Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υπουργοί σε «νευρική κρίση» – Εντολή για περιοδείες και υπό το φόβο ανασχηματισμού τέλη Αυγούστου

Υπουργοί σε «νευρική κρίση» – Εντολή για περιοδείες και υπό το φόβο ανασχηματισμού τέλη Αυγούστου
Ως ημερομηνία που προσφέρεται για ανακοίνωση αλλαγών, είναι η 22η του Αυγούστου που θα έχουν επιστρέψει οι περισσότεροι βουλευτές, θα ανοίξει η Βουλή και σίγουρα πριν την ΔΕΘ που ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να πάει με νέα σύνθεση.

Τελικά όσοι νόμιζαν ότι το κλείσιμο της υπόθεσης «εκλογές το φθινόπωρο» θα έφερνε ηρεμία στην κυβέρνηση, είχαν άδικο.
Το ζόρι μεταφέρθηκε στους υπουργούς που δέχονται πιέσεις για δύο λόγους:

  1. Οι περιοδείες και το προεκλογικό κλίμα θα συνεχιστούν αφού εντολή του Πρωθυπουργού είναι να μην χαλαρώσει κανένας. Βουλευτές και Υπουργοί θα συνεχίσουν μέχρι τέλος του μήνα το σκληρό πρόγραμμα ενώ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα κάνει περιοδείες σε κρίσιμες περιφέρειες.
  2. Μπορεί να έκλεισε το θέμα εκλογές, αλλά έχει ανοίξει ένα άλλο που δεν είναι εύκολο να το διαχειριστεί κάποιος.
  3. Το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης σκέφτεται να κάνει έναν σαρωτικό ανασχηματισμό και οι περισσότεροι υπουργοί είναι στα τηλέφωνα...

Όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη για ανασχηματισμό πριν την ΔΕΘ
Ειδικά, για τον ανασχηματισμό οι εισηγήσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός είναι πολλές και αφορούν ακόμα και κορυφαίους υπουργούς.
«Εάν δεν γίνει ανασχηματισμός, δεν θα μπορούμε να συνεχίσουμε μέχρι τέλους της θητείας, δεν θα βγάλουμε ούτε το τέλος του χρόνου» τόνισε κάποια στιγμή στον Πρωθυπουργό στενός συνεργάτης του.
Πολλοί κάνουν λόγο για πρόσωπα που έχουν ενοχλήσει την κοινωνία, που είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλή στο λαό ή για άτομα που έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα.
Το σίγουρο είναι ότι ο Πρωθυπουργός θέλει να κάνει ένα γενναίο restart, ένα λίφτινγκ για να «αντέξει» και τον δύσκολο χειμώνα όπου θα έχουμε ένα σκληρό μίγμα από πληθωρισμό, ακριβή ενέργεια, πανδημία και φυσικά το τεταμένο προεκλογικό αγώνα που άνοιξε για τα καλά.
Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι εισηγήσεις για ανασχηματισμό συνοψίζονται στα εξής:

Θεσμικό υπερυπουργείο για το Επιτελικό Κράτος 2.0

Συγχώνευση υπηρεσιών υπουργείου Εσωτερικών με υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ενεργοποίηση του Κυριάκου Πιερρακάκη σε ένα διττό ρόλο.
Του «πρεσβευτή» της κυβέρνησης και του εγγυητή της εκλογικής διαδικασίας. Το νέο υπουργείο θα τρέξει το Επιτελικό Κράτος 2.0. Σε ρόλο κλειδί θα παραμείνει ο Θοδωρής Λιβάνιος. Το ενδεχόμενο της αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν έχει φύγει από το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός έχει επιχειρηματολογήσει για την κυβερνησιμότητα και την πολιτική αστάθεια και μία αλλαγή του νόμου είναι στο συρτάρι του κ. Λιβάνιου εδώ και καιρό.

Ανακάτεμα τράπουλας σε πολλά υπουργεία

Αλλαγές και μετακινήσεις Υπουργών όπως αυτή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως που ακούγεται έντονα αλλά και του Άδωνι Γεωργιάδη που ολοκλήρωσαν αμφότεροι ένα μεγάλο κύκλο έργου και τώρα μπορούν να πάνε κάπου αλλού. Ενδεχομένως στις θέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Για τη θέση της κ. Κεραμέως έχει ενδιαφερθεί και ο Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος, επειδή δεν θα κατέβει βουλευτής, θα μπορέσει να απορροφήσει πιο εύκολα κόστος.

Δίδυμο ανάπτυξης Παπαθανάσης-Σκυλακάκης

Αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση και ενεργοποίηση κάποιου υφυπουργού για τα θέματα ακρίβειας.
Όπως επίσης, την συγκέντρωση όλων των μεγάλων ταμείων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης) σε ένα υπουργείο. Κυρίαρχο ρόλο, φυσικά, θα έχει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αναβάθμιση βουλευτών σε υφυπουργού


Αναβάθμιση πρωτοκλασσάτων βουλευτών σε θέσεις υφυπουργών που μέχρι τώρα δεν έχουν υπουργικό θώκο, όπως ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Τάσος Χατζηβασιλείου καθώς και άλλων στελεχών από μεγάλες περιφέρειες που δεν έχουν αξιοποιηθεί μέχρι τώρα.

Ετοιμάζονται για αξιοποίηση Χριστοφιλοπούλου - Μανιάτης

Αξιοποίηση στελεχών από την Κεντροαριστερά.
Ήδη ακούγεται το όνομα του Γιάννη Μανιάτη σε ένα υπουργείο Ενέργειας και Αξιοποίησης Κοιτασμάτων αλλά και το όνομα της Εύης Χριστοφιλοπούλου, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά τα υπουργεία δεν πειράζονται

Τι δεν θα αλλάξει:
Το οικονομικό επιτελείο, το ΥΠ.ΕΞ , το Υ.ΠΕ.ΘΑ και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Εργασίας.
Ως ημερομηνία που προσφέρεται για ανακοίνωση αλλαγών, είναι η 22η του Αυγούστου που θα έχουν επιστρέψει οι περισσότεροι βουλευτές, θα ανοίξει η Βουλή και σίγουρα πριν την ΔΕΘ που ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να πάει με νέα σύνθεση.

Σ.Π.
www.bankingnews

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης