Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Νέες διαστάσεις λαμβάνει κάθε μέρα η τουρκική προκλητικότητα – Μη αποδεκτή αυτή η συμπεριφορά

Δένδιας: Νέες διαστάσεις λαμβάνει κάθε μέρα η τουρκική προκλητικότητα – Μη αποδεκτή αυτή η συμπεριφορά
"Πράγματα τα οποία εδώ και λίγα χρόνια, ίσως και λιγότερα από λίγα χρόνια, θα θεωρούνταν γραφικά ή αδιανόητα, αποτελούν πλέον κομμάτι της ημερήσιας διάταξης της συμπεριφοράς της γείτονος χώρας", ανέφερε  ο Ν. Δένδιας

«Οι καιροί είναι δύσκολοι, οι προκλήσεις είναι διαρκείς», τόνισε μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.
Ο κ.Δένδιας ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί στην ευρύτερη περιοχή και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.
«Θα ξεκινήσω κάνοντας μνεία στην γειτονιά μας. Κατ’ αρχήν, στα Δυτικά Βαλκάνια τα οποία επισκέφτηκα πρόσφατα.
Αλλά η επικαιρότητα μας αναγκάζει, στην περιοχή μας, κατ’ αρχήν, να επικεντρωθούμε στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία κάθε μέρα λαμβάνει νέες διαστάσεις.
Πράγματα τα οποία εδώ και λίγα χρόνια, ίσως και λιγότερα από λίγα χρόνια, θα θεωρούνταν γραφικά ή αδιανόητα, αποτελούν πλέον κομμάτι της ημερήσιας διάταξης της συμπεριφοράς της γείτονος χώρας.
Το τελευταίο παράδειγμα που είδατε είναι ο γνωστός χάρτης αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί του μισού Αιγαίου και της Κρήτης.
Θα καταλήξω να θεωρώ ως κομπλιμέντο προς εμένα ότι δεν αμφισβητείται η ελληνικότητα της Κέρκυρας και των Παξών», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Πρόσθεσε πως «τα απαράδεκτα θα τα επισημάνουμε στους συμμάχους μας. Θα επισημάνουμε τη συμπεριφορά της γείτονος, το κάνουμε ήδη. Έχουμε καταστήσει απολύτως ξεκάθαρο ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι αποδεκτή με κανέναν τρόπο. Αλλά είναι χρήσιμο να το επισημαίνουμε στους εταίρους μας για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις».

Για Ουκρανία

Ακόμη, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας ότι χθές (12/7) βρέθηκε στην Οδησσό για δεύτερη φορά μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τρίτη συνολικά τους τελευταίους μήνες, για να εκφράσει τη στήριξη της Ελλάδας σε μια πόλη που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία μας, με την ελληνική επανάσταση, αλλά ένα πολύ μεγάλο λιμάνι το οποίο είναι κρίσιμο για την επισιτιστική ασφάλεια της ανθρωπότητας.
Πρόσθεσε ότι συνάντησε και μέλη της ελληνικής κοινότητας τόσο της Οδησσού αλλά και Έλληνες που έφυγαν από τη Μαριούπολη, τους οποίους και διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία, ενώ τους μετέφερε «την κοινή μας θέση, ότι η χώρα θα πορεύεται πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Και ότι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών είναι για την Ελλάδα ιερό ευαγγέλιο της εξωτερικής μας πολιτικής και είναι η ατζέντα με την οποία κινούμαστε για την υποψηφιότητά μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης