Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Ο Τσίπρας αντιλαμβάνεται μια δική του πραγματικότητα – Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο χρειαστεί

Οικονόμου: Ο Τσίπρας αντιλαμβάνεται μια δική του πραγματικότητα – Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων όσο χρειαστεί
Η Κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό εφαρμόσει πλάνο, σχέδιο στήριξης, και με οριζόντια διάσταση προς το σύνολο της κοινωνίας, αλλά και πιο στοχευμένο στους ευάλωτους, τόνισε ο Γ. Οικονόμου

Ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί με τον πλέον απόλυτο και καθαρό τρόπο σε ό,τι αφορά τις εκλογές έχει ξεκαθαρίσει ότι «η Κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, δεν είναι διατεθειμένη να παρακολουθήσει αυτό το ύφος, αυτή την τοξικότητα, αυτό τον εκχυδαϊσμό πολλές φορές του πολιτικού διαλόγου. Έχουμε επιλέξει να δίνουμε απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών», τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΑΝΤ1 σημείωσε ότι ο Α. Τσίπρας αντιλαμβάνεται μια δική του πραγματικότητα.
«Η πρώτη φορά, αν θυμάμαι καλά, που ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκλογές ήταν όταν η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρώπη ήταν αντιμέτωπη για πρώτη φορά με αυτήν την μετάλλαξη της Omicron που τα κρούσματα πολλαπλασιάζονταν με γεωμετρική πρόοδο. Μέσα σε εκείνη τη συγκυρία ο κ. Τσιπρας θεώρησε ότι είναι καλό να ζητήσει εκλογές. Στη συνέχεια μας έλεγε ότι οπωσδήποτε θα γίνουν εκλογές γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δραπετεύσει μπροστά στις δυσκολίες και στον όγκο των προβλημάτων που θα έχει το φθινόπωρο και ότι θα έρθει εκείνος να μας σώσει. Τώρα λέει ότι αποφασίσαμε να μην πάμε σε εκλογές γιατί φοβόμαστε. Ο κ.Τσιπρας αντιλαμβάνεται μια πραγματικότητα, που μόνο αυτός αντιλαμβάνεται. Θα έχει κάποιο χάρισμα, φαίνεται, που δεν το μοιράζεται μαζί του κανένας άλλος από αυτούς που μεταφράζουν το πολιτικό περιβάλλον. Η Αντιπολίτευση και ο κ. Τσιπρας θα επιλέξει τον τρόπο και το περιεχόμενο, το στυλ, το ύφος με το οποίο θα πορευτεί μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Η Κυβέρνηση θα κάνει τη δουλειά της. Ο κ. Τσιπρας τον χαβά του σε ό,τι αφορά μικροκομματικά παιχνίδια, τακτικές, εξισώσεις, κατασκευή μιας πραγματικότητας, έτσι όπως ο ίδιος την έχει στο μυαλό του και η Κυβέρνηση τη δουλειά της για την αντιμετώπιση των κρίσεων, για τη θωράκιση της χώρας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. .
Υπογράμμισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας Πρωθυπουργός που είναι απόλυτα προσηλωμένος στη θεσμική σειρά των πραγμάτων. Το έχει αποδείξει πολλές φορές και όσοι αυτό το πράγμα δεν το αντιλαμβάνονται, δεν τον διάβασαν και δεν τον έχουν μάθει καλά».

Για τις ανατιμήσεις

Κάνοντας αναφορά στο μέτωπο της ακρίβειας, ξεκαθάρισε ότι η στήριξη της κοινωνίας θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.
Αφού σημείωσε ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με επίπεδα πληθωρισμού πρωτόγνωρα και οι κοινωνίες με δυσκολίες σε όλο το φάσμα του οικονομικού τους βίου, τόνισε ότι «οφείλουν όλες οι χώρες να επεξεργάζονται σενάρια, ακόμη και τα πιο ακραία, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που θα συναντήσουν μπροστά τους».
Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό εφαρμόσει πλάνο, σχέδιο στήριξης, και με οριζόντια διάσταση προς το σύνολο της κοινωνίας, αλλά και πιο στοχευμένο στους ευάλωτους, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου και εξήγησε: «Όπως έχει δημοσιευθεί από έρευνες Ινστιτούτων, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα τρέχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια. Έχουμε στοχευμένες παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά στα καύσιμα. Η δεύτερη παρέμβαση με αυξημένη περίμετρο. Έχουμε κατά καιρούς ενισχύσει τους οικονομικά αδύναμους με απευθείας χρηματοδότηση για να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων, στα καταναλωτικά αγαθά. Και όλο αυτό είναι ένας πυλώνας πολιτικής στήριξης σε ό,τι αφορά στις ανατιμήσεις και την εισαγόμενη ακρίβεια. Υπάρχει ένας δεύτερος πυλώνας πολιτικής, που ξετυλίγεται στο βάθος αυτής της τριετίας, με τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που ενισχύουν έμμεσα το εισόδημα. Με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης που δίνει τη δυνατότητα σε κόσμο από το περιθώριο της ανεργίας, αλλά και του μηδενικού εισοδήματος να ενταχθεί στην παραγωγική διαδικασία και να έχει έναν μισθό. Και όλα αυτά μέσα σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα δύσκολο, χωρίς να έχει προστεθεί ούτε ένα ευρώ παραπάνω φορολογική επιβάρυνση σε κανέναν Έλληνα πολίτη».
Σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι με την αναστολή, επί της ουσίας, της ρήτρας αναπροσαρμογής τρέχει ένα πρόγραμμα στήριξης το οποίο θα έχει διάρκεια για όσο χρειαστεί.
«Όσο χρειαστεί, να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ό,τι καινούργια δυνατότητα δημιουργείται και υπάρχει στην οικονομία, αυτόματα μετατρέπεται σε κοινωνικό μέρισμα», ξεκαθάρισε.
Όπως είπε, «ό,τι δυνατότητα υπάρχει, θα αξιοποιηθεί για να στηρίξουμε τον κόσμο που έχει προβλήματα. Φαίνεται ότι θα έχουμε δυσκολίες για έναν ορίζοντα που κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας, θα γίνεται».

Περί καυσίμων

Επανέλαβε τους λόγους που δεν είναι εφικτός και δόκιμος ο τρόπος αξιοποίησης των φορολογικών εργαλείων και συγκεκριμένα του Φ.Π.Α. και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, σε ό,τι αφορά στη μείωση της τιμής στα καύσιμα.
Όπως εξήγησε, «ο πρώτος βασικός λόγος είναι ότι τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου είναι ευθέως συνδεδεμένα με τους έμμεσους φόρους, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι σε άλλες χώρες. Συνεπώς, κάτι τέτοιο θα στερούσε πολύτιμα έσοδα και θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία συνθήκη πάρα πολύ κρίσιμη για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις στήριξης της κοινωνίας, αλλά και για ευρύτερους λόγους μέσα σε ένα γενικότερο περιβάλλον αστάθειας. Ο δεύτερος λόγος που προκρίνει η Κυβέρνηση και συστήνει και το Eurogroup και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι τα μέτρα να μην έχουν τόσο πολύ οριζόντιο χαρακτήρα, όσο περισσότερο στοχευμένο».
Υπενθύμισε ότι πέρασε χθες τροπολογία που βάζει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για τις συσκευές (ψυγεία, καταψύκτες, κλιματιστικά) που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή», τονίζοντας πως «η Πολιτεία φροντίζει να θωρακίσει τη σωστή λειτουργία της αγοράς απέναντι σε πρακτικές που θέλουν να κερδοσκοπήσουν βάρος της κοινωνίας».

Για την εμπρηστική επίθεση σε «REAL FM»

«Είναι αυτονόητη η καταδίκη από όλους μας. Είναι μια επίθεση στην ελευθεροτυπία. Ευτυχώς, δεν θρηνήσαμε θύματα, δεν είχαμε τραυματισμούς. Εκφράζουμε εκτός από την καταδίκη μας, τη συμπαράστασή μας στους δημοσιογράφους, στους εργαζόμενους του ραδιοφωνικού σταθμού, αλλά και τη βεβαιότητά μας, ότι θα συνεχίσουν με την ίδια ποιότητα, με το ίδιο πείσμα, με το ίδιο πάθος να κάνουν σωστά τη δουλειά τους», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
Πρόσθεσε πως «η ελεύθερη δημοσιογραφία, η ελευθεροτυπία, η πολυφωνία, ο πλουραλισμός είναι ένας βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας και της ποιότητάς της. Οι διωκτικές Αρχές και η Δικαιοσύνη να κάνουν τη δουλειά τους σε ό,τι αφορά στους ενόχους. Κάνουν λάθος όλοι όσοι φαντάζονται ότι μπορούν μέσα από τραμπουκισμούς και από αυτού του είδους τις άνανδρες ενέργειες να φοβίσουν, να πανικοβάλλουν, να τρομοκρατήσουν ελεύθερες, δημιουργικές και δημοκρατικές φωνές».

Για την επίθεση Βερναρδάκη στην Υπουργό Παιδείας

Με αφορμή την επίθεση του Βερναδάκη στην υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως, ανέφερε πως «είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα της τοξικότητας με την οποία έχουν επιλέξει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να πολιτεύονται και να τοποθετούνται στα θέματα του δημοσίου βίου. Μπορούμε να διαφωνούμε μπορούμε να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά αυτού του είδους η τοξικότητα, την οποία έχει εκθρέψει στο εσωτερικό της η Αξιωματική Αντιπολίτευση, εκδηλώνεται σε διαστάσεις, οι οποίες ξεπερνούν το όριο του απαράδεκτου. Δεν βοηθούν ούτε την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου, ούτε την ποιότητα της Δημοκρατίας. Χαρακτηρίζουν αυτούς που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τις εκφράσεις».

Για την τουρκική προκλητικότητα

«Η πρακτική των ακραίων προκλήσεων της Τουρκίας σε κάθε επίπεδο, είτε αυτή εκφράζεται από τον κυβερνητικό εταίρο, τον κ. Bahçeli, είτε εκφράζεται από τα χείλη πολλές φορές του ίδιου του Τούρκου Προέδρου η άλλων Τούρκων αξιωματούχων, ανεξάρτητα για ποιο λόγο γίνεται, είναι μια απολύτως αδιέξοδη πολιτική», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε πανικοβάλλεται, ούτε τρομοκρατείται. Βεβαίως οι απόψεις αυτές, σε μια περίοδο που ο αναθεωρητισμός καταδικάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν μπορούν να κατασκευάσουν καμία πραγματικότητα. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η εθνική μας κυριαρχία είναι απολύτως κατοχυρωμένα από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Είναι απολύτως προστατευμένα. Η χώρα έχει τους συμμάχους της, έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχει αμυντική ικανότητα που έχουμε φροντίσει να ενισχύσουμε πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα. Έχει ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όλα αυτά συγκροτούν μια ασπίδα αδιαπέραστη απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης