήσει ο κατήφορος.
Οι εταιρίες διαχείρισης NPEs θα υποστούν ζημιές αφού τα business plan που έχουν εκπονήσει θα αποτύχουν, οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν.
Οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να χορηγήσουν νέα δάνεια το 2023, θα δώσουν πολύ λιγότερα δάνεια εν μέσω οικονομικής και ενεργειακής κρίσης…
Το κλίμα αυτό τόσο στους οικονομικούς αριθμοδείκτες όσο και στις τράπεζες θα απομακρύνουν την πιθανότητα αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας σε investment grade…
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το 2023 αντί για αναβάθμιση να σημειωθεί υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σίγουρα πολύ αρνητική έκπληξη.

Με τις χειρότερες συνθήκες οι εκλογές για τον Μητσοτάκη το 2023

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το αργότερο Ιούνιο του 2023 θα διεξαχθούν με τις χειρότερες συνθήκες.
Ύφεση, πληθωρισμός, πλήγμα στην μεσαία αστική τάξη που είναι ο προνομιακός εκλογικός πελάτης της Νέας Δημοκρατίας.
Συν τοις άλλοις οποιαδήποτε άλλο αφήγημα δεν θα είναι πιστευτό υπό την έννοια ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες προκλήσεις… και ο κίνδυνος να καταλήξει σε πρόγραμμα στήριξης δεν είναι αμελητέος.
Με τις τιμές των καυσίμων να έχουν εκτοξευθεί, δελτίο στα καύσιμα και την κοινωνία να μην μπορεί να διαχειριστεί το κόστος ενέργειας…η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη δεν θα μπορεί να επικαλεστεί με άνεση το επιχείρημα ψηφίστε με… για να έρθουν καλύτερες μέρες…»

Συμπέρασμα

Ακόμη και οι έλληνες τραπεζίτες που είναι φιλικά διακείμενοι προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός πήρε ρίσκο που δεν διεξήγαγε πρόωρες εκλογές… θεωρούν ότι όσο περνούν οι μήνες η κατάσταση θα επιδεινώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης