Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε φιάσκο οδηγείται η Σύνοδος Κορυφής: Οι γελοίες λύσεις Γερμανίας - Γαλλίας και τα 3 αιτήματα Μητσοτάκη

Σε φιάσκο οδηγείται η Σύνοδος Κορυφής: Οι γελοίες λύσεις Γερμανίας - Γαλλίας και τα 3 αιτήματα Μητσοτάκη
Παρακάλια γαλλογερμανικού άξονα στον Putin, φόβοι για επισιτιστική κρίση - Χαμηλά ο πήχης από Ελλάδα για τη Σύνοδο Κορυφής

Με τρία αιτήματα πάει η ελληνική αντιπροσωπεία σήμερα 30 Μαίου 2022 στην Σύνοδο Κορυφής.
Τα δύο αφορούν ζητήματα που άπτονται της ενεργειακής κρίσης και το άλλο αφορά την εξωτερική πολιτική.


Πρώτο αίτημα για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής θα επιμείνει στο αίτημά του για επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και κοινή προμήθεια από την Ε.Ε ως μία οντότητα, κάτι που όπως πιστεύει θα μειώσει τις τιμές και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το αίτημα αυτό δεν βρίσκει σύμφωνους άλλες χώρες που έχουν λαμβάνειν από αλλού φυσικό αέριο ή χρησιμοποιούν άλλο μίγμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Όχι στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Το δεύτερο αίτημα που θα θίξει ο Πρωθυπουργός είναι να μην υπάρξει άμεσο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο διότι αυτό θα πλήξει ιδιαίτερα την ελληνική αγορά.
Η Ελλάδα έχει από τις πιο ακριβές τιμές βενζίνης στην Ευρώπη σε σχέση και με το μισθολογικό επίπεδό των πολιτών και ένα άμεσο εμπάργκο θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην ελληνική αγορά πετρελαίου.

Τρίτο αίτημα οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο


Το τρίτο αίτημα αφορά την Τουρκία και την προκλητική της συμπεριφορά. Ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι όπου μπορεί να διεθνοποιεί το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, τόσο με την παράνομη NAVTEX, με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου αλλά και τις επερχόμενες ενέργειες της Τουρκίας για γεωτρήσεις με το νέο πλωτό τρυπάνι. Η Ελλάδα θα θέσει το θέμα αλλά οι ευρωπαίοι έχουν άλλα ζητήματα και δεν θα ασχοληθούν, αυτό φάνηκε και από τις αδιάφορες απαντήσεις της Κομισιόν απέναντι στην σκληρή ομιλία Εrdogan.

Αντιδράσεις από ευρωπαϊκές χώρες για το ρωσικό πετρέλαιο


Πάντως, αντιδράσεις για το πετρέλαιο εκφράζουν και άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και θα χρειαστεί πέντε χρόνια και δισεκατομμύρια ευρώ για να αναβαθμίσει τα διυλιστήριά της.
Η Ursula Von Der Laien κατεβαίνει με την πρόταση να γίνει εμπάργκο στο τέλος του χρόνου κάτι που θα έδινε χρόνο για αλλαγές στις χώρες να προσαρμοστούν, αλλά δεν είναι εύκολο.

Γελοίες συμβιβαστικές λύσεις


Και το γελοίο του πράγματος είναι ότι προτείνεται η συμβιβαστική λύση να γίνει απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου που φθάνει με δεξαμενόπλοια αλλά να επιτραπούν εισαγωγές μέσω αγωγών, μια πρόταση που θα επέτρεπε στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία να συνεχίσουν να προμηθεύονται μέσω του αγωγού της σοβιετικής εποχής Druzhba που διέρχεται από την Ουκρανία.

Εκτίθεται η Ε.Ε για δεύτερη φορά


Δηλαδή είναι ανήθικο αν το ρωσικό πετρέλαιο διακινείται με πλοία, αλλά ηθικό αν είναι μέσα από αγωγούς. Αυτή η γελοιότητα θυμίζει τους λεονταρισμούς της Ε.Ε για να πληρωθεί η Gazprom με ευρώ και όχι ρούβλια και εν τέλει η Κομισιόν άφησε όλες τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια για να πληρωθεί η Gazprom και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ροή του φυσικού αερίου.

Τώρα καταλαβαίνουν πόσο βιάστηκαν για τις κυρώσεις


Έτσι, λοιπόν, σε φιάσκο πάει να εξελιχθεί η πολυαναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής πριν καν συζητήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες αφού φαίνεται πλέον το αδιέξοδο της πολιτικής των κυρώσεων στην Ρωσία και το κόψιμο των δεσμών με τη Μόσχα. Αν κρίνει κανείς και από τα παρακάλια Scholz-Macron στον Πρόεδρο της Ρωσίας V.Putin για να αφήσει τα πλοία να πάρουν σιτηρά από την Ουκρανία για να εξαχθούν στις ευρωπαϊκές χώρες.

Παρακάλια γαλλογερμανικού άξονα στον Putin, φόβοι για επισιτιστική κρίση


Είναι εμφανές ότι ο γαλλογερμανικός άξονας που πρωτοστάτησε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ακολουθώντας πιστά τη γραμμή Biden, τώρα καταλαβαίνει το λάθος αλλά και τις επιπτώσεις της πολιτικής του. Γαλλία-Γερμανία φοβούνται μία επισιτιστική κρίση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και στις χώρες τις Αφρικής καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη και κυρίως προς αυτές τις χώρες.

Χαμηλά ο πήχης από Ελλάδα για τη Σύνοδο Κορυφής


Βλέποντας όλα αυτά η ελληνική αντιπροσωπεία καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια συμφωνίας σε κοινή γραμμή και το μόνο που ελπίζει είναι τουλάχιστον να αποφασιστεί παράταση της ρήτρας διαφυγής για άλλο ένα χρόνο, προκειμένου να μπορέσουν οι χώρες να βάλουν το χέρι στους προϋπολογισμούς και να αντέξουν την ενεργειακή κρίση.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης