Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Νέα μέτρα για τα καύσιμα εξετάζει η κυβέρνηση - Έλεγχοι στην αγορά, οι παραβάσεις τιμωρούνται με κυρώσεις

Οικονόμου: Νέα μέτρα για τα καύσιμα εξετάζει η κυβέρνηση - Έλεγχοι στην αγορά, οι παραβάσεις τιμωρούνται με  κυρώσεις
"Είμαστε στο πλευρό πολιτών όσο διαρκεί η κρίση με μέτρα αποτελεσματικά, εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργεια, κάναμε αποφασιστικές παρεμβάσεις", τόνισε ο Γ. Οικονόμου

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στην αγορά των καυσίμων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γ. Οικονόμου, ο οποίος έκανε λόγο για εντατικούς ελέγχους στην αγορά.
Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το θέμα των καυσίμων, τόνισε ότι έχουν μπει «στο μικροσκόπιο» της κυβέρνησης, όπως έγινε και με την ενέργεια που παρατηρήθηκαν πολλές στρεβλώσεις, μέτρα για να μην υπάρχουν οι απότομες διακυμάνσεις.
«Έχει μπει στο μικροσκόπιο της Κυβέρνησης, η αγορά των καυσίμων, έτσι ώστε να μην έχουμε αυτές τις αυτόματες και απότομες διακυμάνσεις. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι εκεί, όχι μόνο επί του πεδίου, αλλά και σε όλους τους κρίκους διαμόρφωσης της τιμής των καυσίμων, για να μην έχουμε αυτές τις ακραίες και απότομες διακυμάνσεις που πληγώνουν ακόμα περισσότερο την τσέπη του καταναλωτή. Άρα, έλεγχοι σε όλο το φάσμα της αγοράς, έτσι ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε», είπε χαρακτηριστικά.
«Η Κυβέρνηση είναι εδώ, είναι διατεθειμένη ν’ αξιοποιεί κάθε περιθώριο που υπάρχει, κάθε καινούργια δυνατότητα, χωρίς, όμως, να «τινάξουμε στον αέρα» τη δημοσιονομική σταθερότητα και την πορεία της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Αυστηρές κυρώσεις σε παραβάτες

Κάνοντας αναφορά στις τιμές των προϊόντων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως «οι έλεγχοι είναι συνεχείς και οι παραβάσεις τιμωρούνται με αυστηρότατες κυρώσεις». 
«Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και πολλές φορές εντοπίζουν παραβάσεις, οι οποίες τιμωρούνται με αυστηρότατες κυρώσεις. Από εδώ και πέρα, με βάση τη νομοθετική παρέμβαση που κάναμε, θα μπορούν να δημοσιοποιούνται οι επωνυμίες των παραβατών, ώστε να ξέρει ο κάθε καταναλωτής ποια επιχείρηση είναι αυτή η οποία «βάζει πλάτη», στηρίζει, απορροφά μέρος του κόστους και ποιοι -λίγοι, ευτυχώς- είναι αυτοί που προσπαθούν πονηρά να
αισχροκερδίσουν πάνω σ’ αυτό το κύμα των αυξήσεων και των εξωγενών επάλληλων κρίσεων.
Οι έλεγχοι για να είναι αποτελεσματικοί, θέλουν εργαλεία. Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση ψήφισε σχετική ρύθμιση και δημιούργησε την πλατφόρμα, για να δηλώνουν οι επιχειρήσεις τα αποθέματά τους, σε εβδομαδιαία βάση, ώστε να ξέρει, η Πολιτεία, τι αποθέματα έχει ο καθένας και να αποτρέπονται τεχνητές αυξήσεις των τιμών. Ψηφίσαμε νομοθετικές διατάξεις, για να υπάρχει ένας κόφτης στα κέρδη, στο επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση.
Όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να συμβάλλουν και αυτοί, στο μέτρο του δυνατού, στη συγκράτηση των τιμών», τόνισε.

Στο πλευρό πολιτών όσο διαρκεί η κρίση

Ο κ. Οικονόμου αφού σημείωσε ότι η πίεση στους πιο αδύναμους συνεχίζεται, τόνισε πως γι’ αυτό η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αξιοποιεί κάθε νέα δυνατότητα «χωρίς όμως να τινάξουμε στον αέρα τη δημοσιονομική σταθερότητα και την πορεία της οικονομίας».
Όπως ανέφερε, «η Κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών, όσο διαρκεί η κρίση. Το αποδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, με μέτρα ουσιαστικά, αποτελεσματικά. Με το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ηλεκτρική ενέργεια κάναμε πολύ αποφασιστικές παρεμβάσεις. Τα πρώτα σημάδια αυτών των παρεμβάσεων αρχίζουν και τα βλέπουν όσοι παίρνουν τους λογαριασμούς τους. Οι επαγγελματίες βλέπουν μια αναδρομική επιστροφή στους λογαριασμούς του ρεύματος. Τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η πλατφόρμα, για να παίρνει ο κόσμος -αυτοί που έχουν μέχρι 45.000 ευρώ εισόδημα- επιστροφή χρημάτων στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, για όσες χρεώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες είχαν επιβαρυνθεί με αύξηση. Με τον καινούργιο τρόπο τιμολόγησης από τον Ιούλιο και μετά θα πληρώνουμε όλοι, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες, από 70 μέχρι 90% λιγότερο στις αυξήσεις. Ταυτόχρονα, τρέχει ήδη το πρόγραμμα ενίσχυσης σε ό,τι αφορά στα καύσιμα.
Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός. Έχουμε τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ, όπου 8 στους 10 φορολογούμενους πληρώνουν 34-35% σε σχέση με το 2018».
Υπογράμμισε ότι «το στοίχημα της Κυβέρνησης είναι να υλοποιηθούν όλες αυτές οι εξαγγελίες του  Πρωθυπουργού. Ήδη, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια μέσα στον Ιούνιο να ξεκινήσει η πλατφόρμα για να κάνει ο κόσμος τις αιτήσεις για να παίρνει τα χρήματα πίσω από τις αυξήσεις στο ρεύμα και να λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός τιμολόγησης, που στην ουσία αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε πολύ λιγότερες και μικρότερες αυξήσεις. Δεν θα τις μηδενίσουμε, ποτέ δεν το είπαμε αυτό. Στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, θα είναι μια μεγάλη ανάσα, μια μεγάλη ανακούφιση για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Για την τουρκική προκλητικότητα

«Η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου μας κοντά στην Αλεξανδρούπολη ήταν μια ακραία προκλητική ενέργεια, η οποία έτυχε της πολύ αυστηρής αντιμετώπισης από το Υπουργείο εξωτερικών, την αντίδραση του κ. Δένδια. Υπήρξε αντίδραση και από το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α., πολύ καταδικαστική για όσους μπορούν να διαβάσουν το ύφος, τον τρόπο και πίσω από τα γράμματα. Αντανακλά τη νευρικότητα και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία με βάση τα όσα έχει πετύχει η ελληνική εξωτερική πολιτική, τα τελευταία δύο χρόνια.
Την ενδυνάμωσή της σε όλα τα πεδία, την ενδυνάμωσή της διεθνώς με τις συμφωνίες που έχει υπογράψει, την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής δυνατότητας και ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων με την προμήθεια των Rafale, τη συμφωνία για τις φρεγάτες, τις συμφωνίες με τη Γαλλία και κυρίως με την απολύτως επιτυχημένη παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α.. Επί δύο ημέρες, ο ηγέτης μιας ευρωπαϊκής χώρας, ο Πρωθυπουργός της Πατρίδας μας, πρωταγωνίστησε στις Η.Π.Α. με τα πολύ δυνατά και καθαρά μηνύματα που έδωσε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο κόσμο, παρουσιάζοντας την Ελλάδα της
αποφασιστικότητας, της σταθερότητας, της ειρήνης και με τα πολύ καθαρά μηνύματα για αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η χώρα μας με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα, με νηφαλιότητα, σε όλα τα πεδία, και στο διπλωματικό, αλλά και επί του πεδίου, είναι εδώ για να υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία μας, τα σύνορα μας. Είναι εδώ για να υπερασπίζεται τις αξίες του δυτικού πολιτισμού και αυτή η πολιτική βρίσκει ανταπόκριση παντού», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
Πρόσθεσε ότι «η χώρα μας είναι πλέον ένας πολύ ισχυρός παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η φωνή της ακούγεται δυνατά παντού και οι δυνατότητές της να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις είναι πολύ αναβαθμισμένες και διπλωματικά και επιχειρησιακά. Ψύχραιμα και αποφασιστικά η χώρα μας αυτό που πρέπει να κάνει κάθε φορά, θα το κάνει. Υπάρχει πολλή νευρικότητα στην απέναντι πλευρά, έχει στεναχωρηθεί πολύ ο τουρκικός Τύπος, ο Erdoğan, η τουρκική πολιτική ηγεσία από τις συνεχόμενες επιτυχίες της χώρας και από την παρουσία του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α..
Ο Πρωθυπουργός είπε, καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές και των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στο αμερικανικό Κογκρέσο, «μη σκέφτεται κανείς στην Κύπρο λύση των δύο κρατών. Και αυτή η πληγή της Κατοχής, τόσα χρόνια, πρέπει να κλείσει». Οι Αμερικανοί χειροκροτούσαν θερμά. Ο Πρωθυπουργός είπε «θέλω να λαμβάνετε πάντοτε υπόψη σας τι σημαίνει για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και για τη σταθερότητα μιας ταραγμένης γειτονιάς, όταν παίρνετε τις αποφάσεις για τα εξοπλιστικά, πως κάποιοι κάνουν υπερπτήσεις πάνω από
κατοικημένα νησιά». Τα μηνύματα έχουν φτάσει».

Για τον Τσίπρα

Τέλος, ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα, ότι στην πρωτοφανή κρίση που αντιμετωπίζει ο κόσμος μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο «εμφανίζεται να έχει λύσεις για όλους και για όλα».
Όπως είπε, «ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός πολιτικός στον πλανήτη που, γι’ αυτή την πρωτοφανή κρίση που αντιμετωπίζει ο κόσμος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εμφανίζεται να έχει απλοϊκές σκέψεις για όλα. Θυμίζει αυτά που ζήσαμε, όταν ήταν στην Αντιπολίτευση και μετά ήρθε στην Κυβέρνηση, ότι «με ένα άρθρο και με ένα νόμο θα λύσει όλα τα ζητήματα».
Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας, μέσα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον που ζούμε, είναι πράγματα που δεν είναι βέβαιο ότι θα είχαν ουσιαστικό αποτύπωμα στο πρόβλημα και θα βοηθούσαν τους καταναλωτές. Είναι όμως, σίγουρο, είναι ότι θα τίναζαν την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας στον αέρα. Θα ανάγκαζαν την οποιαδήποτε Κυβέρνηση πολύ σύντομα, να έρθει να πάρει περισσότερα μέτρα, προκειμένου να γλυτώσει η χώρα και να μπουν καινούργιοι φόροι. Αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης, να δίνει λίγα από τη μία και να παίρνει πολλαπλάσια από την άλλη, βάζοντας με το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη του συνταξιούχου, του επιχειρηματία, του καταναλωτή με τους φόρους που έβαλε».

Για τα σενάρια πρόωρων εκλογών

«Οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Το έχει ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός, το έχει αποσαφηνίσει πολλές φορές. Η αγωνία μας είναι να στεκόμαστε στο πλευρό του πολίτη, να δίνουμε λύσεις και απαντήσεις, να μας νοιώθει δίπλα του σε αυτές τις πρωτοφανείς κρίσεις που ζούμε, σε όλες τις πλευρές του οικονομικού βίου. Να εμπνέουμε σταθερότητα και ασφάλεια σε ένα ευρύτερο περιβάλλον γεωπολιτικής αστάθειας. Να προχωρούν τα μεγάλα έργα, οι δρόμοι στην Κρήτη, το μετρό της Θεσσαλονίκης, ο οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος. Να μειώσουμε τις ανισότητες, να αισθάνεται αυτός που μπαίνει στην αγορά εργασίας ότι θα μπορεί να αμείβεται καλύτερα. Να δημιουργούμε πολιτικές για τους νέους, να διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να μπορεί να βρει σπίτι ο νέος εργαζόμενος και να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να κάνει οικογένεια», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Είμαστε στην πολιτική για να παράγουμε δουλειά και στο τέλος της τετραετίας, όταν έρθει η ώρα, να πούμε στους πολίτες ποια ήταν η εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό όταν ήταν Πρωθυπουργός ο Τσίπρας και Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Κοτζιάς και Υπουργός Άμυνας ο κ. Καμμένος και ποια είναι η εκπροσώπηση της χώρας του σήμερα, που το αμερικάνικο Κογκρέσο όρθιο χειροκροτεί τον Μητσοτάκη, όταν τους μιλάει για Ελλάδα, για πολιτισμό, για δημοκρατία, για αξίες. Ποια ήταν η οικονομική πολιτική τότε που έβαζαν και τα δύο χέρια στις τσέπες της μεσαίας τάξης, με φόρους, με ασφαλιστικές εισφορές. Και ποια είναι η εικόνα και η πολιτική σήμερα που έρχεται και σου μειώνει τον ΕΝΦΙΑ, παρά τις κρίσεις κατά 35%. Ποια ήταν η πολιτική τότε με την ανεργία στο 18%. Και ποια είναι η πολιτική σήμερα με την ανεργία στο 12,2% και με 4 εκατομμύρια ανθρώπους να απασχολούνται, να εργάζονται. Αυτά θα πούμε στον κόσμο το 2023, για να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη τους ξανά για αυτοδύναμη Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου.
«Δεν ασχολούμαστε, ούτε με τις φήμες για εκλογές, ούτε με τη γενικότερη παραπολιτική, αλλά με την παραγωγή έργου. Δουλειά, δουλειά και συνεχής προσπάθεια να είμαστε δίπλα στον κόσμο. Αυτό θέλει η
κοινωνία από μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->