Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Πέρασε με 157 ψήφους υπέρ η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ – Καταψήφισε η αντιπολίτευση

Βουλή: Πέρασε με 157 ψήφους υπέρ η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ – Καταψήφισε η αντιπολίτευση
Δεν δώσατε ούτε ένα ευρώ στη ΛΑΡΚΟ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας
Σχετικά Άρθρα

(upd) Με 157 ψήφους υπέρ (των βουλευτών της ΝΔ) και 143 κατά πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ (συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας του ΤΧΣ), η οποία αποτελεί τον μοναδικό παραγωγό σιδηρονικελίου στην Ε.Ε.- 27 και μίας από τις πέντε μεγαλύτερες παγκοσμίως που αξιοποιεί τα ελληνικά σιδηρονικελιούχα μεταλλεύματα.
Σύσσωμη κατά της τροπολογίας τάχθηκε η αντιπολίτευση, η οποία και ζητούσε την απόσυρση της.
Κατά τη σχετική συζήτηση που έγινε χθες Τρίτη 14/6 στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι την τελευταία 10ετία, έχουν δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και μόνο από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση 53 εκατομμύρια ευρώ στη ΛΑΡΚΟ.

Ούτε ένα ευρώ

«Εσείς δεν δώσατε ούτε ένα ευρώ στη ΛΑΡΚΟ. Απλά αυξάνατε τα χρέη.
Πληρώνονταν οι εργαζόμενοι και χρωστούσατε παντού», είπε ο υπουργός Οικονομικών, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία για τη ΛΑΡΚΟ, την τελευταία 10ετία.
Κοντά σε αυτά, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε ότι η χώρα κατηγορήθηκε για δυνητικές παράνομες κρατικές ενισχύσεις, από το 2014 και μετά.
Ήταν ενισχύσεις, όπως είπε, αφορούσαν:
- στη μη είσπραξη οφειλών της ΛΑΡΚΟ από το ελληνικό δημόσιο,
- στη χορήγηση κρατικής εγγύησης από το δημόσιο, για την κάλυψη δανείου από την Αγροτική Τράπεζα το 2008,
- στη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά το έτος 2009,
- στη χορήγηση εγγύησης από τον Δημόσιο για την κάλυψη εγγυητικής επιστολής της ΕΤΕ προς την ΛΑΡΚΟ το 2010
- στη μη είσπραξη φορολογικού προστίμου το 2010
- στη χορήγηση κρατικών εγγυήσεων, από το Ελληνικό Δημόσιο, για την κάλυψη δύο δανείων, της ΑΤΕ προς τη ΛΑΡΚΟ το 2011.
«Αυτά ήταν τα έξι μέτρα, πάνω στα οποία στηρίχθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να κρίνει ότι δυνητικά είναι παράνομες κρατικές ενισχύσεις.
Ήρθε η πολιτεία, και οι διαδοχικές κυβερνήσεις και προσπάθησαν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι δεν είναι παράνομες κρατικές ενισχύσεις», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε τίποτα για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, που είχαν προσδιοριστεί για την περίοδο από το 2014 και μετά, για τις απαιτούμενες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Τα κόμματα

«Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ κατατέθηκε εμπροθέσμως.
Είναι από τις περιπτώσεις, στις οποίες τηρήθηκε κατά γράμμα ο Κανονισμός», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννης
«Ενώ είδαμε ότι υπήρχαν πολύωρες συζητήσεις στις τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών, όπως και σήμερα που έχουμε υπερβεί τις δώδεκα ώρες συνεδρίασης, οι έντεκα ώρες από αυτές αφιερώθηκαν στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ.
Και το αναφέρω, διότι αυτό στην ουσία υποκρύπτει ένα πράγμα.
Ότι δηλαδή, όλες οι υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως τουλάχιστον διεφάνη τόσο στις Επιτροπές όσο και κατά τη συζήτηση των φορέων αλλά φαίνεται και στην Ολομέλεια, προφανώς έτυχαν της σιωπηρής αποδοχής τουλάχιστον της πλειοψηφίας των πτερύγων της Βουλής».

Απαντήσεις ΣΥΡΙΖΑ

«Περιμέναμε να δούμε πάρα πολλά στο θέμα της ΛΑΡΚΟ από τη Νέα Δημοκρατία.
Δεν περιμέναμε όμως την ίδια μέρα στην οποία θα ψηφίζατε και θα αγωνιούσατε τόσο πολύ για τα μπόνους των τραπεζιτών, την ίδια μέρα να φέρετε την ίδια την απόλυση όλων των εργαζομένων της εταιρείας», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης.
Ο βουλευτής απάντησε και σε όσους καταλογίζουν ευθύνες και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η ΛΑΡΚΟ.
«Για τη ΛΑΡΚΟ, επειδή ούτε λίγο ούτε πολύ ακούσαμε και από συναδέλφους από άλλες περιοχές που δεν γνωρίζουν το θέμα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκόπησε τη ΛΑΡΚΟ. Ισολογισμός του 2008: 116 εκατομμύρια οι ζημιές της ΛΑΡΚΟ.
Δεν κυβερνούσε μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ το 2008.
Ισολογισμός του 2009: ζημίες, μόλις 105 εκατομμύρια ευρώ.
Ούτε τότε απ' όσο θυμάμαι κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ισολογισμός του 2012: ζημιές, μόλις 34 εκατομμύρια.
Ισολογισμός του 2013: ζημιές, μόλις 76 εκατομμύρια η ΛΑΡΚΟ.
Ισολογισμός του 2014: 28 εκατομμύρια ευρώ.
Κατά τα άλλα ευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τη χρεοκοπία της ΛΑΡΚΟ», είπε ο κ. Σαρακιώτης, ο οποίος υποστήριξε ότι κανείς από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από τη Φθιώτιδα, από την Εύβοια, από τη Λειβαδιά δεν εμφανίστηκε για να υπερασπιστεί «αυτό το τρομερό σχέδιο».

ΠΑΣΟΚ: Η ΝΔ βάζει λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ

Από την πλευρά της η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία βάζει στην πράξη λουκέτο οριστικά στη ΛΑΡΚΟ με την απόλυση των εργαζομένων της από τον ειδικό διαχειριστή».
«Βάζει, δηλαδή, λουκέτο σε μια επιχείρηση που λειτουργούσε και παρήγαγε μέσα στην εποχή των μνημονίων.
Και μέσα στην προεκλογική περίοδο, ο ειδικός διαχειριστής θα προσλαμβάνει με μηνιαίες ή διμηνιαίες συμβάσεις τους αρεστούς της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι ξεκάθαρο ότι το Μαξίμου Α.Ε. είναι ο ντίλερ των μεγάλων συμφερόντων, των συμφερόντων που θα αγοράσουν τις μετοχές των τραπεζών που διακρατά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, των συμφερόντων που θα κερδοσκοπήσουν από τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ, των μετόχων της ELLINAIR, μιας εταιρείας χωρίς πλέον πτητικό έργο για την οποία θεσπίζεται η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσής της, όπως στην περίπτωση της αντίστοιχης ενίσχυσης στην AEGEAN, χωρίς σοβαρές ρήτρες και δικαιώματα για το Δημόσιο, όπως έγινε σε αντίστοιχες ενισχύσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και χωρίς καμία σοβαρή τεκμηρίωση για να ενημερωθεί η Βουλή για το εύλογο του ύψους της ενίσχυσης» είπε η κα.Αντωνίου

ΚΚΕ: Να αποσυρθεί η τροπολογία

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης υπογράμμισε πως ενώ υπάρχει απαίτηση του συνόλου των εργαζομένων, του συνόλου των συνδικαλιστικών φορέων, να αποσυρθεί η «τροπολογία του αίσχους» για τη ΛΑΡΚΟ, η Κυβέρνηση με «πρωτοφανή κυνισμό» καταδικάζει σε αφανισμό εκατοντάδες εργαζόμενους.
«Είστε πραγματικά αδίστακτοι.
Δεν μπορεί διαφορετικά να εξηγηθεί μετά από όσα ακούσατε, με τα επιχειρήματα που καταθέσαμε σε τούτη εδώ την Αίθουσα, με βάση τους αγώνες που έχουν κάνει οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που αποδεικνύει ότι θέλετε διά πυρός και σιδήρου να υπηρετήσετε το μεγάλο κεφάλαιο και σε βάρος της πραγματικής ανάπτυξης προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων.
Πολύ φοβόμαστε ότι την τύχη της ΛΑΡΚΟ θα έχουν κι άλλες επιχειρήσεις», είπε ο Μανώλης Συντυχάκης.

ΜεΡΑ25: Το έγκλημα της ΛΑΡΚΟ

Ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης αναφέρθηκε στις «λεπτομέρειες του εγκλήματος», για τη ΛΑΡΚΟ.
«Στις 21-3-2022, ασφαλιστικά μέτρα εργαζομένων εναντίον των απολύσεων, διαταγή του Πρωτοδικείου υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων.
Στις 31-3-2022, κάνει η Ειδική Διαχείριση, που εσείς διορίσατε, αίτηση ανακοπής των ασφαλιστικών μέτρων, απορρίπτεται από το δικαστήριο.
Στις 5-5-2022 και στις 6-5-2022 έχουμε την εκδίκαση των ασφαλιστικών, όπου πάλι γίνεται αίτηση αναβολής από την Ειδική Διαχείριση.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα;
Γίνεται αποδεκτή, γιατί λέει η Ειδική Διαχείριση ότι θα έρθει σε διαπραγμάτευση με τους εργαζόμενους, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει και εσείς πριν τη νέα ημερομηνία, στις 17 του μήνα, φέρνετε αυτή την τροπολογία που απολύει στην ουσία τους εργαζόμενους.
Πήγατε, δηλαδή, στα δικαστήρια, τους είπατε «δώστε μας χρόνο, σας παρακαλούμε, μην εκδικάσετε την απόφαση, μην πάρετε την απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα, για τη διαδικασία παγώματος των απολύσεων, θα κάτσουμε να κάνουμε διάλογο με τους εργαζόμενους» και εσείς φέρατε τροπολογία πριν βγει η δικαστική απόφαση» είπε ο κ.Αρσένης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ και να αποφασίσουν για το θέμα τα δικαστήρια.

Η τροπολογία

Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση προβλέπεται μεταξύ άλλων δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία.
Με Τροπολογία (άρθρο 6) που κατατέθηκε στη Βουλή, τροποποιούνται/συμπληρώνονται οι διατάξεις αναφορικά με τη «ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ Γ.Μ.Μ.Α.Ε.), η οποία βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης δυνάμει του άρθρου 21 του ν. 4664/2020.
Εν προκειμένω:
α. Προβλέπεται δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία. Ως συνέπεια τούτου, ανατίθεται στον ειδικό διαχειριστή ο προσδιορισμός του ύψους των οφειλόμενων αποζημιώσεων λόγω καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας, για το σύνολο των μισθωτών και ορίζεται ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας καλύπτονται από το Ελληνικό Δημόσιο (Ε.Δ.)
β. Ομοίως, παρέχεται δυνατότητα στον ειδικό διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου για το διάστημα που λειτουργεί η ειδική διαχείριση, μετά την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας και προς τον σκοπό της συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης και σε κάθε περίπτωση έως και πέντε (5) μήνες. Ορίζεται ότι οι δαπάνες που προκύπτουν από τη σύναψη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργασίας καλύπτονται από το Ε.Δ.
γ. Προβλέπεται η ένταξη των υπό απόλυση εργαζομένων, σε ειδικές δράσεις/ ειδικά προγράμματα απασχόλησης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης