Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης θέλει εκλογές το 2023 αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο του φθινοπώρου – Παραδοχές για δυσμενές κλίμα και τοξικότητα

Ο Μητσοτάκης θέλει εκλογές το 2023 αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο του φθινοπώρου – Παραδοχές για δυσμενές κλίμα και τοξικότητα
Ανοικτά τα ζητήματα για καιρό μέχρι τέλος του έτους και βλέπουμε…

H συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην ΕΡΤ έδειξε ότι βασικός στόχος του είναι να εξαντλήσει την τετραετία για να κριθεί στο τέλος από το σύνολο του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης και όχι επειδή η περίοδος μετά το καλοκαίρι ευνοεί την κυβερνώσα παράταξη.

Όχι σε τοξικότητα του πολιτικού συστήματος...

Ωστόσο, για πρώτη φορά άφησε παράθυρο για εκλογική αναμέτρηση νωρίτερα εάν υπάρξει τοξικότητα στο πολιτικό σύστημα με υπαιτιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αυτό που είπε ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι η κυβέρνηση και συνολικά το πολιτικό σύστημα δεν θα αντέξει μία μακρά προεκλογική περίοδο με πλήρη τοξικότητα.
Και εδώ όμως προκύπτει η εξής ερώτηση:
Μήπως η συνεχής του διαβεβαίωση για εξάντληση της τετραετίας είναι σκόπιμη για να μην μπούμε σε μία παρατεταμένη προεκλογική συζήτηση και άρα κρύβει ένα στοιχείο αιφνιδιασμού;
Είναι, επίσης, προφανές και κυρίως θεμιτό η αξιωματική αντιπολίτευση να αντιπολιτευτεί ακραία την κυβέρνηση, αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος της.
Άρα ποιο θέμα μπορεί να φέρει τέτοια τοξικότητα και αντιπαλότητα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης;

Ανοικτά τα ζητήματα για καιρό μέχρι τέλος του έτους και βλέπουμε…

Άλλωστε, η κυβέρνηση, είναι σαφές, ότι το επόμενο διάστημα θα έχει ανοικτά τα ζητήματα της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού, των ελληνοτουρκικών αλλά και των αρνητικών δημοσιονομικών θεμάτων όπως την αύξηση των επιτοκίων που υπό αυστηρά πλαίσια έχουν επίδραση στο outlook της ελληνικής οικονομίας.
Συνεπώς, τα πεδία αυτά ενδείκνυνται για αντιπολιτευτική κριτική. Και αν προσθέσει κανείς ότι έρχονται και Ειδικά Δικαστήρια για πολιτικούς αντιπάλους του Πρωθυπουργός, τότε μήπως όντως έρχεται ένα πολύ τοξικό διάστημα;

Εκλογική μάχη-απόδραση από τα ανοικτά μέτωπα


Μήπως, αυτή η αναφορά είναι και μία ένδειξη ότι μία εκλογική μάχη θα αφήσει την επίλυση των θεμάτων αυτών αργότερα, εκτιμούν έμπειροι αναλυτές που είδαν την συνέντευξη του Πρωθυπουργού υπό αυτό το πρίσμα; Σε κάθε περίπτωση, η προκήρυξη των εκλογών είναι πάντα προνόμιο της κυβέρνησης και όχι της αντιπολίτευσης. Δεν μπορεί να τις προκαλέσει παρά μόνο σε μία περίπτωση, να μην υπάρξει συμφωνία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που τώρα δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα…
Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν δύσκολη την προσφυγή υπό την ελληνοτουρκική κρίση
Ωστόσο, άλλοι κυβερνητικοί κύκλοι που έχουν μελετήσει το ζήτημα των πρόωρων εκλογών, εκτιμούν ότι παρόλο που ένα εθνικό ζήτημα ενισχύει τα ποσοστά της εκάστοτε κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολη μία τέτοια «αξιοποίηση» μέσω εκλογών. Και εξηγούν: η τεταμένη περίοδος των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν ευνοεί το ζήτημα μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες καθώς εγείρει ένα τεχνικό αλλά πραγματικό ζήτημα. Ειδικά αυτή τη περίοδο του καλοκαιριού καθώς βάσει του σεναρίου των διπλών εκλογών, η χώρα θα έχει υπηρεσιακό Πρωθυπουργό έναν δικαστικό ο οποίος σε μία τέτοια κρίσιμη κατάσταση θα πρέπει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Οπότε, σίγουρα η έξαρση της ελληνοτουρκικής κρίσης αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

Χαμηλώνει τον πήχη για την επενδυτική βαθμίδα


Από εκεί και πέρα, ο Πρωθυπουργός υπονόησε ότι θέλει να πιστωθεί τόσο την άρση της ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα από τη Κομισιόν όσο και την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας, για την οποία, πρώτη φορά παραδέχτηκε ως μεγάλο εμπόδιο την πολιτική αστάθεια που προκαλεί η απλή αναλογική.
Ουσιαστικά, υπογράμμισε πλέον και αυτός, αυτό που οι επενδυτικοί οίκοι τονίζουν σε κάθε τους έκθεση: ότι η πολιτική αστάθεια είναι αποτρεπτικός λόγος για να δοθεί επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα διότι η απλή αναλογική φέρνει σχήματα θνησιγενή που μπορεί να φέρουν την ακυβερνησία στην Ελλάδα.
Και βάσει αυτής της άποψης, ίσως η επενδυτική βαθμίδα έρθει αφού γίνουν εκλογές στην χώρα και υπάρξει σταθερή κυβέρνηση.

Ξεκάθαρα μηνύματα στον Ανδρουλάκη για τις πρώτες εκλογές


Τέλος, η απάντηση για το θέμα της απλής αναλογικής και την συμπεριφορά του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρήθηκε ένα μήνυμα προς τη Χαριλάου Τρικούπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ τότε) είχε καταψηφίσει το νόμο για την απλή αναλογική, άρα δεν θα ήταν έντιμο να κάνει σχέδια επί χάρτου σε σχέση με τις ισορροπίες των πρώτων εκλογών.
Και το είπε αυτό, διότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει τονίσει σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ότι οι προθέσεις όλων θα κριθούν στις πρώτες εκλογές, δηλαδή κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εκλογών. Ουσιαστικά, του είπε να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Πρωθυπουργός σε κάθε περίπτωση ο αρχηγός του πρώτου κόμματος


Ο Πρωθυπουργός, συντάχθηκε με αυτό που δήλωσε και ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή απέρριψε τη λογική ότι το δεύτερο κόμμα θα υποδείξει τον Πρωθυπουργό.
Τόνισε ότι οι πολίτες ψηφίζουν για Πρωθυπουργό και ότι Πρωθυπουργός πρέπει να είναι αυτός που είναι αρχηγός του πρώτου κόμματος.
Στις δεύτερες εκλογές, εάν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοικτό ενδεχόμενο να καλέσει και άλλα κόμματα υπό συγκεκριμένο πλαίσιο για να ενταχθούν σε συγκυβέρνηση.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης