Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Λερναία Ύδρα» τα μέτωπα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Λύτρωση οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2022

«Λερναία Ύδρα» τα μέτωπα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Λύτρωση οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2022
Tα μέτωπα είναι ορθάνοικτα για την κυβέρνηση

Προσπαθεί να κλείσει κάποιες εκκρεμότητες αλλά ανοίγουν άλλες έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της κυβέρνησης για τον Πρωθυπουργό και αναφέρονταν στη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας και στα νέα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα, ανοίγουν άλλα θέματα όπως για παράδειγμα, η αύξηση των κρουσμάτων covid σε σημείο που καθηγητές και αξιωματούχοι να λένε ότι θα χρειαστούμε 4η δόση τον Σεπτέμβριο του 2022.
Γενικώς, τα μέτωπα είναι ορθάνοικτα για την κυβέρνηση, εξαπλώνονται σαν «Λερναία Ύδρα» και είναι λογικό να πληθαίνουν οι φωνές για «εκλογές που θα λυτρώσουν» αφού τα πολλαπλά μέτωπα μεγαλώνουν τον λογαριασμό της φθοράς για το Μέγαρο Μαξίμου.
Η κυβέρνηση έχει μπροστά της:

• Μέτρα –ασπιρίνες σε πληθωρισμό-καύσιμα

Τα μέτρα στήριξης για τα καύσιμα, δηλαδή το ενισχυμένο fuel pass το οποίο θα ισχύσει από Ιούλιο.
Σήμερα Παρασκευή 16.6 θα ανοίξει η πλατφόρμα για το power pass, την επιστροφή χρημάτων για τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς από την αρχή του χρόνου μέχρι τέλος Μαΐου.
Η κυβέρνηση δέχεται ισχυρή κριτική που δεν μειώνει τον ΦΠΑ και το ΕΦΚ στα καύσιμα αλλά και επειδή δεν μειώνει τους φόρους στα τρόφιμα.

• Τουρκική επιθετικότητα για καιρό

Η τουρκική επιθετικότητα δεν κατευνάζεται. Ευρωπαίοι ήδη μιλάμε με τούρκους αξιωματούχους σε κλειστές συσκέψεις ενώ και το ΝΑΤΟ δείχνει έτοιμο για συμβιβασμούς προκειμένου να δεχθεί η Άγκυρα την Φινλανδία και τη Σουηδία στους κόλπους της.
Αυτό ενέχει κινδύνους και για την ελληνική πλευρά που θα προτιμούσε μία απομόνωση της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τέλη Ιουνίου.

• Έρχεται νέα υποχρεωτικότητα, μεγάλες εντάσεις

Η κυβέρνηση ίσως και νωρίτερα από τα τέλη του καλοκαιριού θα αντιμετωπίσει το θέμα της πανδημίας, τα κρούσματα αυξάνονται και πλέον οι φωνές καθηγητών και κυβερνητικών αξιωματούχων μιλούν για 4η δόση. Δεν χρειάζεται να είναι μάντης κανείς για να κατανοήσει ότι σε περίπτωση υποχρεωτικότητας για την 4ης δόση εμβολιασμού το κύμα δυσαρέσκειας θα ξεσπάσει ανελέητα απέναντι στην κυβέρνηση.

• Επικοινωνιακή και μόνο η επίδραση της λήξης της ενισχυμένης εποπτείας

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επίσημη λήξη της ενισχυμένης εποπτείας αλλά η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά είναι χειρότερη από ποτέ.
Απαγορευτικό επιτόκιο 4+% στο δεκαετές ομόλογο και κοντά 400 δις ευρώ δημόσιο χρέος. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η ισχυρή σύσταση της Κομισιόν για συνετή δημοσιονομική πολιτική στις χώρες με μεγάλα χρέη.

• Δυσαρέσκεια από πολλούς, ιδιαίτερα από την παραδοσιακή βάση της ΝΔ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δυσαρεστήσει πολλές κοινωνικές ομάδες και ομάδες με διαφορετικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερα τη δεξιά πτέρυγα που έχει μεγάλες απαιτήσεις πλέον. Δεν μπορεί να ανέχεται τον Πρωθυπουργό να μιλάει για κάλυψη του δημογραφικού με την ένταξη μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.
Δεν ανέχεται την εικόνα στο κέντρο της Αθήνας και την εγκληματικότητα.
Και τέλος, δεν ανέχεται τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού να μιλάει για gay γάμους, για τεκνοθεσία από τους ομοφυλόφιλους και τέτοιες ατζέντες όταν η ελληνική οικογένεια βάλλεται και οικονομικά και σαν ιδέα.

• Χωρίς λαϊκή βάση η στροφή σε Βενιζέλου - εκσυγχρονιστές

Η στροφή της κυβέρνησης στο Κέντρο και σε πρόσωπα που νομίζουμε ότι έχουν λαική αναφορά όπως ο Βαγγέλης Βενιζέλος και άλλα στελέχη που κυριάρχησαν επί κυβερνήσεων Σημίτη δεν θα πιάσει. Μπορει να γνωρίζουν το κυβερνητικό Know How αλλά δεν προσθέτουν στην εκλογική δεξαμενή της ΝΔ. Έχουν απλά υπερεκτιμηθεί και έχουν απλά την εύνοια της μιντιοκρατίας.

• Λάθος η επιλογή σύνταξης με τις πολιτικές των κυρώσεων στην Ρωσία

Η επιλογή της Ευρώπης για κυρώσεις στην Ρωσία την οποία ακολούθησε και η Ελλάδα τυφλά και πιστά, αποδείχθηκε λάθος.
Ήδη η Ευρώπη προσπαθεί να πείσει την Ουκρανία να τα βρει με την Ρωσία ενώ η ευρωπαίοι σε έρευνα του Guardian θέλουν να λήξει η σύγκρουση με την Ρωσία με κάθε κόστος. Έτσι και στην Ελλάδα, υψώνονται φωνές ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση για την συνέχιση της πολιτικής να στέλνουμε υλικό στην Ουκρανία και να συμμετέχουμε σε κυρώσεις που δεν βοηθούν την θέση μας.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης