Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δυνατά παίζει το σενάριο εκλογών το φθινόπωρο του 2022 – Η παγκόσμια ύφεση, ο τουρισμός και οι παροχές

Δυνατά παίζει το σενάριο εκλογών το φθινόπωρο του 2022 – Η παγκόσμια ύφεση, ο τουρισμός και οι παροχές
Μεγάλο ρόλο στο να αλλάξουν οι διαθέσεις του Μαξίμου περί του χρόνου των εκλογών είναι η παγκόσμια ύφεση που έχει αρχίσει να διαφαίνεται με το μεγάλο sell off στα διεθνή χρηματιστήρια που θα επηρεάσει και την χώρα μας.
Σχετικά Άρθρα

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται τα πολιτικά κόμματα καθώς οι διαρροές περί του ενδεχομένου εκλογών το φθινόπωρο του 2022 είναι πλέον πολύ ψηλά στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου και είναι πρώτη φορά που «ακούει» το σενάριο αυτό ο Πρωθυπουργός και δεν το διαψεύδει κατηγορηματικά.
Σύμφωνα με αυτό, υπάρχει το ενδεχόμενο εκλογών αρχές Οκτωβρίου με τη ΔΕΘ  να δίνεται το βήμα για το νέο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.

Έρχεται παγκόσμια ύφεση το 2023

Μεγάλο ρόλο στο να αλλάξουν οι διαθέσεις του Μαξίμου περί του χρόνου των εκλογών είναι η παγκόσμια ύφεση που έχει αρχίσει να διαφαίνεται με το μεγάλο sell off στα διεθνή χρηματιστήρια που θα επηρεάσει και την χώρα μας.
Έτσι ενώ η κυβέρνηση περίμενε ότι το 2023 θα είναι μία ουδέτερη χρονιά, φαίνεται ότι όλες οι οικονομίες θα πιεστούν, πόσο μάλλον η ελληνική οικονομία που έχει το γνωστό πρόβλημα υπέρογκου χρέους.
Κανείς Πρωθυπουργός δεν θα ήθελε εκλογική αναμέτρηση σε ένα τέτοιο περιβάλλον, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές.

Τουριστική χρονιά με μεγάλα έσοδα

Επίσης, ο Πρωθυπουργός θέλει να αξιοποιήσει το μομέντουμ από το ταξίδι στην Αμερική αλλά και την τουριστική χρονιά που αναμένεται να έχει μεγαλύτερη έσοδα από το 2019.
Σε πρόσφατη γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων οι προσδοκίες ξεπερνούσαν τα 15 δις ευρώ έσοδα από τον τουρισμό. Βάσει αυτής της λογικής, υπάρχουν ανοικτά τα σενάρια περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα για την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης εν μέσω τελικής ευθείας και όχι μόνο.
Το Μαξίμου θέλει να βάλει στην κυβερνητική εξίσωση ακόμα περισσότερο βουλευτές, ώστε να τρέξουν και παράλληλα με τις περιοδείες που σχεδιάζει ανά την επικράτεια να έχει όλο τον κομματικό μηχανισμό σε εγρήγορση και ετοιμότητα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρή άνοδο

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα είναι πυκνό από κυβερνητικές δράσεις, δείγμα ότι πιέζεται για να εντάξει στο πρόγραμμα θετικές πρωτοβουλίες κεφαλαιοποιώντας έτσι μία τόνωση των ποσοστών του κόμματος αλλά και του πρωθυπουργικού του προφίλ όπως δείχνουν και οι σημερινές δημοσκοπήσεις GPO (Mega) και MRB (Newsbomb).
O Πρωθυπουργός την Κυριακή 22.5 θα μεταβεί στην Βοστώνη για να βραβευτεί με ακαδημαϊκό τίτλο, την Τρίτη θα μεταβεί στο Νταβός στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και την Παρασκευή θα έχουμε υπουργικό συμβούλιο.

Υπουργικό συμβούλιο 27 Μαΐου

Πολλοί, λοιπόν, λένε ότι το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής 27.5 ίσως να έχει νέα σύνθεση.
Στοιχεία των αλλαγών που θέλει να κάνει ο Πρωθυπουργός είναι ότι θέλει να συγχωνεύσει κάποια υπουργεία για να είναι πιο αποτελεσματικά και να εντάξει περισσότερα κοινοβουλευτικά στελέχη στο σχήμα.
Το σίγουρο, είναι ότι θέλει να δώσει την εικόνα ότι κάνει αλλαγές και για τα θέματα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό να δούμε αλλαγές και στα αρμόδια υπουργεία.

Θα ανοίξει το ταμείο για νέες παροχές

Άλλο ένα στοιχείο, όπως ομολογούν  πολιτικοί αναλυτές, που δείχνει ότι φτάνουμε στην τελική ευθεία είναι ότι η κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι θα ανοίξει ακόμα περισσότερο το ταμείο για να διαθέσει πόρους σε κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Στη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού υπήρχαν προεκλογική υπόσχεση για διάθεση κονδυλίων για βιολογική κτηνοτροφία και άλλα κρίσιμα έργα.
Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, σήμερα 21.5 το πρωί σε εκπομπή, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έχουμε νέα μέτρα στήριξης αναφερόμενος, μάλιστα, στο πολύ πιθανό ενδεχόμενο της δημοσιονομικής χαλάρωσης που θα ισχύσει το 2023.
Οι επισκέψεις και οι νέες εξαγγελίες θα ενταθούν σε όλη τη χώρα το επόμενο διάστημα.

Το σχέδιο των εξαγγελιών της κυβέρνησης

Το σχέδιο των εξαγγελιών της κυβέρνησης έχει ως εξής: Ανακοίνωση fuell pass και για τον Ιούνιο, έκτακτη φορολογηση υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, πλαφόν στη τιμή ρεύματος από τον Ιούλιο ενώ πλέον θα εξεταστεί και η μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί αρκετά.
Αυτό που ακόμα δεν φαίνεται στον ορίζοντα είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καθώς η αύξηση του πετρελαίου διεθνώς συνεχίζεται. Και φαίνεται ότι ήταν ορθή η απόφαση της κυβέρνησης να φέρει αντιρρήσεις στο σχέδιο για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Ύποπτα» όλα αυτά τα μέτρα για εκλογές

Παράλληλα, από 1 Ιουνίου θα έχουμε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ περιμένουμε από την Σύνοδο Κορυφής κάποια θετικά νέα για τους καταναλωτές ενέργειας παρά τις σημαντικές διαφωνίες. Συν αυτών, υπάρχει και το θεσμικό κυβερνητικό έργο όπως η κατάθεση του νέου κλιματικού νόμου, το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση και άλλα κρίσιμα νομοσχέδια. Όλα αυτά τα θετικά νέα συμπυκνώνονται «ύποπτα» σε μία κρίσιμη περίοδος και γι’ αυτό κάποιοι θεωρούν ότι έχουν άμεση σχέση με τις διαθέσεις του Μαξίμου για εκλογική αναμέτρηση το φθινόπωρο.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης