Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανδρουλάκης: Πανέτοιμοι όποτε και αν γίνουν εκλογές - Την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής θα κριθούν οι προθέσεις όλων

Ανδρουλάκης: Πανέτοιμοι όποτε και αν γίνουν εκλογές - Την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής θα κριθούν οι προθέσεις όλων
"Όλα γίνονται αποσπασματικά χωρίς θετικά αποτελέσματα γιατί το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη έχει αποτύχει ως μέθοδος διακυβέρνησης", σύμφωνα με τον Ν. Ανδρουλάκη

«Εμείς θα είμαστε πανέτοιμοι όποτε κι αν γίνουν» οι εθνικές εκλογές, δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ότι «η πατρίδα μας έχει ανάγκη μια ισχυρή πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία που δεν θα θυμίζει σε τίποτα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αν μας τιμήσει ο Ελληνικός λαός έχω χρέος και καθήκον να είμαι έτοιμος και θα είμαι έτοιμος».
Ο κ. Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του εφ' όλης της ύλης στο «Βήμα της Κυριακής» , στο κρίσιμο θέμα της πολιτικής σταθερότητας μετά τις εκλογές , δηλώνει ότι αφορά τους πάντες. Αναφέρει ότι «την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής, με βάση τους συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφώσει οι πολίτες, θα κριθούν οι προθέσεις όλων. Αν σκέφτονται και πολιτεύονται με όρους ειλικρινούς συναίνεσης και συνεργασίας ή με όρους προσωπικής πολιτικής διάσωσης».
Για το αν θα στηθούν κάλπες το φθινόπωρο, απαντά ότι «ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα γίνουν το φθινόπωρο, ο κ. Μητσοτάκης μονότονα επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, εμείς θα είμαστε πανέτοιμοι όποτε κι αν γίνουν».
Όπως σημειώνει, « η ανασφάλεια των πολιτών κάθε μέρα γίνεται όλο και μεγαλύτερη γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο διακυβέρνησης. Όλα γίνονται αποσπασματικά χωρίς θετικά αποτελέσματα γιατί το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη έχει αποτύχει ως μέθοδος διακυβέρνησης".

Κριτική στην κυβέρνηση

Ο κ. Ανδρουλάκης ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια και τους λογαριασμούς ρεύματος, τονίζει πως «εμείς είχαμε εξαρχής προτείνει πλαφόν λιανικής στα τιμολόγια ρεύματος, που συμπεριλαμβάνεται και στην εργαλειοθήκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να υπάρχει μία δίκαιη κατανομή του κόστους μεταξύ καταναλωτών, κράτους και μεγάλων ηλεκτροπαραγωγών, αλλά και τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Τότε η κυβέρνηση μας κατηγορούσε για λαϊκισμό, ενώ τώρα αν και παραδέχεται το πρόβλημα, προσπαθεί τεχνηέντως να βρει τρόπους για να αποκρύψει το πραγματικό ύψος των υπερκερδών. Είχαν το θράσος μάλιστα να μας κατηγορήσουν ότι λειτουργούμε σαν Πόντιος Πιλάτος που δεν ψηφίσαμε την τροπολογία τους που όχι απλώς ψαλιδίζει σημαντικά τα υπό φορολόγηση κέρδη σε σχέση με το πόρισμα της ΡΑΕ, αλλά παραπέμπει πάλι στο μέλλον, σε νέα υπουργική απόφαση, που θα προσδιορίσει το τελικό ποσό. Η Νέα Δημοκρατία προφανώς, δεν θέλει να δυσαρεστήσει ισχυρά συμφέροντα».
Προσθέτει πως «στα καύσιμα και σε μια σειρά άλλων βασικών αγαθών έχουμε προτείνει αναλογική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και των άλλων έμμεσων φόρων σε σχέση πάντοτε με την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων από ΦΠΑ που έχει το κράτος λόγω των ανατιμήσεων. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα φορολογικά έσοδα είναι αυξημένα περίπου κατά 1 δισ. ευρώ έναντι στόχου προϋπολογισμού. Η συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ αντί να ακολουθήσει αυτή τη λογική κατεύθυνση και ενώ η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει καταρρεύσει, δια στόματος Άδωνι Γεωργιάδη, φοβίζει τον κόσμο ότι εάν μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά για λίγους μήνες δεν θα υπάρχουν λεφτά να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Δεν έβλεπαν τον ίδιο κίνδυνο όταν μείωναν τη φορολογία στα μερίσματα και αύξαναν το αφορολόγητο στις γονικές παροχές μέχρι το αδιανόητο ποσό των 4,8 εκατομμυρίων ευρώ ανά δικαιούχο».
Ακόμη, για τα μέτρα ενισχύσεων εν μέσω πανδημίας, υπογραμμίζει πως δεν ήταν στοχευμένα.
Όπως αναφέρει, «τα μέτρα ενίσχυσης από την κυβέρνηση, της τάξης των 43 δισ. στη διετία 2020-2021, δεν ήταν στοχευμένα. Από τα 8,3 δισ. της δήθεν επιστρεπτέας προκαταβολής, χαρίστηκαν περίπου τα 6 δισ. χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και προϋποθέσεις, ενώ αν δεν ξεσπούσε ο πόλεμος στην Ουκρανία πολύ φοβάμαι ότι θα χαρίζονταν χωρίς δεύτερη σκέψη και τα υπόλοιπα. Το ερώτημα βέβαια είναι πού πήγε ένα μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων; Το σίγουρο είναι ότι δεν διαμόρφωσε ένα πιο ποιοτικό ΑΕΠ. Τον Δεκέμβριο του 2021 είχαμε εκτίναξη των καταθέσεων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ. Στις επιχειρήσεις ειδικά, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 40,3 δισ. ευρώ, ύστερα από καθαρή εισροή 7,8 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2021 και συνολικά 17 δισ. ευρώ από την αρχή της πανδημίας. Ως εκ τούτου, ο πακτωλός των 43 δισ. δεν κατευθύνθηκε στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του έτους, παρά την αύξησή του κατά 7% σε ετήσια βάση, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης προήλθε από την αύξηση της κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, σε σύνολο ΑΕΠ 47,226 δισ., τα 43,587 δισ. είναι τελική καταναλωτική δαπάνη. Επίσης, για ένα ακόμα τρίμηνο οι εισαγωγές υπερκάλυψαν τις εξαγωγές».
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, «οι δημοσιονομικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη θυμίζουν έντονα την περίοδο Καραμανλή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ελλάδα ανήκει στις τέσσερις χώρες στην Ευρωζώνη που στα τέλη του 2021 δεν είχαν καταφέρει να ανακτήσουν το προ πανδημίας επίπεδο του ΑΕΠ τους, παρά την τεράστια δημοσιονομική επέκταση της κυβέρνησης».
Περαιτέρω, επιμένει στη βασική πρότασή του για το δημογραφικό, την πρόσβαση κυρίως των νέων σε αξιοπρεπή κατοικία για να μπορούν να ξεκινήσουν τη ζωή τους, μαζί με πρόσβαση σε καλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες υγείας και παιδείας.
Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που παρουσίασε η κυβέρνηση ο κ. Ανδρουλάκης, αφού σημειώνει πως πρόκειται για νομοσχέδιο που το αποφάσισε μόνη της, παρατηρεί ότι η διαβούλευση ήταν αρχικά 14 ημερών και παρατάθηκε για μία ακόμα εβδομάδα, ενώ για τον αντίστοιχο νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2011 ο διάλογος είχε κρατήσει 14 ολόκληρους μήνες.

Για ελληνοτουρκικά

«Εξωτερική πολιτική με πυροτεχνήματα δεν γίνεται. Περάσαμε πολύ γρήγορα από την «νέα σελίδα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις» που έλεγε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Erdogan σε μία νέα περίοδο όξυνσης, με την Τουρκία να ζητά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και να αμφισβητεί ευθέως την εθνική μας κυριαρχία», τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.
Εκτιμά πως «ο Erdogan θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία. Θα εργαλειοποιήσει κάθε δυνατότητα που έχει, το προσφυγικό, τον πόλεμο στην Ουκρανία, το αίτημα εισόδου Φινλανδίας και Σουηδίας, θα προσπαθήσει να θέσει εκτός νόμου το φιλοκουρδικό κόμμα HDP. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και στο Αιγαίο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο».
Υπενθυμίζει ότι στην Κύπρο, ήδη έχουμε ένα νέο μπαράζ προκλήσεων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
«Όλα αυτά όμως χωρίς να δημιουργούμε πανικό στους πολίτες με επικίνδυνες διαρροές, όπως αυτές που προήλθαν από το Υπουργείο Άμυνας. Οφείλουμε να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη χωρίς τυμπανοκρουσίες εσωτερικής κατανάλωσης», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ασκεί δριμεία κριτική στη στάση της ηγεσίας της ΕΕ απέναντι στην προκλητικότητα του Τούρκου Προέδρου , σημειώνοντας ότι «στον τομέα της 'Αμυνας είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε μία μεγαλύτερη εμβάθυνση που θα επιτρέπει να νιώθουν το ίδιο ασφαλείς οι πολίτες της Ευρώπης είτε μένουν στην Εσθονία και τη Φινλανδία, είτε στην Ελλάδα και την Κύπρο. Πρέπει να έχουμε ένα κοινό πλαίσιο εξαγωγών όπλων από Ευρωπαϊκά κράτη προς τρίτες χώρες. Δεν είναι απλά ζήτημα αλληλεγγύης η επιβολή εμπάργκου όπλων στην Τουρκία, αλλά σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής, να μην εξοπλίζονται αυταρχικοί ηγέτες που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα δύο κρατών-μελών. Ηγέτες που προκρίνουν αναθεωρητικά σχέδια και καταδυναστεύουν τους λαούς τους πρέπει να έχουν κοινή αντιμετώπιση».

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από το 2014 με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, είχαμε πολλά σημάδια, που έπρεπε να τα είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τους οι Ευρωπαϊκές ηγεσίες. Δυστυχώς δεν υπήρξε κανενός είδους προετοιμασία, στα ενεργειακά ζητήματα, αλλά και στην άμυνα και την ασφάλεια, ώστε να έχουμε θωρακιστεί σε μία ενδεχόμενη κλιμάκωση της επιθετικότητας του Putin», αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης.
Κληθείς να απαντήσει τι παραπάνω θα μπορούσαν να κάνουν τα ευρωπαϊκά κράτη, αναφέρει «να είχαμε προχωρήσει σε μία πραγματική Ενεργειακή Ένωση, ώστε μέσω της εγχώριας παραγωγής ενέργειας και καλύτερες διασυνδέσεις μεταξύ των κρατών να είχαμε μειώσει σημαντικά την εξάρτησή μας από τρίτες χώρες. Αντιθέτως, συνεχίσαμε να είμαστε ενεργειακά εξαρτημένοι από το Ρωσικό φυσικό αέριο με τη Γερμανία μάλιστα να προωθεί την κατασκευή ενός νέου αγωγού, τον Nord Stream 2. Θα έπρεπε ακόμα να είχαμε κάνει περισσότερα βήματα στον τομέα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας που προχωράμε με ρυθμούς χελώνας. Βλέπετε ότι ακόμα και τώρα, λόγω της ανάγκης ομοφωνίας στο Συμβούλιο, εμποδίζονται οι προσπάθειες για πιο στοχευμένες κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης