Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Βγαίνουμε από την ενισχυμένη εποπτεία - Τίτλοι τέλους στην εποχή της κρίσης μετά από 12 χρόνια

Μητσοτάκης: Βγαίνουμε από την ενισχυμένη εποπτεία - Τίτλοι τέλους στην εποχή της κρίσης μετά από 12 χρόνια
Τη θετική για την Ελλάδα 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας χαιρέτισε το Eurogroupπου συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, την ώρα που η εικόνα της ελληνικής οικονομίας κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι, με το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα να βρίσκονται στα ύψη και το 10ετές ομόλογο στο 4,28%
Σχετικά Άρθρα

Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την απόφαση του σημερινού 16/6 Eurogroup στο Λουξεμβούργο για την Ελλάδα και την έξοδο από την  ενισχυμένη εποπτεία.
Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Η Ελλάδα και οι Έλληνες υποδέχονται, σήμερα, μία σημαντική εθνική επιτυχία: με τη σφραγίδα του Eurogroup, η οικονομία μας απελευθερώνεται, πλέον, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Κλείνει, έτσι, ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια. Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της. 
Έτσι, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, επιτυγχάνεται και ο τρίτος στόχος που εξαρχής είχε θέσει η κυβέρνηση: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ξεκλειδώνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ευημερίας για όλους. Και όλα αυτά ενώ, εδώ και τρία χρόνια,  μένει σταθερό το τιμόνι του τόπου, παρά τις συνεχείς εξωγενείς κρίσεις και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις. 
Την εξέλιξη αυτή συνοδεύουν τα νεότερα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα  τα οποία οι πολίτες εμπιστεύονται, τώρα, περισσότερο τους ευρωπαϊκούς, αλλά και τους εθνικούς θεσμούς. Μία απάντηση στον λαϊκισμό. Που αποδεικνύει ότι, μαζί με την οικονομική ευρωστία, η Πολιτεία ανακτά και τη λαϊκή αποδοχή, την οποία τόσο πολύ είχαν κλονίσει οι δοκιμασίες όλων των προηγούμενων ετών. 
Η Ελλάδα δεν είναι, πια, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος. Ένα κράτος που δεν δέχεται υποδείξεις, αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις. Που δεν αδικείται, αλλά ηγείται. Με το βλέμμα στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη σκέψη στην ανακούφιση της κοινωνίας. Μετατρέποντας τα καθημερινά βήματα προς τα εμπρός, σε ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον. Για την Ελλάδα που αξίζουμε».


Η απόφαση του Eurogroup 

Τη θετική για την Ελλάδα 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας χαιρέτισε το Eurogroupπου συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο, την ώρα που η εικόνα της ελληνικής οικονομίας κάθε άλλο παρά ρόδινη είναι, με το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα να βρίσκονται στα ύψη και το 10ετές ομόλογο στο 4,28%.
Το Eurogroup ενέκρινε και την προτελευταία δόση, ύψους 748 εκατ. ευρώ, για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Η δήλωση 

«Το Eurogroup ανοίγει τον δρόμο για τον τερματισμό της Ενισχυμένης Εποπτείας στην Ελλάδα και επιβεβαιώνει την έγκριση αποδέσμευσης ενός επιπλέον πακέτου παρεμβάσεων στο χρέος» αναφέρει η πολυαναμενόμενη δήλωση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.
Εξηγεί πως «σήμερα, το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας αναφορικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με τις μακροοικονομικές της προοπτικές, με βάση τη 14η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας» που ανακοινώθηκε τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στη δήλωση αναφέρεται πως «το Eurogroup καλωσόρισε την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις» για το επόμενο πακέτο δόσεων αξίας 748 εκατ. ευρώ.
Επίσης «δεδομένης της επιτυχούς εκτέλεσης του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής που ανέλαβε η Ελλάδα, οι υπουργοί καλωσόρισαν επίσης την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει την ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου του 2022.
Αυτό, σε συνδυασμό με την προηγούμενη κατάργηση των capital controls και την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ , θα αποκαταστήσει συνθήκες ομαλότητας στην Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2010».

Δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας

«Η Ελλάδα και οι Έλληνες υποδέχονται, σήμερα, μία σημαντική εθνική επιτυχία: με τη σφραγίδα του Eurogroup, η οικονομία μας απελευθερώνεται, πλέον, από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας.
Κλείνει, έτσι, ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια.
Και, ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της.
Έτσι, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, επιτυγχάνεται και ο τρίτος στόχος που εξαρχής είχε θέσει η κυβέρνηση: την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ξεκλειδώνει ακόμη περισσότερες ευκαιρίες ευημερίας για όλους.
Και όλα αυτά ενώ, εδώ και τρία χρόνια, μένει σταθερό το τιμόνι του τόπου, παρά τις συνεχείς εξωγενείς κρίσεις και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις.
Την εξέλιξη αυτή συνοδεύουν τα νεότερα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα τα οποία οι πολίτες εμπιστεύονται, τώρα, περισσότερο τους ευρωπαϊκούς, αλλά και τους εθνικούς θεσμούς.
Μία απάντηση στον λαϊκισμό. Που αποδεικνύει ότι, μαζί με την οικονομική ευρωστία, η Πολιτεία ανακτά και τη λαϊκή αποδοχή, την οποία τόσο πολύ είχαν κλονίσει οι δοκιμασίες όλων των προηγούμενων ετών.
Η Ελλάδα δεν είναι, πια, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης.
Αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος.
Ένα κράτος που δεν δέχεται υποδείξεις, αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις.
Που δεν αδικείται, αλλά ηγείται.
Με το βλέμμα στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη σκέψη στην ανακούφιση της κοινωνίας.
Μετατρέποντας τα καθημερινά βήματα προς τα εμπρός, σε ένα μεγάλο άλμα προς το μέλλον.
Για την Ελλάδα που αξίζουμε». 

Σταϊκούρας: Η χώρα επιστρέφει, πλέον, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα.
Επιτυγχάνεται ένας μεγάλος εθνικός στόχος.
Δρομολογείται η έξοδος της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, αυτό το καλοκαίρι.
Κλείνει, έτσι, μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του ΔΝΤ, ένα δύσκολο κεφάλαιο για την Ελλάδα.
Κεφάλαιο που άνοιξε το 2010.
Η χώρα επιστρέφει, πλέον, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να τοποθετείται ως εξαίρεση στην Ευρωζώνη.
Η σημερινή απόφαση του Eurogroup συνιστά αναγνώριση:
• των πολύχρονων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας και
• της υλοποίησης μιας υπεύθυνης μεταρρυθμιστικής οικονομικής πολιτικής από τη σημερινή Κυβέρνηση.
Παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις, τις υψηλές αβεβαιότητες και τις μεγάλες προκλήσεις, παγκοσμίως, έχουμε αποδείξει, πολίτες και πολιτεία, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Η Ελλάδα αναπτύσσεται, αναβαθμίζεται, ισχυροποιείται!
Προχωράμε μπροστά με δυναμισμό και αυτοπεποίθηση!». 

Συστάσεις για συνετή δημοσιονομική πολιτική

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στα τέλη Αυγούστου η Ελλάδα αναμένεται να δει το τέλος της διαδικασίας στενής μακροοικονομικής παρακολούθησης που της επιβλήθηκε τον Αύγουστο του 2018.
«Η Ελλάδα έχει διανύσει ένα απίστευτα μακρύ δρόμο τα τελευταία 12 χρόνια και τώρα βρίσκεται σε μια βιώσιμη πορεία.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα προσπαθειών και αποφασιστικότητας πολλών ετών και αξίζει να αναγνωριστεί», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας θα είναι άλλο ένα ορόσημο για την Ελλάδα για να ολοκληρώσει την πορεία της στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».
Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι προς το τέλος του καλοκαιριού, η Επιτροπή αναμένεται να πει ότι δε υπάρχει λόγος να παραταθεί το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα και να ανακοινώσει τη λήξη της διαδικασίας τον Αύγουστο.
«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή, αν και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας δε σημαίνει ότι η δουλειά έχει ολοκληρωθεί πλήρως», σημείωσε ο αξιωματούχος, λέγοντας ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί ότι θα συνεχίσουν να ακολουθούν μια σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική, θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ενώ επίσης δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις εναπομείνασες εκκρεμότητες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι οι πολιτικές δεσμεύσεις της Ελλάδας θα επιτηρούνται στο πλαίσιο της τακτικής μετα-προγραμματικής παρακολούθησης και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.
Όσον αφορά την τελική δόση από τα μέτρα για το χρέος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο της πρώτης μετα-προγραμματικής έκθεσης το Νοέμβριο.
«Αναμένω το Eurogroup να είναι πολύ υποστηρικτικό για τις εκταμιεύσεις των δόσεων που αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για την κανονική εποπτεία της Ελλάδας", πρόσθεσε και σημείωσε ότι αυτό θα αποτυπωθεί σε δήλωση του Eurogroup.
Εξάλλου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Tράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει σταδιακά τα βασικά της επιτόκια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός.
Ωστόσο, το Eurogroup δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει σήμερα την πρόσφατη άνοδο των επιτοκίων των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων των χωρών της ευρωζώνης.

Επικοινωνιακό show

Σημειώνεται ωστόσο, όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, η έξοδος της Ελλάδος από την ενισχυμένη εποπτεία είναι ένα επικοινωνιακό show χωρίς αντίκρισμα.
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδος μαζί με τα repos ανέρχεται σε 394,5 δισεκ. είναι το υψηλότερο δημόσιο χρέος που έχει ποτέ καταγραφεί.
Δημοσιονομικά ελλείμματα που εκτοξεύθηκαν εν μέσω πανδημίας και μια χώρα που κατασπατάλησε 44 δισεκ. σε δήθεν δημοσιονομικά κίνητρα με επιστρεπτέες προκαταβολές και άλλα μέτρα χωρίς να γνωρίζει κανείς που κατέληξαν τα κεφάλαια αυτά.
Επιτόκια στα κρατικά ομόλογα που έχουν αναρριχηθεί στο 4,24% στα 10ετή ομόλογα με προοπτική στο 5% με 6%.
Ήδη τα επιτόκια στα ελληνικά 10ετή ομόλογα βρίσκονται στα επίπεδα του 2017 δηλαδή της εποχής των μνημονίων.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης