Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν υποχωρεί σε απειλές και μπλόφες, ούτε παζαρεύει τα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα δεν υποχωρεί σε απειλές και μπλόφες, ούτε παζαρεύει τα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας
"Η Ελλάδα πορεύεται αταλάντευτα με «οδηγό» το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αρχές που η Τουρκία όχι μόνο δεν σέβεται, αλλά παραβιάζει συστηματικά", τόνισε ο Μ. Βαρβιτσιώτης

«Δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δεν θα σταματήσουμε να διεθνοποιούμε την τουρκική παραβατικότητα σε όλα τα διεθνή fora. Η Ελλάδα δεν υποχωρεί σε απειλές και μπλόφες, ούτε παζαρεύει τα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας» υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
«Η Ελλάδα πορεύεται αταλάντευτα με «οδηγό» το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αρχές που η Τουρκία όχι μόνο δεν σέβεται, αλλά παραβιάζει συστηματικά. Εμείς θέλουμε την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές μας, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Η ψυχραιμία που επιδεικνύουμε δεν αποτελεί αδυναμία. Η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα, πολιτικά, διπλωματικά και αμυντικά. Είναι παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας. Διαθέτει και τα διπλωματικά «όπλα» και την αποτρεπτική ισχύ για να αντιμετωπίσει κάθε απειλή», αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Προσθέτει πως «οι ισχυρισμοί της Τουρκίας προσκρούουν στο Διεθνές Δίκαιο, τη λογική και την πραγματικότητα. Όταν υπάρχει δεδομένη τουρκική απειλή και εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ το casus belli, δεν μπορεί η Άγκυρα να θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Η Ελλάδα δεν υποχωρεί σε απειλές και μπλόφες, ούτε παζαρεύει τα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας».

Για τη Σύνοδο Κορυφής

Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, ο κ. Βαρβιτσιώτης δηλώνει ότι καμία χώρα δεν έχει τις ίδιες ενεργειακές ανάγκες και γι' αυτό χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για τον τελικό συμβιβασμό. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι απαιτείται λύση κοινή, συλλογική, ευρωπαϊκή.
«Ελπίζω ότι, όπως στην πανδημία, έτσι και εδώ, στο τέλος η Ευρώπη θα τολμήσει να κάνει βήματα προς μια κοινή αγορά ενέργειας, αλλά και την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών, ειδικά αυτών στη ΝΑ Μεσόγειο, μετά την απόφαση για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», αναφέρει.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να σταθεί ενωμένη απέναντι στον αυταρχισμό, τον αναθεωρητισμό και την επαναχάραξη των συνόρων.
«Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τίποτα δεν είναι ίδιο. Είναι φανερό ότι ο πόλεμος θα μας απασχολήσει επί μακρόν. Έως σήμερα οι όποιες διπλωματικές πρωτοβουλίες έχουν πέσει στο κενό. Αν το «παράθυρο» παραμένει κλειστό, σε αυτό δεν φταίει η Δύση. Το καθεστώς Πούτιν είναι εκείνο που αποτελεί απειλή και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως οι περιπτώσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας, που κατέθεσαν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ακόμα κι αν άνοιγε ένα «παράθυρο» ειρήνευσης, κάτι που όλοι ευχόμαστε, αυτή η νέα μέρα για την Ευρώπη δεν θα ήταν εύκολη. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό η Ευρώπη συλλογικά να σταθεί ενωμένη απέναντι στον αυταρχισμό, τον αναθεωρητισμό και την επαναχάραξη των συνόρων», αναφέρει.

Οι ανησυχίες των πολιτών έγιναν συστάσεις

Περαιτέρω, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, επισημαίνει ότι «οι πολίτες ζήτησαν ξεκάθαρα περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη» και προσθέτει πως «οι ανησυχίες των πολιτών έγιναν συστάσεις. Πλέον οι ευρωπαϊκές ηγεσίες καλούνται να μετουσιώσουν τις προτάσεις αυτές σε πολιτικές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτικό αφήγημα

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτικό αφήγημα και διαστρεβλώνει συνειδητά την πραγματικότητα με ψευδείς ειδήσεις.
«Διαστρεβλώνει συνειδητά την πραγματικότητα, με σκουριασμένα ιδεολογήματα, πρωτοφανή μυθεύματα και ψευδείς ειδήσεις. Απέναντι στην απουσία ουσιαστικού προγραμματικού λόγου, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει να αντιτάξει την αντιμετώπιση πρωτοφανών και πολλαπλών κρίσεων αλλά και ένα τεράστιο έργο που αποτυπώνεται στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις. Προφανώς, αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Γι’ αυτό, άλλωστε έχουμε στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με κάθε δυνατό τρόπο. Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει σχέση με εκείνη του 2015. Όταν το παρόν συγκρίνεται με το παρελθόν, η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας είναι αδιαμφισβήτητη. Το διακύβευμα είναι «Ελλάδα του χθες» ή «Ελλάδα του αύριο». Όπως ηττήθηκε ο λαϊκισμός στις κάλπες του 2019, έτσι θα ηττηθεί ξανά και στις επόμενες εκλογές», καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης