Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι 4 εισηγήσεις για ανασχηματισμό μετά τις 15/8 και οι προσδοκίες για ευρωπαϊκή βοήθεια και αποκλιμάκωση τιμών

Οι 4 εισηγήσεις για ανασχηματισμό μετά τις 15/8 και οι προσδοκίες για ευρωπαϊκή βοήθεια και αποκλιμάκωση τιμών
To βασικό σενάριο που κινούνται είναι ότι η κοινωνία θα έρθει αντιμέτωπη με ένα σκληρό μίγμα πληθωρισμού, ενεργειακής ακρίβειας, περιοριστικών μέτρων για τη πανδημία χωρίς να αποκλείεται και ένα νέο τεταμένο κλίμα με την Τουρκία.

H απόφαση του Πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετία είχε μεγάλη επίδραση στους υπουργούς και τους βουλευτές αν και αυτό δεν είναι κάτι που φαίνεται αμέσως.
Υπουργοί και βουλευτές ήθελαν εκλογές το 2022 και όχι το 2023
Ωστόσο, μιλώντας με αρκετούς το ΒΝ, φαίνεται ότι στο σύνολό τους ήθελαν να πάνε σε εκλογές το φθινόπωρο του 2022, κυρίως γιατί έρχεται ένας πολύ δύσκολος χειμώνας στην Ευρώπη – άρα στην Ελλάδα θα είναι εξίσου ή και παραπάνω δύσκολος- και το 2023 θα είναι πολύ δύσκολο να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες.
To βασικό σενάριο που κινούνται είναι ότι η κοινωνία θα έρθει αντιμέτωπη με ένα σκληρό μίγμα πληθωρισμού, ενεργειακής ακρίβειας, περιοριστικών μέτρων για τη πανδημία χωρίς να αποκλείεται και ένα νέο τεταμένο κλίμα με την Τουρκία. Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο βλέπει ότι διεθνώς κυριαρχούν τάσεις ύφεσης που κάποια στιγμή θα «ακουμπήσουν» και την ελληνική οικονομία. Ήδη οι προβλέψεις μιλούν για μειωμένο ποσοστό ανάπτυξης το 2022 και για το 2023 κυκλοφορούν και ακραία σενάρια ύφεσης.

Το Μαξίμου εκτιμά ότι οι Βρυξέλλες θα ενεργοποιήσουν μεγάλο πακέτο για την ενέργεια

Μέσα σε αυτό το κλίμα, υπουργικά στελέχη και βουλευτές θα κληθούν να κάνουν ένα νέο restart τόσο σε επίπεδο σχηματισμού νέου σχήματος αλλά και επαναπροσέγγισης με την κοινωνία. Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μεγάλη σημασία τι θα αποφασιστεί πανευρωπαϊκά. Η ύφεση και η ενεργειακή κρίση, ενδεχομένως, να έχει χειρότερο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες από τι περίμεναν οι Βρυξέλλες. Η Γερμάνια, πρώτη φορά κινδυνεύει με μεγάλη ύφεση και μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω έλλειψης φυσικού αερίου. Και αν μέχρι τώρα, ίσχυε το «βλέποντας και κάνοντας» τώρα, εκτιμά και η ελληνική κυβέρνηση, οι Βρυξέλλες θα κινηθούν σε ένα μεγάλο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και των χωρών.

Οι εκθέσεις για μείωση του Βrent το 2ο εξάμηνο του 2022

Επίσης, στο Μαξίμου κυκλοφορούν εκθέσεις διεθνών οίκων που κάνουν σενάρια μείωσης της τιμής του brent στο δεύτερο μισό του 2022 και άρα μείωσης του πληθωρισμού που δημιουργούν τα καύσιμα. Όλα, βέβαια, είναι θεωρητικά. Η Ελλάδα έφτασε τον Ιούνιο στο 12,1% πληθωρισμό και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν η μεγάλη τουριστική κίνηση συντηρήσει ή ενισχύσει και άλλο τις αυξήσεις τιμών στα προϊόντα… Πάντως, στο Μαξίμου έχοντας στο μυαλό τα παραπάνω, δημιουργούνται προσδοκίες ότι θα υπάρξουν σημάδια καλυτέρευσης που θα δώσουν ανάσες στη κυβέρνηση.

Επανέρχονται τα σενάρια εκλογικού ανασχηματισμού

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός αφού έκλεισε τα σενάρια πρόωρων εκλογών, γνωρίζοντας ότι έχει έναν δύσκολο χειμώνα με πολιτικό κόστος, θα πρέπει να ενεργοποιήσει και το χαρτί των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Αλλαγές που –για όποιον θυμάται- ήθελε να κάνει το Πάσχα αλλά αναβλήθηκαν καθώς επικράτησαν οι απόψεις για εκλογική αναμέτρηση τον Σεπτέμβριο, πριν το χειμώνα.

Μετά τις 15/8 αλλαγές στην κυβέρνηση – Οι 4 εισηγήσεις

Η αλλαγή της εικόνας της κυβέρνησης κρίνεται επιβεβλημένη για πολλούς και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Στενοί συνεργάτες του ομολογούν ότι μέχρι τέλους της θητείας, πρέπει να φύγουν από τα πόστα τους κάποια στελέχη που έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια. Όπως επίσης και στελέχη που έχουν κουράσει με την παρουσία τους. Ο Πρωθυπουργός θέλει να ανακατέψει γερά την ατζέντα. Οι μέχρι τώρα εισηγήσεις που δέχεται είναι οι εξής:

  1. Συγχώνευση υπουργείου Εσωτερικών με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  2. Αλλαγές και ενισχύσεις στα υπουργεία Παιδείας, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Ενέργειας
  3. Αλλαγές στους υφυπουργούς ώστε κάποιοι να πάρουν το βάπτισμα του πυρός
  4. Αναβαθμίσεις γενικών γραμματέων

Οι πρώτες πληροφορίες μας κάνουν λόγο ότι οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν περί τα μέσα Αυγούστου και σίγουρα πριν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου η κυβέρνηση θα πρέπει να πάει με νέο και ετοιμοπόλεμο σχήμα.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης