Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε επιφυλακή ΥΠ.ΕΞ. Εθνικής Αμύνης, για θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία - Πάνε πίσω οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη

Σε επιφυλακή ΥΠ.ΕΞ. Εθνικής Αμύνης, για θερμό καλοκαίρι με την Τουρκία - Πάνε πίσω οι πρωτοβουλίες Μητσοτάκη
Υβριδικός πόλεμος με νέες μεταναστευτικές ροές... στο Αιγαίο Πέλαγος

H πλούσια ατζέντα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα καθυστερήσει τις πολιτικές πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη.
Το Μέγαρο Μαξίμου εκτός από τα κρίσιμα μέτωπα της ακρίβειας και την ενεργειακής κρίσης άνοιξε λογαριασμό και με τα εθνικά θέματα και τις σχέσεις με την Τουρκία.
Στο ΥΠΕΞ, στο Πεντάγωνο και το προσωπικό επιτελείο του Πρωθυπουργού ακούγεται η άποψη ότι το καλοκαίρι θα είναι θερμό απ’ όλες τις απόψεις.
Ακρίβεια και πληθωρισμός, ακριβή ενέργεια και καύσιμα αλλά και τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία όπου πλέον εκφράζονται φόβοι για θερμό επεισόδιο ή και για ατύχημα.

Άσκηση Καταιγίδα


Είναι ενδεικτικό, ότι το Πεντάγωνο βγάζει προς το Αιγαίο όλο τον στόλο προκειμένου να πάρει μέρος στην στρατιωτική άσκηση «Καταιγίδα» που κάνει προσομοίωση για τουρκική προβοκάτσια σε ελληνικό νησί.
Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι βγάζουν ερευνητικό πλοίο στην καρδιά του Αιγαίου με σκοπό να προκαλέσουν όπως το καλοκαίρι του 2020 που είχαν βγάλει για μήνες το Oruc Reis.

Υβριδικός πόλεμος με νέες μεταναστευτικές ροές


Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Ναυτιλίας από τις αρχές του 2022 με αυξητική στάση τους τελευταίους μήνες, έχουν τριπλασιαστεί οι προσπάθειες παράνομων εισόδων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια, δείγμα ότι παράλληλα με τον πόλεμο δηλώσεων Erdogan και τις παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, διεξάγεται ένας νέος υβριδικός πόλεμος στα ελληνικά νησιά που δεν περίμεναν οι ελληνικές αρχές.

Ανεβαίνουν τα ελληνοτουρκικά στην ατζέντα


Ξεκινάει, λοιπόν, ένα νέο θερμό καλοκαίρι και την κρίσιμη ώρα που μαίνεται ακόμα ο πόλεμος στην Ουκρανία, η νοτιανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ βάλλεται από αστάθεια. Η κρίση στα ελληνοτουρκικά ζητήματα σε γενικές γραμμές θα τόνωνε το πατριωτικό μέτωπο κάτι που «βολεύει» την ελληνική κυβέρνηση.
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση κέρδισε πόντους στην κρίση του Έβρου αλλά και το θερμό καλοκαίρι του 2020 αλλά τώρα, υπάρχει μεγάλη κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση διότι έχει προηγηθεί το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Περιμένει ευρωπαική λύση στη Σύνοδο Κορυφής


Πέρα, όμως, από το μέτωπο των ελληνοτουρκικών η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τα ζητήματα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.
Θα περιμένει την συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής καθώς, όπως έχει τονιστεί και σε χθεσινή άτυπη ενημέρωση, στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Davos μίλησε με την Langarde, με την Ursula Von Der Lainen και άλλους ευρωπαίους ηγέτες εμμένοντας στις προτάσεις του που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή παρέμβαση για τους καταναλωτές ενέργειας.
Οπότε, υπάρχουν προσδοκίες ότι εν τέλει η Ε.Ε θα αποφασίσει για ένα πλαφόν στη τιμή ρεύματος ή στο φυσικό αέριο.

Μέτρα μέχρι τέλος Μαΐου - αρχές Ιουνίου


Παράλληλα, όπως εξηγούν στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξετάζονται και οι μειώσεις ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα που ανατιμήθηκαν βιαίως.
Η κυβέρνηση, παράλληλα, θα ψηφίσει την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας για να χρηματοδοτήσει τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς για τον Ιούνιο.
Από Ιούλιο, θα ξεκινήσει το πλαφόν στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρική με σκοπό να επανέλθουν οι λογαριασμοί σε λογικά πλαίσια ενώ τον Ιούνιο θα έχουμε τις επιστροφές στους καταναλωτές μέρος των αυξήσεων που ήρθαν στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς από την αρχή του έτους.
Συνεπώς, θέλει να δείξει ότι «παλεύει» με το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης παρόλο που μένουν να γίνουν πολλά, περισσότερα από την κάρτα επιδότησης καυσίμων Fuell Pass η οποία, παρόλα αυτά, θα ισχύσει και τον Ιούνιο.
Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αλλά και το θεσμικό κυβερνητικό έργο (νομοσχέδια στη Βουλή) το πιθανότερο είναι να καθυστερήσουν τις πρωτοβουλίες που θέλει να πάρει ο Πρωθυπουργός για να καλυτερέψει την εικόνα και την λειτουργικότητα της κυβέρνησης.
Οποιαδήποτε θετική επίδραση θα επισκιαστεί από την τρέχουσα ατζέντα, ειδικά αυτή των εθνικών θεμάτων.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης