Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Κομοτηνή ο Μητσοτάκης για τα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB

Στην Κομοτηνή ο Μητσοτάκης για τα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB
Παρών και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Kiril Petkov

Στην Κομοτηνή θα βρεθεί σήμερα Παρασκευή 8 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Kiril Petkov, θα δώσουν το παρών στα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφοράς Φυσικού Αερίου IGB (Gas Interconnector Greece-Bulgaria).
Η τελετή θα γίνει στις 12:00 το μεσημέρι στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής, ενώ παρών θα είναι και υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο προμηθεύει με φυσικό αέριο τον αγωγό TAP.
Πριν από την τελετή των εγκαινίων ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στον νομό Ροδόπης.

Ο αγωγός

Σημειώνεται πως ο IGB, μήκους 182 χιλιομέτρων, συνδέει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας και θα μεταφέρει Φυσικό Αέριο από τον αγωγό TAP στη Βουλγαρία.
Μπορεί να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και υπάρχει η δυνατότητα αύξησής του στα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (μπορεί να λειτουργήσει και με ανάστροφη ροή, δηλαδή από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα).
Το έργο, που είχε σχεδιαστεί πριν από χρόνια, αποκτά σήμερα ξεχωριστή σημασία, δεδομένου ότι η Βουλγαρία ήταν από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που η Ρωσία διέκοψε πλήρως την παροχή αερίου.
Συνεπώς με τον αγωγό IGB, η Βουλγαρία καταφέρνει να αποκτά πρόσβαση στο αζέρικο αέριο, ενώ αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή όσον αφορά την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
Πάντως ο αγωγός έχει ιδιαίτερη σημασία για ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς αναμένεται να συμβάλει στην ενοποίηση των αγορών φυσικού αερίου της περιοχής, καθώς θα λειτουργήσει ως κρίκος των διασυνδέσεων της Βουλγαρίας με τη Ρουμανία και της Ρουμανίας με την Ουγγαρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης