Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Καίρια μεταρρύθμιση η δημιουργία της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων ΑΕ

Δένδιας: Καίρια μεταρρύθμιση η δημιουργία της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων ΑΕ
Oμιλία του Ν. Δένδια σε εκδήλωση παρουσίασης της νέας εταιρικής ταυτότητας ΟΑΕΠ

«Η δημιουργία της Ελληνικής Εταιρείας Εξαγωγικών Πιστώσεων ΑΕ είναι μια καίρια μεταρρύθμιση. Μία από τις πολλές που κάνει αυτή η κυβέρνηση, πρέπει να πω ίσως πιο αθόρυβα από ό,τι πρέπει», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε ομιλία του σε εκδήλωση παρουσίασης της νέας εταιρικής ταυτότητας ΟΑΕΠ.
Ο υπουργός ανέφερε ότι «τα χρόνια της κρίσης, τη δύσκολη δεκαετία του 2010, ένα διάστημα που ήμουν υπουργός Ανάπτυξης, είχα πει ότι ήταν απολύτως σαφές ότι αν η Ελλάδα δεν μπορεί να αυξήσει τις εξαγωγές της, οτιδήποτε και να συμβεί με το χρέος δεν έχει καμία σημασία. Θα επανέλθουμε στο σημείο κρίσης πάλι μετά από κάποια χρόνια».
Σημείωσε ότι για αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική η εντολή που δόθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, να υπηρετήσουν και την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.
«Για εμάς αυτό ψυχολογικά είναι εύκολο, γιατί πιστεύουμε στα ελληνικά προϊόντα, στην αξία, την ποιότητα τους. Πιστεύουμε στο έμψυχο δυναμικό, στον Έλληνα βιομήχανο, στον Έλληνα βιοτέχνη, στον Έλληνα και στην Ελληνίδα επιχειρηματία. Πιστεύουμε στην ευρηματικότητα, στην επάρκεια, στον επαγγελματισμό τους», είπε χαρακτηριστικά.
«Σήμερα, ερχόμαστε να καλύψουμε ένα σημαντικό κενό που δημιουργούσε δυσχέρειες στην εξαγωγική δραστηριότητα της πατρίδας μας», τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων «δημιουργήθηκε με τα μάτια στραμμένα στις βέλτιστες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πρακτικές».
«Χρησιμοποιήσαμε την πολύτιμη συνδρομή του ιταλικού οργανισμού SACE και υιοθετήσαμε ό,τι καλύτερο υπάρχει στην ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία», πρόσθεσε και σημείωσε ότι ο Οργανισμός πέτυχε την ισότιμη και ειλικρινή συνεργασία μίας σειράς από φορείς του οικοσυστήματος των εξαγωγών της χώρας: ΣΕΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΚ, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ιδιώτες ασφαλιστές, θεσμικούς φορείς.
«Η εγκαρδιότητα της συνεργασίας και η ειλικρίνεια φαίνεται από τον τρόπο που έγινε αποδεκτή αυτή η μεταρρύθμιση από αυτό το οικοσύστημα» επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας ότι «σήμερα γυρνάμε μία σελίδα. Έχουμε πια τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε πολύ καλύτερα, πολύ πιο σωστά, πολύ πιο ουσιαστικά τον Έλληνα εξαγωγέα».
Όπως ανέφερε, «πέρα από το προφανές αποτέλεσμα στο βιοτικό επίπεδο της πατρίδας μας, οι εμπορικές συνεργασίες, οι γέφυρες που δημιουργούνται με τις εξαγωγές, έχουν μία επιπλέον σημαντική προστιθέμενη αξία», «δημιουργούν κατανοήσεις και προσεγγίσεις ανάμεσα στα κράτη και στις κοινωνίες, σταθεροποιούν και εμβαθύνουν τις συμμαχίες και τις κατανοήσεις που ήδη το υπουργείο και η κυβέρνηση έχει συνάψει. Και, επίσης, φέρνουν σε στενότερη επαφή τις κοινωνίες, για να απομακρύνουν τις τριβές και τις παρανοήσεις».
«Η σημαντική σημερινή μεταρρύθμιση είναι για το υπουργείο μας, για μας που την υιοθετούμε, για την κυβέρνηση, για την ελληνική κοινωνία, για τη χώρα ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης