Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καθοριστικός παράγοντας η Τουρκία στις τελικές αποφάσεις για εκλογές – Ντόρα, Γεραπετρίτης περιορίζουν τα σενάρια

Καθοριστικός παράγοντας η Τουρκία στις τελικές αποφάσεις για εκλογές – Ντόρα, Γεραπετρίτης περιορίζουν τα σενάρια
Υπουργοί και βουλευτές σχεδόν δεν κρατιούνται για εκλογές το Σεπτέμβριο

H Ντόρα Μπακογιάννη, άθελά της ή ηθελημένα, φανέρωσε τους ενδοιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογική αναμέτρηση το φθινόπωρο παρουσιάζοντας ένα και κύριο πρόβλημα: την τουρκική επιθετικότητα.

Μπακογιάννη και Γεραπετρίτης «προσγειώνουν» τις βλέψεις για εκλογές

Συγκεκριμένα, η Μπακογιάννη τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός τα μετράει όλα και δεν μπορεί να αφήσει την χώρα ακυβέρνητη, με υπηρεσιακό Πρωθυπουργό και παράλληλα να υπάρχει ελληνοτουρκική κρίση.
Επίσης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πριν από μία μέρα σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι υπάρχουν περισσότεροι λόγοι για να μην πάμε σε πρόωρες εκλογές. Άλλη μία δήλωση που δείχνει ότι οι τελικές αποφάσεις ίσως να μην έχουν τεθεί και να τεθούν επί τάπητος τέλη Ιουλίου αφού συνεκτιμηθούν πολλά δεδομένα.
Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης η χώρα έχει συμπαγή και σταθερή κυβέρνηση. Και αυτό όπως φαίνεται είναι ένα βασικό επιχείρημα καθώς αν γίνουν εκλογές, κάτω από οποιοδήποτε σενάριο, η ΝΔ δεν θα ξαναεκλέξει 158 βουλευτές. Αν η κυβέρνηση θέλει να περάσει ένα σκληρό νομοθέτημα ή ένα έργο, τώρα θα μπορεί. Μετά θα είναι δύσκολο…

Τελικές αποφάσεις τον Ιούλιο για τα επόμενα βήματα

Σε κάθε περίπτωση τέλη Ιούλιου, θα υπάρχει καλύτερη άποψη των αναλυτών για τα πραγματικά ποσοστά της ΝΔ αλλά και το πως μπορεί να εξελιχθεί η πορεία της οικονομίας αλλά των διεθνών κρίσεων.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η ελληνική διπλωματία θα σταθμίσει εάν συνεχιστεί η τουρκική επιθετικότητα.
Την ίδια ώρα, τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται για εκλογές νωρίς το Σεπτέμβριο κιόλας, στην λογική ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τη θερινή ραστώνη για ένα πιο ομαλό πολιτικό αποτέλεσμα, προφανώς πολύ πριν έρθει ο δύσκολος χειμώνας.

Υπουργοί και βουλευτές σχεδόν δεν κρατιούνται για εκλογές το Σεπτέμβριο

Υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη βρίσκονται σε προεκλογική κατάσταση θεωρώντας σίγουρη την προσφυγή. Η αλήθεια είναι ότι είναι τέτοια η βεβαιότητά και η εντατική προετοιμασία τους που σε περίπτωση που δεν γίνουν οι εκλογές, σχεδόν θα απογοητευτούν…
Μην ξεχνάμε και άλλη μία παράμετρο:
Στις πρώτες εκλογές πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη βάσει της απλής αναλογικής μπορεί να μην εκλεγούν καν και να βγουν βουλευτές στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση που το πρώτο κόμμα θα πάρει το μπόνους των εδρών.

Ικανοποιημένη η Αθήνα από το Κείμενο Συμπερασμάτων – Δεν υπάρχει εδάφιο για κυρώσεις

Ωστόσο, όπως φάνηκε από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, παρόλο που η ελληνική αντιπροσωπεία ικανοποιήθηκε από το Κείμενο Συμπερασμάτων με τις συστάσεις, τις ανησυχίες και τις νουθεσίες προς την Άγκυρα, δεν υπήρξε καμία αναφορά για κυρώσεις στην Τουρκία.
Τούρκοι αξιωματούχοι, όπως π.χ ο Οctay έλεγαν δημοσίως ότι οι προειδοποιήσεις της Ευρώπης δεν μας ακουμπάνε.

Βασικό σενάριο το βέτο της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ

Υπό αυτό το πρίσμα και την κόντρα να συνεχίζεται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η ελληνική διπλωματία δεν μπορεί να σταθμίσει τις προθέσεις της Άγκυρας.
Άλλωστε, το βασικό σενάριο είναι να βάλει βέτο ο Erdogan στην ένταξη της Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα κάνει μετά και πως θα αντιδράσουν οι εταίροι στους κόλπους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Οπότε βάσει όλων αυτών είναι ζήτημα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και αν μεταφράσουμε διεξοδικά την Ντόρα Μπακογιάννη, ενδεχομένως να είναι και το κρίσιμο στοιχείο που θα ξεκλειδώσει τις τελικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού για εκλογές το φθινόπωρο.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης