Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέες κινήσεις Μητσοτάκη στα μέτωπα της ακρίβειας και των ελληνοτουρκικών – Έκτακτο ταξίδι στην Κύπρο

Νέες κινήσεις Μητσοτάκη στα μέτωπα της ακρίβειας και των ελληνοτουρκικών – Έκτακτο ταξίδι στην Κύπρο
Οι τελευταίοι σχεδιασμοί για νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Κινήσεις σε δύο μέτωπα θα κάνει ο έλληνας πρωθυπουργός το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πρώτα από όλα στο μέτωπο της ακρίβειας, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις για το Pοwer Pass ώστε να πάρουν όλοι αρχές Ιουλίου πίσω μεγάλο μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.
Από Ιούλιο οι λογαριασμοί θα έρθουν με ανεσταλμένη τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Οι τελευταίοι σχεδιασμοί για νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Από εκεί και πέρα το πρόβλημα της ακρίβειας παραμένει και η κυβέρνηση σχεδιάζει:

  • Οριζόντια μέτρα για να μην αυξηθούν άλλο οι τιμές λόγω μεταφορικού κόστους: συνέχιση επιδότησης πετρελαίου κίνησης τον Ιούλιο κατά 15 λεπτά ή και ακόμα περισσότερο, αλλά και έκτακτη επιδότηση των εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών για να μην αυξηθούν και αυτά
  • στοχευμένα μέτρα για τις μετακινήσεις: ανανεωμένο «fuel pass 2» για αγορές καυσίμων 50 ή και 60 ευρώ.
  • στοχευμένα μέτρα ειδικά για ευάλωτους: νέα «επιταγή ακρίβειας» το καλοκαίρι, ανάλογη με τα 200 ευρώ που δόθηκαν το Πάσχα
  • Κρίσιμο στοιχείο για τις τελικές αποφάσεις θα αποτελέσει και η πορεία των φορολογικών εσόδων τον Μάιο, που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Τετάρτη και θα δείξουν αν παραμένουν ή στενεύουν τα περιθώρια αντοχών του κρατικού προϋπολογισμού για παροχές από τον Ιούλιο και όλο το β’ εξάμηνο.

Στα μείον είναι ότι υπάρχει μεγάλη απροθυμία για δανεισμό από τις αγορές μετά την αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Ψάχνει μεγάλη κίνηση στα καύσιμα αλλά όχι μείωση φόρων

Ωστόσο, η κυβέρνηση ψάχνει δημοσιονομικό χώρο για μία μεγάλου μεγέθους και αποτελεσματική παρέμβαση στα καύσιμα που εξελίσσεται σε βραχνά για τα νοικοκυριά αλλά και την ακρίβεια που υφίστανται σε πολλά προϊόντα ευρείας χρήσης.
Η μείωση του ΦΠΑ συναντάει πολλές αρνήσεις από συγκεκριμένα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Θα συνεχίσει την πορεία δημοσιοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας

Στο δεύτερο μέτωπο που θα δώσει βάση ο Πρωθυπουργός είναι η συνέχιση της δημοσιοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας και του τουρκικού αναθεωρητισμού.
Μετά την δημοσιοποίηση των 16 χαρτών, τους οποίους ο Erdogan τούς είχε για εσωτερική κατανάλωση, η Άγκυρα έχει εκτεθεί διεθνώς γι’ αυτό, άλλωστε, έχει σηκώσει ακόμα υψηλότερα τους τόνους κατά του Πρωθυπουργού με αδιανόητους χαρακτηρισμούς για ηγέτη κράτους.

Ταξίδι Μητσοτάκη στην Κύπρο

Μετά την Σύνοδο στην Θεσσαλονίκη, που κατέδειξε τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.
Η συνάντηση έχει οριστεί για την Παρασκευή, 17 Ιουνίου, στις 11:00 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, στη Λευκωσία.

Η κρίσιμη ατζέντα: Τουρκία, Βαρώσια αλλά και ενεργειακά

Σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του κ. Αναστασιάδη, A. Ιωσήφ, στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας θα βρεθεί η τουρκική προκλητικότητα, όπως εξελίσσεται, κυρίως αυτή την περίοδο, στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, αλλά και γενικότερα, η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο έναντι της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, όπως επίσης οι αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου.
Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Ιωσήφ σημειώνει ότι στην ατζέντα περιλαμβάνονται ακόμα το Μεταναστευτικό, ενεργειακά ζητήματα, καθώς και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος που πάντοτε καθοδηγούσαν τις κοινές πολιτικές που ακολουθούν Κύπρος και Ελλάδα και που έχουν καθιερώσει τις δύο χώρες ως πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.
Τέλος, σήμερα Τρίτη 14 Ιουνίου 2022 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟPEC) Mohamad Sanusi Barkindo ενώ σήμερα θα έχει ο κ. Μητσοτάκης κρίσιμη συνάντηση με τον γερμανό Υπουργό Οικονομικών Christian Lindner.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης