Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για κοινωνική πολιτική υπό τη σκιά των πρόωρων εκλογών

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα για κοινωνική πολιτική υπό τη σκιά των πρόωρων εκλογών
Τρία χρόνια συμπληρώνονται αύριο 7 Ιουλίου για τη διακυβέρνηση της ΝΔ
Σχετικά Άρθρα

Με τη σεναριολογία για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο και εν μέσω μιας σειράς κρίσεων (οικονομική, ενεργειακή, επισιτιστική) λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχουν σήμερα Τετάρτη 6 Ιουλίου μια σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή, με αφορμή την προ ημερησίας συζήτηση για την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.
Δεδομένου ότι αύριο Πέμπτη 7 Ιουλίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμπληρώνει τρία χρόνια στην εξουσία, ο πρωθυπουργός θα έχει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να κάνει έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου και να αναφερθεί σε όλες τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα, αλλά και ευρύτερα την τελευταία τριετία, προκειμένου να συνδράμει τους πολίτες στην προσπάθεια τους να μείνουν όρθιοι απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα της ακρίβειας.
Με ενδιαφέρον αναμένεται τι θα απαντήσει ο κ.Μητσοτάκης στην πίεση που θα του ασκήσει ο κ.Τσίπρας για την ημερομηνία των εκλογών.

Ο στόχος

Απώτερος στόχος του κ.Μητσοτάκη είναι να δείξει πως μέσα σε αυτήν την τριετία η κυβέρνηση του έχει κάνει πολύ περισσότερα από όσα έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα για να στηρίξει τους πολίτες και για αυτό το λόγο άλλωστε αναμένεται πως θα επιχειρήσει να κάνει μια σύγκριση των όσων υλοποίησε η κυβέρνηση του σε σχέση με την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε και κατά την χθεσινή του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός έδωσε ένα στίγμα των επιχειρημάτων του, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, ότι η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με αυτήν του 2015, ότι η Ελλάδα σήμερα καταγράφει την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη καθώς και ότι το 2023 η χώρα θα είναι έτοιμη να ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ.Μητσοτάκης εκτιμάται πως θα αναφερθεί και στην έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο, θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης όσον αφορά τη μείωση της φορολογίας ενώ είναι πολύ πιθανό να αναφερθεί και στα όσα συνέβησαν το 2015 με το δημοψήφισμα, τα capital control και το τρίτο μνημόνιο.
Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στη μείωση της ανεργίας παρά τις διαδοχικές κρίσεις που έχουν πλήξει την ελληνική οικονομία και θα επισημάνει πως παραμένει πιστός στο τρίπτυχο του για λιγότερους φόρους, περισσότερες δουλειές και καλύτερη ζωή.

Πυρά Τσίπρα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αντιλαμβάνεται τη σημερινή αντιπαράθεση στη Βουλή ως την πρώτη πολιτική αναμέτρηση του με τον κ.Μητσοτάκη ενόψει της έναρξης της προεκλογικής περιόδου.
Είναι προφανές πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να πιέσει τον πρωθυπουργό να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για το εάν προτίθεται να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές, ακόμα και μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι διάχυτη η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών μέσα στον Αύγουστο.
Ο κ.Τσίπρας θα υποστηρίξει ότι ο κ.Μητσοτάκης σχεδιάζει να προσφύγει στις κάλπες πριν τον ερχόμενο χειμώνα για να δραπετεύσει από το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η πολιτική του.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υποστηρίξει πως σε κάθε περίπτωση η προσφυγή στις κάλπες είναι η μόνη λύση για να υπάρξει πραγματική αλλαγή και να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία ενώ θα επισημάνει πως ο ίδιος και το κόμμα του είναι έτοιμοι να αναλάβουν την εξουσία και να ηγηθούν μιας προοδευτικής κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση ο κ.Τσίπρας αναμένεται να κάνει εκτενή αναφορά στα προβλήματα της ακρίβειας με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι πολίτες, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, αδυνατούν πλέον να βγάλουν το μήνα.

Novartis και ελληνοτουρκικά

Πέρα όμως από την αντιπαράθεση για την ακρίβεια και τα μέτρα στήριξης, η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως π.χ. η υπόθεση της Novartis, με το ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τον κ.Μητσοτάκη να ζητήσει συγνώμη για τα όσα υποστήριζε το κόμμα του ότι το εν λόγω ζήτημα είναι σκευωρία και όχι σκάνδαλο μετά και το πρόσφατο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου.
Επιπλέον, ο κ.Τσίπρας θα επιτεθεί στον κ.Μητσοτάκη και για τα ελληνοτουρκικά, κατηγορώντας τον πως είναι ένας «δεδομένος σύμμαχος» και ότι η στρατηγική του είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης