Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η Ελλάδα υποβάλλει αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά των F35 - Ποιο το παρασκήνιο της απόφασης

Η Ελλάδα υποβάλλει αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά των F35 - Ποιο το παρασκήνιο της απόφασης
Η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση.
Yπεγράφη την Τετάρτη 29 Ιουνίου το επίσημο αίτημα προς τις αρχές των ΗΠΑ για την απόκτηση των F35 και αναμένεται να σταλεί μέσα στις επόμενες ώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα ζητά να δεσμευτούν 20 αεροσκάφη F35, όπως είχε προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός, και άλλα 20 υπό αίρεση.
Μάλιστα, οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσουν το αίτημα αυτό.

Το αίτημα αυτό έρχεται ως «απάντηση» στην συνάντηση που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan με τον Αμερικανό Πρόεδρο Biden, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογο του για την άρση του βέτο αναφορικά με την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Επίσης, αν και ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε διαμηνύσει πως οι ΗΠΑ «δεν πρόσφεραν τίποτα» στην Άγκυρα προκειμένου εκείνη να αλλάξει στάση, οι ειδήσεις που έρχονται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού προμηνύουν εξελίξεις στα αμερικανο-τουρκικά.

Η Celeste Wallander, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, παρουσιάστηκε να δηλώνει δημοσίως (on the record) πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ», συνέχισε η Wallander.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->